Chłodnik z awokado
- Awokado - 4 sztuki (400 g)
- Ogórek - 3 sztuki (250 g)
- Sok z cytryny - 1/2 sztuki (40 ml)
- Cebula - 1/2 sztuki (100 g)
- Koperek - 1 pęczek (40 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 4 łyżki (40 g)
- Łosoś wędzony - 2 filety (60 g)
Przepis na chłodnik z awokado krok po kroku
Awokado obierz ze skóry i wydrąż pestkę.
Przełóż awokado do blendera, dodaj ogórki i sok z cytryny.
Zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodaj cebulę i ponownie zmiksuj.
Przelej chłodnik do miski lub większego naczynia i posyp posiekanym koperkiem.
Odstaw do lodówki na 2-3 godziny i podawaj z łososiem i śmietaną.
-
Chłodnik
-
Chłodnik z botwiny
-
Chłodnik litewski
-
Chłodnik z buraka
-
Chłodnik koperkowy
-
Chłodnik ogórkowy
-
Chłodnik z buraczków
-
Salmorejo
-
Chłodnik na zimno
-
Chłodnik biały
-
Chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki
-
Chłodnik pomidorowy
-
Bułgarski chłodnik
-
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
-
Chłodnik na maślance
-
Chłodnik thermomix
-
Chłodnik
Więcej informacji na temat chłodnika z awokado
Chłodnik to zupa podawana na zimno. Chłodnik z awokado jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, dodatkowo powstaje z kilku podstawowych składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie.
Poznaj mój smaczny przepis na chłodnik z awokado, który przygotujesz w kilka chwil.
Do jego przygotowania będą potrzebne Ci ogórki, nie ma znaczenia czy skorzystasz z długich zielonych, czy z gruntowych, chłodnik będzie pyszny w smaku. Oprócz ogórków potrzebne będzie kilka sztuk awokado, możesz postawić na zwykłą odmianę lub hass, które będzie od razu miękkie, koperek, jogurt grecki lub śmietana i wędzony łosoś.
W moim przepisie skorzystałam z jogurtu pełnotłustego, jeśli jednak masz ochotę przygotować chłodnik w nieco odchudzonej i bardziej delikatnej wersji postaw na jogurt grecki w wersji 0% tłuszczu. Chłodnik z awokado pysznie komponuj się z wędzonym łososiem.
Zatem, jak zrobić chłodnik z awokado?
W pierwszej kolejności obierz awokado ze skóry, wydrąż pestkę i pokrój owoc na mniejsze kawałki, ogórek zetrzyj na tarce lub też pokrój w kostkę, to zdecydowanie wystarczy. Zmiksuj te dwa główne składniki, następnie dodaj cebulę i ponownie zmiksuj. W międzyczasie możesz dodać odrobinę cukru. Zielony chłodnik będzie dobry też ze szparagami lub z zielonych ogórków i awokado.
Tak przygotowany chłodnik odstaw do lodówki na kilka godzin.
Jest to najlepsza zupa w ciągu ciepłych i upalnych dni. Podczas wysokich temperatur, które coraz częściej występują w naszej strefie geograficznej, wielu z nas traci apetyt i zapomina o spożywaniu posiłków. Oczywiście nie jest to dobry pomysł, warto postawić wtedy na chłodne, orzeźwiające napoje i posiłki.
Dlatego zapamiętaj mój prosty przepis na obiad w ciepłe dni i wykorzystaj go.
Postaw na domowy posiłek pełen warzyw dla całej swojej rodziny, nie tylko w ciągu gorących i upalnych dni. Chłodnik możesz spożywać przez cały rok.
Dlatego przygotuj wszystkie potrzebne składniki i przyrządź smaczny chłodnik dla całej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w chłodniku z awokado
Lista alergenów dla chłodnika z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
Wartości odżywcze chłodnika z awokado
Do chłodnika z awokado możesz dodać też bardzo dojrzały melon, wtedy zupa będzie zdecydowanie bardziej słodka.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.