Chłodnik koperkowy

Opublikowano: 29.08.2021 r., 19:02 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miska z chłodnikiem z ogórka na jasnym, kamiennym blacie. Obok znajduje się pęczek koperku, czosnek i ogórki.
Chłodnik koperkowy
Chłodnik koperkowy idealnie sprawdzi się na upalne, letnie dni, gdy szukamy czegoś, co doda nam ochłody. Zrobiony jest z zielonych ogórków, świeżego koperku i nabiału.
Przygotowanie 10 min
176 kcal
Kcal w porcji
315 g
Wielkość porcji
18
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ogórek (180 g)
  • Koperek (50 g)
  • Jogurt naturalny (300 ml)
  • Śmietana 12% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na chłodnik koperkowy krok po kroku

Ogórka zetrzyj na tarce, a koperek posiekaj.

Dodaj do warzyw jogurt, śmietaną oraz czosnek, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj.

Opcjonalnie wstaw chłodnik na godzinę do lodówki.

Jak oceniasz przepis na chłodnik koperkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat chłodnika koperkowego

Chłodnik koperkowy świetnie sprawdzi się w upalny dzień, kiedy szukasz orzeźwienia. Przepis na chłodnik koperkowy jest niezwykle prosty. Jego przygotowanie zajmie ci do 10 minut, plus czas, na dokładne połączenie się składników oraz schłodzenie całości. Składniki do przygotowania takiej zupy to jedynie: jogurt naturalny i/lub kefir, śmietana, ogórek, koperek i przyprawy. Taki domowy chłodnik ma nie tylko prosty przepis i jest pyszny, ale można go też uznać za fit potrawę. Wszystkie składniki, które zawiera, są bardzo zdrowe. Fermentowane produkty mleczne, czyli kefiry i jogurty, to źródło żywych bakterii, które mogą w pozytywnie wpływać na nasze zdrowie, poprzez wspieranie naszej mikrobioty jelitowej, a także wzmocnić kości, dzięki zawartości wapnia. Do tego witamina C i błonnik pokarmowy z warzyw, które zawiera ten pyszny chłodnik i mamy bardzo zdrowy posiłek.

Przejdźmy już do tego, jak zrobić chłodnik koperkowy, a dokładniej ogórkowo-koperkowy. Jest to bardzo prosta zupa na zimno. Zaczynamy od starcia na tarce ogórka. Koperek siekamy i dodajemy do ogórka. Zalewamy wszystko jogurtem ze śmietaną. Dodajemy do smaku sól i pieprz i odstawiamy do lodówki, żeby składniki się „przegryzły”. Możesz też zjeść go od razu po wymieszaniu, ale jeżeli dasz mu trochę więcej czasu, to będzie jeszcze lepszy. Jeżeli chcesz, możesz ugotować jajko i dodać do zupy przed samym podaniem. Nie tylko prostota, ale także smak tej zupy jest fenomenalny. Z pewnością posmakuje ona wszystkim fanom koperku i mizerii, ponieważ jest on do niej bardzo podobny.

Po około godzinie w lodówce domowy, koperkowy chłodnik jest gotowy. Jest to bardzo dobry pomysł na letnią zupę, a dodatkowo jest to bardzo prosty przepis, więc nie musisz się dużo napracować, aby go wykonać. Możesz go dodatkowo posypać świeżo posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem, a na wierzchu ułożyć przekrojone na pół, ugotowane na twardo jajko. Dodatkowo chłodnik koperkowy jest zupą o niskim indeksie glikemicznym, bez glutenu oraz jest niskokaloryczna.

Alergeny w chłodniku koperkowym

Lista alergenów dla chłodnika koperkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze chłodnika koperkowego

na 100g gotowej potrawy

Chłodnik koperkowy jest zupą o niskim indeksie glikemicznym, bez glutenu oraz jest niskokaloryczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kcal)
55.95
176.25
Białko (g)
3.74
11.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany (g)
6.38
20.09
Węglowodany przyswajalne (g)
6.07
19.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.31
0.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz (g)
1.89
5.95
Tłuszcze nasycone (g)
1.22
3.85
Tłuszcze nienasycone (g)
0.67
2.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.58
1.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.27
Cholesterol (mg)
6.51
20.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina A (µg (mcg))
47.30
149.00
Witamina B6 (mg)
0.05
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
1.12
Witamina C (mg)
8.12
25.57
Witamina D (µg (mcg))
0.60
1.90
Witamina E (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.92
47.00
Tiamina (mg)
0.04
0.14
Ryboflawina (mg)
0.16
0.51
Niacyna (mg)
0.22
0.70
Foliany (µg (mcg))
21.37
67.30
Beta karoten (µg (mcg))
19.33
60.90
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód (mg)
55.25
174.05
Potas (mg)
255.65
805.30
Wapń (mg)
138.22
435.40
Fosfor (mg)
98.13
309.10
Magnez (mg)
20.14
63.45
Żelazo (mg)
0.66
2.07
Cynk (mg)
0.67
2.11
Miedź (mg)
0.04
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny chłodnika koperkowego 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chłodnika koperkowego

Koszt składników
10.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
180 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Koperek
50 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Jogurt naturalny
300 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 ml
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Koszt składników
10.80