Ciasto czekoladowe z owocami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (250 g)
- Cukier (100 g)
- Jajko (4 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 5 łyżek (50 g)
- Mleko 3,2% (200 ml)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
- Truskawki (450 g)
Przepis na ciasto czekoladowe z owocami krok po kroku
Jajka miksujemy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie powoli dodajemy mleko i olej. Dalej łączymy składniki za pomocą miksera na małych obrotach.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao łączymy. Składniki przesiewamy do masy z jajkami. Ciasto delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Gotową masę przelewamy do blaszki. Na górze układamy pokrojone owoce.
Ciasto pieczmy około 45 minut w temperaturze 180 stopni C lub do suchego patyczka.
- Murzynek
- Ciasto czekoladowe
- Ciasto czekoladowe z wiśniami
- Ciasto czekoladowe z bananami
- Ciasto czekoladowe z kremem
- Murzynek z serem
- Brownie z buraka
- Murzynek na oleju
- Ciasto cycki murzynki
- Murzynek z jabłkami
- Ciasto czekoladowe z malinami
- Ciasto czekoladowe z truskawkami
- Murzynek z powidłami
- Szybki murzynek
- Ciasto czekoladowe z mascarpone
- Ciasto szachownica
- Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
- Ciasto czekoladowe z kakao
- Ciasto murzynek
Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z owocami
Pyszne ciasto czekoladowe z owocami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z truskawkami jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z owocami? Przygotowanie go jest proste. Na początku do miski dodajemy jajka i cukier. Składniki miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i puszystej masy. Następnie powoli dodajemy mleko i olej. Składniki dalej mieszamy za pomocą miksera, ale na wolnych obrotach. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao łączymy i przesiewamy do masy z jajek. Ciasto delikatnie mieszamy szpatułką do momentu połączenia się składników. Gotową masę przelewamy do blaszki do pieczenia, a górę ciasta dekorujemy pokrojonymi truskawkami. Całość pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni lub do suchego patyczka.
Przepis na ciasto czekoladowe z owocami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Wilgotne ciasto czekoladowe z owocami odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. W przepisie można wykorzystać świeże owoce lub mrożone. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście czekoladowym z owocami
Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z owocami
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.