Ciasto czekoladowe z gruszkami
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczka (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (140 g)
- Gruszka (260 g)
Przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami krok po kroku
Do miski wbij jajka i zmieszaj je i ubij je wraz z cukrem.
Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.
Gdy czekolada będzie roztopiona wlej ją do miski z jajkami, cały czas ubijając.
Do miski przesiej mąkę, a także proszek do pieczenia i dokładnie ją rozmieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
Do ciasta wsyp pokrojone w kostkę gruszki, następnie zamieszaj całe ciasto w blaszce.
Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z gruszkami
Ciasto czekoladowe z gruszkami to świetna opcja na naprawdę pyszny deser. Choć ciasta czekoladowe zwykle paruje się z bananami czy wiśniami, to w połączeniu z gruszką tworzy naprawdę zgrany duet. Można go podawać z gałką lodów śmietankowych lub bez żadnych dodatków. To świetna opcja na naprawdę smaczny deser.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto czekoladowe z gruszkami, by było smaczne, a przy okazji delikatne i miękkie, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość zajmuje tylko kilka chwil i sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. Do jego przygotowania wystarczy tylko mikser i piekarnik. Można również całość wymieszać za pomocą rózgi. Ciasto wychodzi naprawdę pyszne i pełne smaku.
Przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami to wspaniała opcja dla każdego, kto kocha słodkości, gdyż jest on przepełniony nią aż po brzegi. To zasługa gruszek. Warto wybierać te bardzo dojrzałe, które świetnie sparują się z czekoladą. Ciasto czekoladowe to jeden z najłatwiejszych sposobów na wypieki. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku produktów, a wszystkie z łatwością można znaleźć w każdej domowej spiżarni. Choć w większości do ciast czekoladowych używa się raczej kakao, które dodaje się do mąki, to jednak wersja z roztopioną czekoladą jest bardziej aromatyczna. To właśnie dzięki niej ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Dlatego warto wypróbować tej jakże łatwej alternatywy. Wybór czekolady ma ogromne znaczenie w przypadku tego ciasta, dlatego warto zwrócić na to swoją uwagę. Wspaniale sprawdza się czekolada gorzka, gdyż do wypieku dodaje się naprawdę sporo gruszek, które są bardzo słodkie. Dla osób, które cenią niezwykle słodkie wypieki, warto zamienić ją na deserową, albo połączyć czekoladę gorzką z mleczną. Świetnie sprawdzą się czekolady o zawartości kakao co najmniej 70%. Dzięki czemu całość jest naprawdę aromatyczna. Oprócz tego można pokusić się o zakup takiej czekolady, która ma jak najmniej konserwantów, czy dodatków. Dzięki czemu jakość ciasta naprawdę wzrośnie.
To dobre rozwiązanie dla osób zabieganych, gdyż ciasto jest bardzo szybkie. Stanowi idealny pomysł na deser lekki i miękki. To ciasto nie tylko smaczne i domowe, ale również bardzo łatwe.
Alergeny w cieście czekoladowym z gruszkami
Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z gruszkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z gruszkami
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.