Ciasto biały lion

Opublikowano: 18.01.2022 r., 16:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biały lion na talerzyku
Ciasto biały lion
Ciasto biały lion jest świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają popularny słodki batonik, gdyż ten wypiek pozwala na stworzenie we własnej kuchni jego odpowiednik.
Przygotowanie 30 min
667 kcal
Kcal w porcji
178 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Kajmak (500 g)
  • Ryż biały preparowany (90 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (400 ml)
  • Cukier puder (20 g)
  • Żelatyna (10 g)
  • Czekolada biała (100 g)
  • Herbatniki (100 g)
  • Orzechy arachidowe (ziemne) (60 g)
Liczba porcji:

Przepis na ciasto biały lion krok po kroku

Orzechy drobno posiekaj. Włóż je do miski razem z ryżem preparowanym i masą kajmakową, dokładnie wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej herbatniki.

Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru. Dodaj do niej serek i wymieszaj mikserem.

W rondelku roztop białą czekoladę i nieco ją schłodź. Dodaj ją do masy śmietankowej i dokładnie wymieszaj.

W 80 ml wrzątku rozpuść żelatynę. Ostudź ją nieco i dodaj do masy śmietankowej.

Masę wyłóż na herbatniki. Następnie całość pokryj ryżem z kajmakiem.

Jak oceniasz przepis na ciasto biały lion
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta biały lion

Ciasto biały lion jest świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają popularny słodki batonik, gdyż ten wypiek pozwala na stworzenie we własnej kuchni jego odpowiednik. To ciasto wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Będzie idealnym wyborem dla wszystkich miłośników naprawdę słodkich deserów.

Ciasta bez pieczenia cieszą się dużą popularnością, gdyż pozwalają na przygotowanie wspaniałego deseru, przy małym nakładzie pracy, bez potrzeby posiadania piekarnika, a także w dużo krótszym czasie. Dzięki temu stanowią wspaniały pomysł na awaryjny deser. Dodatkowo bardzo często są zdecydowanie ciekawszą opcją niż wersja z piekarnika. Takie też jest ciasto biały lion.

Przepis na ciasto biały lion pozwala na stworzenie naprawdę prostego deseru bez konieczności używania piekarnika. Ciasto jest bardzo słodkie, a przy okazji lekkie. Jego inspiracją jest batonik lion, jednak nie w tradycyjnej wersji, a edycja z białą czekoladą. To jeden z przysmaków głównie dzieci, ale również dorosłym ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To ciasto smakuje właśnie tak jak ten popularny słodycz, bardzo podobnie również wygląda. Dlatego na pewno będzie idealną inspiracją dla wszystkich fanów klasycznej wersji tego deseru, zamkniętej w małym batoniku, oblanym czekoladą. Ten placek jest tak dobry, że znika z patery w naprawdę ekspresowym tempie, dlatego od razu można przygotować podwójną porcję.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto biały lion bez pieczenia, by było naprawdę pyszne, a przy okazji bardzo ciekawe, to ten przepis przypadnie ci do gustu. W przypadku tego ciasta nie ma konieczności wypieku żadnego elementu. Zarówno spód ciasta, jak i jego nadzienie robi się bez obróbki termicznej. Dobre zwłaszcza na imprezy, gdyż nie trzeba się napracować, by stworzyć to ciasto, a wszyscy są nim zachwyceni, gdyż jest raczej uniwersalne. Ten prosty przepis pozwala przygotować wspaniały deser na zimno, który zaskakuje chrupiącymi brzegami i bardzo miękkim środkiem. Ze względu na słodki smak i ciekawą formę sprawdzi się nawet dla dzieci.

Alergeny w cieście biały lion

Lista alergenów dla ciasta biały lion przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • kajmak
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Czekolada biała
    • Herbatniki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy arachidowe (ziemne)

Wartości odżywcze ciasta biały lion

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(178g)
Energia (kcal)
374.88
667.29
Białko (g)
5.64
10.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(178g)
Węglowodany (g)
29.93
53.27
Węglowodany przyswajalne (g)
29.64
52.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
0.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(178g)
Tłuszcz (g)
25.86
46.04
Tłuszcze nasycone (g)
22.66
40.34
Tłuszcze nienasycone (g)
3.20
5.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.30
75.30
Brak danych dla: ryż biały preparowany, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(178g)
Witamina C (mg)
0.75
1.34
Brak danych dla: ryż biały preparowany, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(178g)
Sód (mg)
138.06
245.74
Brak danych dla: ryż biały preparowany, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
131.07
233.31
Brak danych dla: ryż biały preparowany, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.28
0.50
Brak danych dla: ryż biały preparowany, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta biały lion 95
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta biały lion

Koszt składników
50.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kajmak
500 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Ryż biały preparowany
90 g
1.70
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
3.06
Za 90 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 36%
400 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 ml
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Żelatyna
10 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Czekolada biała
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Herbatniki
100 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
60 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 g
Koszt składników
50.40