Ciasto bananowe z kakao
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Banan (300 g)
- Jogurt naturalny (200 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 7 łyżek (70 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier puder - 15 łyżek (150 g)
Przepis na ciasto bananowe z kakao krok po kroku
Banany zblenduj na papkę za pomocą blendera. Następnie dodaj jogurt i ponownie całość zblenduj do połączenia się składników.
W osobnej misce łączymy mąkę, kakao, sodę oraz cynamon. Całość mieszamy. Składniki przesiewamy do miski z bananami i mieszamy.
W osobnym naczyniu ubijamy masło o temperaturze pokojowej z cukrem pudrem na gładki i puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy jajka i dalej miksujemy do momentu połączenia się masy w jednolity krem.
Krem dodajemy do masy z bananami i ponownie całość mieszamy.
Gotową masę przelewamy do blaszki.
Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 st. C.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat ciasta bananowego z kakao
Pyszne ciasto bananowe z kakao to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem bananów i kakao jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto bananowe z kakao? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku banany blendujemy na gładką masę, a następnie dodajemy jogurt i ponownie blendujemy całość. W osobnej misce łączymy gorzkie kakao, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną oraz cynamon. Całość mieszamy. Suche składniki dodajemy do masy z bananami i mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Następnie do miski dodajemy masło o temperaturze pokojowej i cukier puder. Produkty ubijamy do momentu uzyskania gładkiej i puszystej masy. Pod koniec dokładamy jajka i dalej ubijamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy krem łączymy z masą z bananami. Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis na ciasto bananowe z kakao nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.
Ciasto bananowe z kakao odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście bananowym z kakao
Lista alergenów dla ciasta bananowego z kakao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
- Masło
W przepisie na ciasto bananowe z kakao nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze ciasta bananowego z kakao
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.