Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Olej rzepakowy (60 ml)
- Marchewka - 4 sztuki (240 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Masło orzechowe (100 g)
- Żelatyna - 3 łyżki (30 g)
Przepis na ciasto marchewkowe z kremem orzechowym krok po kroku
Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i olej.
Marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach i odciśnij z soku.
Dodaj marchewkę do ciasta i wymieszaj.
Wylej ciasto na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
Śmietanę ubij na gładką pianę i dodawaj stopniowo masło orzechowe.
Żelatynę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i ostudź.
Wlej żelatynę do przygotowanego kremu i dokładnie wymieszaj.
Krem wyłóż na upieczony spód i włóż ciasto do lodówki.
-
Ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Placek z marchewką
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Tort marchewkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Klasyczne ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Ciasto marchewkowe z orzechami
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Placek marchewkowy
-
Marchewkowiec
-
Marchwiak
-
Ciasto marchewkowe bez cukru
-
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
-
Ciasta marchewkowe
Więcej informacji na temat ciasta marchewkowego z kremem orzechowym
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na dobre ciasto marchewkowe z kremem orzechowym. Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi. Ciasto to zyskało popularność stosunkowo niedawno w naszym kraju. Kto z nas pomyślałby aby połączyć warzywa ze słodkim ciastem, a jednak. Nic nie stoi na przeszkodzie, a ciasto wychodzi przepyszne. Starta marchewka w delikatnym spodzie sprawia, że robi się ono wilgotne i miękkie.
Pyszne ciasto przygotujesz w ekspresowym tempie, będziemy wypiekać tylko delikatny spód.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto marchewkowe z kremem orzechowym, które jest niezwykle proste i pyszne.
Będziesz potrzebować tylko podstawowe składniki, jak do każdego ciasta, czyli mąkę, jajka, żelatynę, olej, cukier i marchewkę. Ważne jest aby startą na tarce marchew odcisnąć z soku, który wypłynie z warzywa.
Wystarczy, że połączysz te wszystkie składniki i wyrobisz ciasto o jednolitej konsystencji.
Ciasto pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach, po pieczeniu należy je pozostawić do ostudzenia.
W tym czasie przygotujemy krem do ciasta, sprawa jest tak samo błyskawiczna.
Wystarczy, że śmietanę zmiksujesz z cukrem waniliowym na gęsty krem, w miedzy czasie dodawaj masło orzechowe i mieszaj całość delikatnie.
Przełóż krem na ciasto i włóż do lodówki, najlepiej na godzinę lub całą noc. Jeśli chcesz, śmiało możesz dodać do ciasta posiekane orzechy włoskie.
W trakcie przygotowywania ciasta nie zapomnij o aromatycznych, rozgrzewających przyprawach. W cieście marchewkowym nie może zabraknąć cynamonu, niektórzy dodają także imbir, który zdecydowanie zadziała rozgrzewająco.
Ciasto świetnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi ale także z rodziną. Jest bardzo zjawiskowe, dlatego może służyć nawet jako tort na przyjęcie. Z całą pewnością pokochają go nie tylko dorośli ale także dzieci.
Skoro już wiesz jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem orzechowym to wypróbuj mój sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi i upiecz ciasto dla swojej rodziny.
Alergeny w cieście marchewkowym z kremem orzechowym
Lista alergenów dla ciasta marchewkowego z kremem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masło orzechowe
Wartości odżywcze ciasta marchewkowego z kremem orzechowym
Domowe wypieki to lepsza wersja wersji słodyczy niż ta kupna, dlatego warto przygotowywać je samodzielnie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.