Salmorejo

Opublikowano: 31.03.2023 r., 16:58 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa
Salmorejo
Salmorejo to najlepszy pomysł na wakacyjny obiad. Ten przepyszny chłodnik z pomidorów poleca się w upalne dni.
Przygotowanie 190 min
428 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Chleb pszenny - czerstwy, 4 kromki (140 g)
  • Pomidor - 6 sztuk (1000 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (10 g)
  • Ocet winny (10 ml)
  • Oliwa z oliwek (70 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Szynka parmeńska (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, ocet winny
Sprzęt kuchenny
blender, miska

Przepis na salmorejo krok po kroku

Kromki chleba zalej wodą, odstaw na minutę, po czym odciśnij z wody.

Pomidory obierz ze skórki - przelej wrzątkiem, wtedy skóra łatwiej zejdzie. Wytnij z pomidorów nasionka i wyrzuć.

W misce umieść odciśnięty chleb, pomidory, czosnek, oliwę i ocet. Dopraw solą.

Całość dokładnie zblenduj na gładki krem i umieść w lodówce na 2 godziny, by dobrze się schłodziła.

Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz ze skorupki i pokrój w drobną kostkę.

Szynkę pokrój w kostkę.

Rozlej zupę do miseczek i posyp jajkiem i szynką.

Jak oceniasz przepis na salmorejo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat salmorejo

Salmorejo to najlepszy pomysł na wakacyjny obiad. Ten przepyszny chłodnik z pomidorów poleca się w upalne dni.

Ten prosty przepis na salmorejo wykonasz w kilka minut. Potrzebne są tylko pomidory, czerstwy chleb, czosnek, ocet i oliwa. Idealnie komponuje się z ugotowanym jajkiem i szynką parmeńską.

Na początku kromki chleba zalej wodą, odstaw na minutę, po czym odciśnij z wody. Pomidory obierz ze skórki - przelej wrzątkiem, wtedy skóra łatwiej zejdzie. Wytnij z pomidorów nasionka i wyrzuć. W misce umieść odciśnięty chleb, pomidory, czosnek, oliwę i ocet. Dopraw solą. Całość dokładnie zblenduj na gładki krem i umieść w lodówce na 2 godziny, by dobrze się schłodziła. Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz ze skorupki i pokrój w drobną kostkę. Szynkę pokrój w kostkę. Rozlej zupę do miseczek i posyp jajkiem i szynką. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić salmorejo. Ta hiszpańska zupa to bardzo dobre rozwiązanie, gdy temperatura na dworze przekracza 30 stopni i jedyne, o czym marzysz to przyjemny chłodek. Powiedzenie przez żołądek do serca to idealne podsumowanie tego dania z kuchni andaluzyjskiej. Bo choć zimne, to pyszne salmorejo zapisze się w Twoim sercu na długo.

Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.

Dania przygotowane na bazie samych warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.

Alergeny w salmorejo

Lista alergenów dla salmorejo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na salmorejo nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet winny
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze salmorejo

na 100g gotowej potrawy

Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
107.22
428.89
Białko (g)
3.68
14.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
8.00
31.99
Węglowodany przyswajalne (g)
6.90
27.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.10
4.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
6.97
27.87
Tłuszcze nasycone (g)
2.02
8.06
Tłuszcze nienasycone (g)
4.95
19.81
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.03
16.12
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.92
3.68
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.79
131.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
42.57
170.29
Witamina B6 (mg)
0.09
0.35
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.28
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.01
40.03
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.72
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.19
4.76
Brak danych dla: chleb pszenny, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.57
50.29
Tiamina (mg)
0.08
0.34
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.30
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.92
3.66
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.53
102.11
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
320.75
1283.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
141.24
564.97
Potas (mg)
195.26
781.06
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń (mg)
34.04
136.14
Fosfor (mg)
45.15
180.60
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.71
46.86
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
2.83
Cynk (mg)
0.32
1.28
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.25
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny salmorejo 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania salmorejo

Koszt składników
66.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb pszenny
140 g
czerstwy, 4 kromki
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 140 g
Pomidor
1000 g
6 sztuk
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 1000 g
Czosnek
10 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ocet winny
10 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.24
Za 10 ml
Oliwa z oliwek
70 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.80
Za 70 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Szynka parmeńska
60 g
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
10.50
Za 60 g
Koszt składników
66.00