Ciasto mleczna kanapka

Opublikowano: 27.04.2021 r., 18:20 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto mleczna kanapka z dodatkami
Ciasto mleczna kanapka
Wypróbuj najlepszy przepis na ciasto mleczna kanapka. Mleczne ciasto z czekoladowym biszkoptem jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Świetna propozycja na podwieczorek dla dzieci.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
326 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 0,5 szklanki (70 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (50 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 łyżek (50 g)
  • Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
  • Mleko 1,5% - 0,5 szklanki (125 ml)
  • Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Mleko w proszku - 2 szklanki (140 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, sitko, miska, szpatułka

Przepis na ciasto mleczna kanapka krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na puszystą pianę. Na koniec dodawaj partiami 50 g cukru.

Żółtka ubij na puszystą, jasną pianę z 50 g cukru.

Żółtka partiami dodawaj do białek, cały czas ubijając.

Mąkę, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiej i dodawaj po łyżce do puszystej piany i mieszaj szpatułką.

Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Biszkopt piecz 25-30 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.

Masło o temperaturze pokojowej ubij ze połową szklanki cukru, na puszystą i jasną masę.

Cały czas miksując naprzemiennie dodawaj porcję mleka w proszku i mleka.

Upieczony biszkopt przekrój na pół.

Dolną część włóż ponownie do blaszki.

Biszkopt możesz nasączyć mocną herbatą z cytryną.

Na biszkopt wyłóż masę i przykryj drugą częścią.

Jak oceniasz przepis na ciasto mleczna kanapka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta mleczna kanapka

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto mleczna kanapka to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Domowe ciasto jest pyszną propozycją nie tylko dla dzieci. Tanie i proste ciasto mleczna kanapka z mlekiem w proszku sprawdzi się w każdej sytuacji. Możesz przygotować je na święta, na niedzielny podwieczorek lub jako danie piknikowe. Masa mleczna do ciasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, tak jak maślane masy do ciast czy tortu. Przepis na ciasto mleczna kanapka jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak zrobić mleczną kanapkę dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na mleczną kanapkę.

Alergeny w cieście mleczna kanapka

Lista alergenów dla ciasta mleczna kanapka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło
    • Mleko w proszku

Wartości odżywcze ciasta mleczna kanapka

na 100g gotowej potrawy

Ciasto mleczna kanapka to ciasto przygotowane z tradycyjnych składników. Zjedzone raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi naszemu zdrowiu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
326.23
326.23
Białko (g)
9.70
9.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
35.12
35.12
Węglowodany przyswajalne (g)
32.67
32.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.45
2.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
17.43
17.43
Tłuszcze nasycone (g)
11.04
11.04
Tłuszcze nienasycone (g)
6.39
6.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.28
5.28
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.11
1.11
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
142.82
142.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
168.97
168.97
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.35
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.16
0.16
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.68
0.68
Witamina E (mg)
0.71
0.71
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
166.74
166.74
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.19
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.69
0.69
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.67
27.67
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
27.23
27.23
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
99.96
99.96
Potas (mg)
380.50
380.50
Wapń (mg)
198.06
198.06
Fosfor (mg)
115.08
115.08
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Magnez (mg)
30.20
30.20
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.60
1.60
Cynk (mg)
0.78
0.78
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta mleczna kanapka 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta mleczna kanapka

Koszt składników
42.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
70 g
0,5 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 70 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka ziemniaczana
50 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Cukier
100 g
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mleko 1,5%
125 ml
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Cukier
100 g
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mleko w proszku
140 g
2 szklanki
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.36
Za 140 g
Koszt składników
42.80