Chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki

Opublikowano: 24.07.2023 r., 12:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki podany w brązowej miseczce.
Chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki
Chłodnik z botwiny, ogórka i rzodkiewki to doskonała propozycja na orzeźwiające danie obiadowe. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis w sezonie letnim.
Przygotowanie 60 min
159 kcal
Kcal w porcji
395 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kefir (400 g)
  • Jogurt naturalny 2% 1 małe opakowanie (180 g)
  • Botwina 2 pęczki (600 g)
  • Ogórek (100 g)
  • Rzodkiewka 1 pęczek (160 g)
  • Koperek 1 pęczek (40 g)
  • Jajko ugotowane na twardo (2 szt.)
  • Czosnek 2 małe ząbki (10 g)
  • Cukier pół łyżeczki (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, duża miska

Przepis na chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki krok po kroku

Botwinkę oczyść, opłucz i drobno posiekaj. Małe buraczki odetnij i obierz.

Do garnka wlej szklankę wody, dodaj szczyptę soli, cukier oraz botwinkę, składniki zagotuj.

Buraki zetrzyj na tarce i dodaj do garnka z botwinką i gotuj kilka minut.

Rzodkiewki oczyść, umyj i pokrój w drobną kostkę.

Ogórki umyj, przekrój na pół i pozbaw gniazd nasiennych. Następnie ogórki pokrój w drobną kostkę.

Koper opłucz, osusz i drobno posiekaj.

W dużej misce wymieszaj kefir, jogurt oraz dwie łyżki ugotowanej botwinki.

Następnie do miski dodaj pozostałą botwinkę, posiekany czosnek, rzodkiew, ogórki oraz połowę posiekanego koperku.

Składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.

Składniki wymieszaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Ugotowane jajka obierz ze skorupki, podziel na 4 części i ułóż po dwie w talerzach.

Następnie do talerzy wlej schłodzony chłodnik i udekoruj go pozostałym koperkiem.

Jak oceniasz przepis na chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat chłodnika z botwiny ogórka i rzodkiewki

Chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki to doskonały pomysł na obiad. Chłodnik warto podać szczególnie latem, ponieważ jest chłodny i bardzo orzeźwiający. Przepis na chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania chodnika potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kefir, jogurt naturalny, botwina, ogórek, rzodkiewka, koper, jajka, czosnek, cukier, sól, pieprz oraz sok z cytryny.

A jak zrobić chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki? Do garnka wlej szklankę wody, dodaj szczyptę soli, cukier oraz posiekaną botwinkę, składniki zagotuj. Buraki zetrzyj na tarce i dodaj do garnka z botwinką i gotuj kilka minut. Rzodkiewki oczyść, umyj i pokrój w drobną kostkę. Ogórki umyj, przekrój na pół i pozbaw gniazd nasiennych. Następnie ogórki pokrój w drobną kostkę. Koper opłucz, osusz i drobno posiekaj. W dużej misce wymieszaj kefir, jogurt oraz dwie łyżki ugotowanej botwinki. Następnie do miski dodaj pozostałą botwinkę, posiekany czosnek, rzodkiew, ogórki oraz połowę posiekanego koperku, dopraw do smaku solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Składniki wymieszaj i wstaw do lodówki. Ugotowane jajka podziel na 4 części i ułóż po dwie w talerzach. Następnie do talerzy wlej schłodzony chłodnik i udekoruj go pozostałym koperkiem.

Buraki zawierają witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy w nich duże ilości żelaza, którego podaż na odpowiednim poziomie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie - mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. Buraki są również źródłem potasu, magnezu, fosforu oraz manganu. Stanowią również dobre źródło kwasu foliowego.

Podsumowując pyszny i szybki w przygotowaniu chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki stanowi doskonałą propozycją na danie obiadowe. Smaczny chłodnik jest najlepszy dopiero po schłodzeniu. Produkty niezbędne do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w chłodniku z botwiny ogórka i rzodkiewki

Lista alergenów dla chłodnika z botwiny ogórka i rzodkiewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir
    • Jogurt naturalny 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze chłodnika z botwiny ogórka i rzodkiewki

na 100g gotowej potrawy

Chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki to doskonała propozycja na pyszną, orzeźwiającą zupę. Produkty wykorzystane do przygotowania chodnika stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(395g)
Energia (kcal)
40.32
159.27
Białko (g)
3.26
12.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(395g)
Węglowodany (g)
4.52
17.84
Węglowodany przyswajalne (g)
3.66
14.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
3.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(395g)
Tłuszcz (g)
1.28
5.05
Tłuszcze nasycone (g)
0.73
2.89
Tłuszcze nienasycone (g)
0.55
2.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.37
1.45
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
0.71
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.04
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.01
110.64

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(395g)
Witamina A (µg (mcg))
178.13
703.61
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.34
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.53
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.25
60.22
Witamina D (µg (mcg))
0.39
1.53
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.79
3.11
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
53.65
211.92
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.12
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.45
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.27
1.06
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.40
72.69
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1370.11
5411.94
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(395g)
Sód (mg)
119.47
471.91
Potas (mg)
245.60
970.12
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
84.95
335.55
Fosfor (mg)
63.10
249.25
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
37.47
148.02
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.03
4.07
Cynk (mg)
0.41
1.61
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.35
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chłodnika z botwiny ogórka i rzodkiewki 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chłodnika z botwiny ogórka i rzodkiewki

Koszt składników
39.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kefir
400 g
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 400 g
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 małe opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Botwina
600 g
2 pęczki
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
10.29
Za 600 g
Ogórek
100 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Rzodkiewka
160 g
1 pęczek
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 160 g
Koperek
40 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 40 g
Jajko
2 szt.
ugotowane na twardo
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Czosnek
10 g
2 małe ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cukier
3 g
pół łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Koszt składników
39.30