Chłodnik z buraka

Opublikowano: 15.02.2022 r., 19:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chłodnik z buraka podany z jajkiem i koperkiem.
Chłodnik z buraka
Chłodnik z buraka to świetna opcja dla każdego, kto kocha naprawdę ciekawe i proste przepisy. Chłodnik z dodatkiem buraków sprawdzi się idealnie na letnie upalne dni.
Przygotowanie 60 min
Blendowanie i Czas chłodzenia 10 min
577 kcal
Kcal w porcji
743 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Burak (400 g)
  • Ziemniaki późne (300 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (600 ml)
  • Bulion warzywny (125 ml)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, papier do pieczenia, lodówka

Przepis na chłodnik z buraka krok po kroku

Buraki i ziemniaki umyj i osusz. Posmaruj je oliwą, zawiń w folię aluminiową i piecz 60 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.

Po upieczeniu wyjmij z folii i ostudź. Obierz je i pokrój na spore kawałki.

Do blendera wrzuć upieczone buraki, ziemniaki i jogurt. Dodaj czosnek i zblenduj całość na gładką masę.

Do zupy dodaj bulion i dokładnie wymieszaj.

Schłodź zupę w lodówce przez co najmniej godzinę.

Gotową zupę dopraw do smaku i udekoruj koperkiem.

Jak oceniasz przepis na chłodnik z buraka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat chłodnika z buraka

Chłodnik z buraka to świetna opcja dla każdego, kto kocha naprawdę ciekawe i proste przepisy. Chłodnik z dodatkiem buraków sprawdzi się idealnie na letnie upalne dni. Buraczki z dodatkiem kwaśnego jogurtu komponują się po prostu wspaniale. Na pewno przypadną do gustu miłośnikom warzywnych dań. Gdy raz spróbujesz tego chłodnika, na pewno z niego nie zrezygnujesz.

Przepis na chłodnik z buraka jest idealną opcją na upalne dni. Chłodniki to zupy, które podaje się na zimno, dlatego wspaniale gaszą pragnienie i chłodzą. Zwykle robi się je na bazie jogurtu lub kefiru. W zależności od upodobania można stworzyć go na bazie produktu bardzo gęstego lub niezwykle delikatnego. Te gęstsze sycą na dłużej. To zupa, która świetnie sprawdza się zwłaszcza na diecie redukcyjnej, gdyż zawiera niewiele kalorii, a dostarcza dość sporo białka, ze względu na dużą zawartość nabiału. Choć zwykle ma jasny kolor, w tym wydaniu jest bardzo różowa, to ze względu na dodatek buraczków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chłodnik z buraka, który będzie naprawdę smaczny, a przy okazji bardzo prosty w przygotowaniu ten przepis przypadnie ci do gustu. Jego podstawą jest jogurt naturalny, dobrze jest wybierać te o obniżonej zawartości tłuszczu, dzięki czemu dostarczają mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, co wpływa korzystnie na układ krążenia. Kolejna ważną częścią są oczywiście buraki. By móc ich użyć należy najpierw trochę je przygotować. Buraki można ugotować do miękkości, jednak jest to niezwykle czasochłonne. Zamiast tego lepiej je nieco podpiec, dzięki czemu nie tylko staną się bardzo miękkie i delikatne, ale również nieco słodsze. Dzięki temu zupa zyska dużo lepszego aromatu. To doskonały pomysł na posiłek, który świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci go przygotować w nieco zdrowszej wersji. Tradycyjnie robi się go ze śmietaną, która jest dość kaloryczna i tłusta, przez co całość nie jest aż tak lekka i dietetyczna. Jednak w te wersji całość jest naprawdę zdrowa. Ten pyszny chłodnik to dobry wybór dla każdego, kto dba o zbilansowane menu. Jest smaczny, ale również bardzo odżywczy.

Alergeny w chłodniku z buraka

Lista alergenów dla chłodnika z buraka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze chłodnika z buraka

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja dostarczająca sporo białka, a także mnóstwo składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(743g)
Energia (kcal)
77.67
577.09
Białko (g)
4.78
35.54
Fenyloalanina (mg)
0.23
1.72
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(743g)
Węglowodany (g)
7.91
58.76
Węglowodany przyswajalne (g)
6.63
49.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.28
9.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(743g)
Tłuszcz (g)
3.20
23.79
Tłuszcze nasycone (g)
0.62
4.58
Tłuszcze nienasycone (g)
2.59
19.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.24
16.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
2.56
Cholesterol (mg)
2.42
18.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(743g)
Witamina A (µg (mcg))
1.55
11.51
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
14.98
111.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(743g)
Sód (mg)
62.32
463.04
Wapń (mg)
54.10
401.95
Żelazo (mg)
0.43
3.20
Szacunkowy indeks glikemiczny chłodnika z buraka 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chłodnika z buraka

Koszt składników
51.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
600 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 4
7.33
Za 600 ml
Bulion warzywny
125 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
51.80