Przepis na chrupiące placki ziemniaczane bez jajka i mąki krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, tarka, duża miska, metalowe sito

Obierz ziemniaki. Umyj je i zacznij je ścierać na najmniejszych oczkach na tarce.

Odciśnij wodę z ziemniaków, tak by ściekła z sita do miski.

Gdy ziemniaki będą odciśnięte z miski wylej wodę - na dnie zostanie skrobia z ziemniaków. Dodaj do miski ziemniaki, śmietanę, bardzo drobno pokrojoną cebulę oraz sól i pieprz. Wymieszaj masę dokładnie.

Wylej olej na patelnię, rozgrzej i smaż placki na złoty kolor.

Chrupiące placki ziemniaczane bez jajka i mąki
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajka i mąki
Koszt przygotowania dania
2.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
367 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
85

Chrupiące placki ziemniaczane bez jajka i mąki - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o chrupiących plackach ziemniaczanych bez jajka i mąki

Chrupiące placki ziemniaczane można zrobić także bez jajka i bez mąki. Jest to idealne wyjście dla tych, którzy muszą ograniczyć te składniki w swoim codziennym jadłospisie. Łatwy i smaczny przepis, który jest bardzo szybki. Wymaga tylko ziemniaków, cebuli, śmietany, oleju i przypraw. Jest to propozycja na danie bezglutenowe, ponieważ nie dodaje się tu mąki. Skrobia z ziemniaków zastępuje nie tylko mąkę ale też jajko. Placki należy podawać tylko na gorąco, najlepiej ze śmietaną. Będą pyszne i chrupiące.

Przepis na te placki sprawdzi się świetnie w przypadku alergii bądź nietolerancji. Jest to posiłek odpowiedni dla dzieci i starszych. Możesz zrobić je niemalże w każdej chwili, ponieważ w skład ciasta wchodzą tylko 4 składniki, a do tego przyprawy. Placki ziemniaczane możesz podawać same, ale polecam do innych dodatków. Sos pieczarkowy byłby bardzo dobrą propozycją jeśli nie masz pomysłu na nowe, ciekawe danie.

Te placki składają się głównie z węglowodanów. Niewielką część stanowi tłuszcz. By posiłek był zbilansowany polecam podawać placki ziemniaczane z surówką oraz ze źródłem białka (na przykład wysokobiałkowym jogurtem naturalnym, mięsem).

Zanim zaczniesz ustaw miskę (w której będziesz robić placki), a na niej sito. Na sicie umieść starte ziemniaki i odciśnij z nich jak najwięcej wody. Dzięki takiej praktyce do miski ścieknie woda, a na dnie pojawi się skrobia. Warto bardzo dokładnie odcisnąć ziemniaki z nadmiaru soków. Ziemniaki możesz zetrzeć na tarce mieszając wielkość oczek, albo wybrać te, które Ci najbardziej odpowiadają. W celu rozdrobnienia ziemniaków dobrze sprawdzi się też blender.

By placuszki były chrupiące należy je smażyć na średnim ogniu. Gdy do smażenia używa się bardzo niskiej mocy palnika to placuszki mogą stać się gumowe. Zbyt duży ogień mógłby sprawiać, że placki będą surowe w środku, a na zewnątrz spalone. Wielkość placków też ma wpływ na chrupkość. Lepiej jest zrobić nieco mniejsze placki – jest większa szansa na to, że będą przyjemnie chrupać. Poza tym łatwiej jest mniejszego placuszka przerzucić na drugą stronę.

Wartości odżywcze chrupiących placków ziemniaczanych bez jajka i mąki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kalorie)
111.30 kcal
367.28 kcal
Białko
1.87 g
6.16 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w chrupiących plackach ziemniaczanych bez jajka i mąki

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany
15.06 g
49.68 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
13.19 g
43.54 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz
5.07 g
16.73 g
Tłuszcze nasycone
0.64 g
2.11 g
Tłuszcze nienasycone
4.43 g
14.61 g
Tłuszcze wielonasycone
1.29 g
4.24 g

Witaminy w przepisie na chrupiące placki ziemniaczane bez jajka i mąki

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina B6
0.25 mg
0.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
16.20 mg
53.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.02 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.83 mg
2.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
14.77 µg (mcg)
48.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1.72 µg (mcg)
5.67 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chrupiące placki ziemniaczane bez jajka i mąki

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód
8.36 mg
27.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
354.81 mg
1170.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
18.05 mg
59.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
50.65 mg
167.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.81 mg
65.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.65 mg
2.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.27 mg
0.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chrupiących placków ziemniaczanych bez jajka i mąki 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chrupiących plackach ziemniaczanych bez jajka i mąki

Lista alergenów dla chrupiących placków ziemniaczanych bez jajka i mąki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania chrupiących placków ziemniaczanych bez jajka i mąki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietana 12%
25 g
łyżka
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
14.20
Jak oceniasz przepis na chrupiące placki ziemniaczane bez jajka i mąki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób