Ciasto mleczna kanapka
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 0,5 szklanki (70 g)
- Jajko (6 szt.)
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (50 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 łyżek (50 g)
- Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
- Mleko 1,5% - 0,5 szklanki (125 ml)
- Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Mleko w proszku - 2 szklanki (140 g)
Przepis na ciasto mleczna kanapka krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na puszystą pianę. Na koniec dodawaj partiami 50 g cukru.
Żółtka ubij na puszystą, jasną pianę z 50 g cukru.
Żółtka partiami dodawaj do białek, cały czas ubijając.
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiej i dodawaj po łyżce do puszystej piany i mieszaj szpatułką.
Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt piecz 25-30 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
Masło o temperaturze pokojowej ubij ze połową szklanki cukru, na puszystą i jasną masę.
Cały czas miksując naprzemiennie dodawaj porcję mleka w proszku i mleka.
Upieczony biszkopt przekrój na pół.
Dolną część włóż ponownie do blaszki.
Biszkopt możesz nasączyć mocną herbatą z cytryną.
Na biszkopt wyłóż masę i przykryj drugą częścią.
-
Ciasto marchewkowe
-
Rzeszowiak
-
Charlotte
-
Szarlotka
-
Ciasto zebra
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto bez pieczenia
-
Ciasto czekoladowe
-
Babka piaskowa
-
Placek z dyni
-
Ciasto z malinami
-
Ciasto krówkowe
-
Szarlotka z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto z gruszkami
-
Szybkie ciasta
Więcej informacji na temat ciasta mleczna kanapka
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Ciasto mleczna kanapka to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Domowe ciasto jest pyszną propozycją nie tylko dla dzieci. Tanie i proste ciasto mleczna kanapka z mlekiem w proszku sprawdzi się w każdej sytuacji. Możesz przygotować je na święta, na niedzielny podwieczorek lub jako danie piknikowe. Masa mleczna do ciasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, tak jak maślane masy do ciast czy tortu. Przepis na ciasto mleczna kanapka jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak zrobić mleczną kanapkę dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na mleczną kanapkę.
Alergeny w cieście mleczna kanapka
Lista alergenów dla ciasta mleczna kanapka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Masło
- Mleko w proszku
Wartości odżywcze ciasta mleczna kanapka
Ciasto mleczna kanapka to ciasto przygotowane z tradycyjnych składników. Zjedzone raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi naszemu zdrowiu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.