Ciasteczka francuskie z dżemem
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na ciasteczko francuskie z dżemem krok po kroku
W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i szczyptę soli.
Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Wymieszaj masło z mąką.
Dodaj jajko i wymieszaj składniki.
Uformuj ciasto w kulę, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki, uformuj z nich małe kulki. Rozgnieć każdą kulkę i rozłóż na blaszce.
Na połowę rondelków nałóż niewielką ilość dżemu (około 1/2 łyżeczki) w środku. Nałóż na nie drugą połowę ciastka i delikatnie dociskaj brzegi, żeby zamknąć ciasteczko.
Piecz ciasteczka w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż lekko się zarumienią.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Ciasto francuskie na słono
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Rogaliki z dżemem
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
-
Rogalik z ciasta francuskiego z nutellą
-
Croissanty z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie ze śliwkami
-
Ciasto francuskie z warzywami
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami
-
Drożdżówki z ciasta francuskiego
-
Rogaliki półkruche
-
Rogaliki z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat ciasteczek francuskich z dżemem
Ciasteczka francuskie z dżemem, znane także jako "tartelettes" lub "sablés à la confiture", to nic innego jak domowe, delikatne i kruche przekąski z ciasta francuskiego.
Ciasteczka składają się z dwóch cienkich warstw ciasta, które są połączone dżemem lub konfiturą. To od Ciebie zależy jaki kształt i wielkość będą miały ciasteczka.
Francuskie ciasteczka z dżemem są tradycyjnymi wyrobami cukierniczymi, które znane są w kulturze cukierniczej Francji. Francuskie cukiernictwo jest cenione na całym świecie ze względu na swoją precyzję, dbałość o detale i wysoką jakość składników.
Koniecznie poznaj mój przepis na ciasteczka francuskie z dżemem.
W pierwszej kolejności zaopatrz się w takie składniki jak: mąka, masło, dżem, jajko, cukier puder.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nie szkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Jak zrobić ciasteczka francuskie z dżemem?
W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Wymieszaj masło z mąką. Dodaj jajko i wymieszaj składniki. Uformuj ciasto w kulę, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki, uformuj z nich małe kulki.
Rozgnieć każdą kulkę i rozłóż na blaszce. Na połowę rondelków nałóż niewielką ilość dżemu (około 1/2 łyżeczki) w środku.
Nałóż na nie drugą połowę ciastka i delikatnie dociskaj brzegi, żeby zamknąć ciasteczko. Piecz ciasteczka w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż lekko się zarumienią.
Te szybki francuskie ciasteczka z dżemem są nie tylko pyszne, ale także piękne dlatego będzie to super pomysł na słodki upominek.
Alergeny w ciasteczku francuskiemu z dżemem
Lista alergenów dla ciasteczek francuskich z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasteczek francuskich z dżemem
Do przygotowania ciasteczek możesz użyć dowolny dżem.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.