Ciasto bananowe z kakao

Opublikowano: 19.02.2022 r., 15:16 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pokrojone ciasto bananowe z kakao
Ciasto bananowe z kakao
Ciasto bananowe z kakao to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Jest proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 90 min
Pieczenie i Blendowanie 60 min
312 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
84
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Banan (300 g)
  • Jogurt naturalny (200 ml)
  • Kakao 16% (proszek) - 7 łyżek (70 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier puder - 15 łyżek (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blender, blaszka do pieczenia, miska, metalowe sito

Przepis na ciasto bananowe z kakao krok po kroku

Banany zblenduj na papkę za pomocą blendera. Następnie dodaj jogurt i ponownie całość zblenduj do połączenia się składników.

W osobnej misce łączymy mąkę, kakao, sodę oraz cynamon. Całość mieszamy. Składniki przesiewamy do miski z bananami i mieszamy.

W osobnym naczyniu ubijamy masło o temperaturze pokojowej z cukrem pudrem na gładki i puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy jajka i dalej miksujemy do momentu połączenia się masy w jednolity krem.

Krem dodajemy do masy z bananami i ponownie całość mieszamy.

Gotową masę przelewamy do blaszki.

Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto bananowe z kakao
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta bananowego z kakao

Pyszne ciasto bananowe z kakao to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem bananów i kakao jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto bananowe z kakao? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku banany blendujemy na gładką masę, a następnie dodajemy jogurt i ponownie blendujemy całość. W osobnej misce łączymy gorzkie kakao, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną oraz cynamon. Całość mieszamy. Suche składniki dodajemy do masy z bananami i mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Następnie do miski dodajemy masło o temperaturze pokojowej i cukier puder. Produkty ubijamy do momentu uzyskania gładkiej i puszystej masy. Pod koniec dokładamy jajka i dalej ubijamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy krem łączymy z masą z bananami. Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na ciasto bananowe z kakao nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Ciasto bananowe z kakao odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w cieście bananowym z kakao

Lista alergenów dla ciasta bananowego z kakao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
    • Masło

W przepisie na ciasto bananowe z kakao nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ciasta bananowego z kakao

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
271.63
312.38
Białko (g)
5.63
6.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
33.87
38.94
Węglowodany przyswajalne (g)
31.13
35.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.73
3.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
14.12
16.23
Tłuszcze nasycone (g)
9.07
10.43
Tłuszcze nienasycone (g)
5.05
5.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.20
4.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
0.97
Cholesterol (mg)
90.10
103.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
124.68
143.38
Witamina B6 (mg)
0.13
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.29
Witamina C (mg)
2.01
2.31
Witamina D (µg (mcg))
0.49
0.56
Witamina E (mg)
0.53
0.61
Retinol (µg (mcg))
122.16
140.48
Tiamina (mg)
0.19
0.21
Ryboflawina (mg)
0.35
0.40
Niacyna (mg)
1.44
1.65
Foliany (µg (mcg))
48.98
56.33
Beta karoten (µg (mcg))
28.35
32.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
36.99
42.53
Potas (mg)
235.10
270.37
Wapń (mg)
51.10
58.77
Fosfor (mg)
114.38
131.54
Magnez (mg)
38.76
44.57
Żelazo (mg)
2.37
2.73
Cynk (mg)
0.84
0.97
Miedź (mg)
0.25
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bananowego z kakao 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta bananowego z kakao

Koszt składników
26.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Banan
300 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Jogurt naturalny
200 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 ml
Kakao 16% (proszek)
70 g
7 łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 70 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
150 g
15 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Koszt składników
26.30