Przepis na chłodnik na zimno krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, duża miska, lodówka

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Ugotowane buraki, ogórek i rzodkiewki zetrzyj na tarce.

Maślankę i jogurt wymieszaj, a następnie połącz z warzywami.

Odłóż chłodnik do lodówki na 30-40 minut.

Zupę podawaj z posiekanym koperkiem i jajkami przekrojonymi na ćwiartki.

Często zadawane pytania

chłodnik na zimno
Chłodnik na zimno
Koszt przygotowania dania
15.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
159 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
50

Chłodnik na zimno - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o chłodniku na zimno

Chłodnik na zimno to bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu zupa, która powstaje z kilku podstawowych składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie.

Poznaj mój najlepszy przepis na chłodnik na zimno, który przygotujesz w kilka chwil.

Do jego przygotowania będą potrzebne Ci ogórki, nie ma znaczenia czy skorzystasz z długich zielonych, czy z gruntowych, chłodnik będzie pyszny w smaku. Oprócz ogórków będziesz potrzebować rzodkiewki, koperek, buraki, maślanka i jogurt grecki.

W moim przepisie skorzystałam z jogurtu pełnotłustego, jeśli jednak masz ochotę przygotować chłodnik w nieco odchudzonej i bardziej delikatnej wersji postaw na jogurt grecki w wersji 0% tłuszczu. Zupa będzie też pyszna, jeśli przygotujesz ją z botwiny ze śmietanką.

Zatem, jak zrobić chłodnik na zimno?

W pierwszej kolejności dokładnie umyj i ugotuj buraki w garnku do miękkości. Zostaw je do wystygnięcia, nie powinny być wcale ciepłe. Następnie dokładnie umyj ogórki, obierz je ze skóry i pokrój w plastry.

Możesz też zetrzeć ogórki na tarce razem z rzodkiewkami, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj. Dodaj ugotowane wcześniej buraki pokrojone w kostkę lub starte na tarce. Wlej jogurt i maślankę, dopraw do smaku. Oprócz soli i pieprzu, postaw na aromatyczne przyprawy takie jak koperek czy tymianek.

Tak przygotowany chłodnik odstaw do lodówki na kilka godzin.

Jest to najlepszy pomysł na posiłek w ciągu ciepłych i upalnych dni. Podczas wysokich temperatur, które coraz częściej występują w naszej strefie geograficznej, wielu z nas traci apetyt i zapomina o spożywaniu posiłków. Oczywiście nie jest to dobry pomysł, warto postawić wtedy na chłodne, orzeźwiające napoje i posiłki.

Dlatego zapamiętaj mój prosty przepis na obiad w ciepłe dni i wykorzystaj go.

Ten tradycyjny chłodnik przygotowywany na bazie buraków, ogórków, rzodkiewek, jogurtu greckiego i czosnku będzie idealnym rozwiązaniem nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.

Postaw na domowy posiłek pełen warzyw dla całej swojej rodziny, nie tylko w ciągu gorących i upalnych dni. Chłodnik możesz spożywać przez cały rok.

Dlatego przygotuj wszystkie potrzebne składniki i przyrządź smaczny chłodnik dla całej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze chłodnika na zimno

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
63.72 kcal
159.30 kcal
Białko
4.37 g
10.93 g

Węglowodany w chłodniku na zimno

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
6.94 g
17.36 g
Węglowodany przyswajalne
6.34 g
15.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.61 g
1.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
2.15 g
5.37 g
Tłuszcze nasycone
1.13 g
2.83 g
Tłuszcze nienasycone
1.01 g
2.53 g
Tłuszcze jednonasycone
0.77 g
1.92 g
Tłuszcze wielonasycone
0.25 g
0.62 g
Cholesterol
35.09 mg
87.73 mg

Witaminy w przepisie na chłodnik na zimno

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
37.09 µg (mcg)
92.73 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.15 mg
Witamina B12
0.30 µg (mcg)
0.75 µg (mcg)
Witamina C
4.10 mg
10.26 mg
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Witamina E
0.25 mg
0.64 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
27.03 µg (mcg)
67.58 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.45 mg
Niacyna
0.21 mg
0.52 mg
Foliany
30.76 µg (mcg)
76.89 µg (mcg)
Beta karoten
11.69 µg (mcg)
29.22 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chłodnik na zimno

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
79.85 mg
199.63 mg
Potas
207.38 mg
518.44 mg
Wapń
86.95 mg
217.38 mg
Fosfor
79.03 mg
197.58 mg
Magnez
15.68 mg
39.20 mg
Żelazo
0.55 mg
1.36 mg
Cynk
0.40 mg
0.99 mg
Miedź
0.04 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chłodnika na zimno 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chłodniku na zimno

Lista alergenów dla chłodnika na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty
    • maślanka 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania chłodnika na zimno

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki pełnotłusty
200 g
1 opakowanie
3.60
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Buraki gotowane
300 g
3.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Ogórek
100 g
1 sztuka
3.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Rzodkiewka
40 g
1 pęczek
3.00
Za 120.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Maślanka 2%
500 ml
2 szklanki
1.50
Za 330.0 ml
Liczba opakowań 2
2.27
Za 500 ml
Koszt składników
30.70
Jak oceniasz przepis na chłodnik na zimno
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób