Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
- Masło (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Mąka ziemniaczana (80 g)
- Proszek do pieczenia (5 g)
- Soda oczyszczona (2 g)
- Cynamon (5 g)
- Marchewka (300 g)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 36% (100 ml)
- Orzechy pekan (60 g)
- Cukier puder (20 g)
Przepis na ciasto marchewkowe z kremem mascarpone krok po kroku
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Masło roztop w rondelku lub mikrofali.
Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając, dodaj do masy rozpuszczone masło i startą marchewką.
Dalej mieszając, dodawaj partiami mąkę z dodatkami aż do połączenia składników.
Ciasto przelej do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 40-50 minut lub do suchego patyczka.
Ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
Dodawaj serek, małymi porcjami, cały czas mieszając.
Wstaw do lodówki na 10 minut.
Orzechy pekan posiekaj. Możesz też użyć orzechów włoskich.
Ciasto wyciągnij z blaszki, udekoruj kremem i orzechami.
-
Ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Placek z marchewką
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Tort marchewkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Klasyczne ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Ciasto marchewkowe z orzechami
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Placek marchewkowy
-
Marchewkowiec
-
Marchwiak
-
Ciasto marchewkowe bez cukru
-
Dietetyczne ciasto marchewkowe
-
Ciasta marchewkowe
Więcej informacji na temat ciasta marchewkowego z kremem mascarpone
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone to doskonały wypiek, który sprawdzi się praktycznie każdego dnia. Choć to ciasto warzywne jest niezwykle słodkie. Z tej receptury dowiesz się jak upiec je w kilka chwil.
Przepis na ciasto marchewkowe z kremem mascarpone jest tak prosty, że sprawdzi się nawet w kuchni osoby dopiero zaczynającej swoją przygodę z gotowaniem. To świetna opcja, zwłaszcza jeśli szukasz przepisu, który zawsze się udaje. Wystarczy kilka minut, by wyczarować to pyszne i naprawdę smaczne ciasto, które świetnie zastąpi sklepowe produkty, w których kryje się bardzo dużo utwardzonych tłuszczy, które są niezwykle niebezpieczne dla zdrowia. W tej opcji smakuje nawet lepiej, a jest dużo lepszą dla organizmu opcją. Pysznie smakuje nawet na drugi dzień, choć zwykle znika tuż po upieczeniu. To ze względu na ukryte w nim pyszne przyprawy korzenne. Robi się je z marchewki, dzięki czemu pozwala przemycić w menu nieco więcej tego zdrowego warzywa. Ten naprawdę łatwy przepis będzie świetnym pomysłem na zdrowy deser, nie tylko dla dorosłych, ale również dla najmłodszych. Na pewno będzie idealną opcją na słodkie drugie śniadanie lub podwieczorek.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pyszne i naprawdę proste ciasto marchewkowe, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Zdobi je masa mascarpone, z orzechami. To placek, który zachwyca miękkością, łatwością przygotowania, ale również doskonałym smakiem. Ciasto, które z niego wychodzi, zaskakuje słodyczą, wspaniałą konsystencją i pysznym smakiem. To wszystko zasługa mąki połączonej z pyszną marchewką. Ten przepis pozwoli Ci stworzyć wspaniałą, zdrową i słodką przekąskę na szybko, która jest tak dobra, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To ciasto smakuje lepiej niż z cukierni, a jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Z tej receptury dowiesz się jak długo piec ciasto, by było idealnie chrupiące. Choć dodaje się do niego niewiele cukru, jest naprawdę słodkie, więc będzie świetną przekąską dla osób na diecie. Całość ma też piękny, niezwykle apetyczny wygląd, który świetnie prezentuje się na talerzu.
Alergeny w cieście marchewkowym z kremem mascarpone
Lista alergenów dla ciasta marchewkowego z kremem mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzechy pekan
Wartości odżywcze ciasta marchewkowego z kremem mascarpone
To ciasto zawiera sporo cukru, więc nie powinno gościć w menu zbyt często. Jeśli chcesz, by było zdrowsze, zamień cukier na ksylitol lub erytrytol.
Energia i białka
(182g)
Węglowodany
(182g)
Tłuszcze
(182g)
Witaminy
(182g)
Składniki mineralne
(182g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.