Przepis na chłodnik na maślance krok po kroku
- Botwina 200 g 1 pęczek
- Ogórek 300 g 3 sztuki
- Rzodkiewka 100 g 1 pęczek
- Koperek 30 g 1 pęczek
- Maślanka 2% 750 ml 3 szklanki
- Jogurt grecki pełnotłusty 180 g 1 opakowanie
Botwinkę dokładnie myjemy, a następnie oczyszczamy.
Ugotuj buraki w garnku z wodą i pozostaw do ostygnięcia.
Ogórki obierz ze skóry i pokrój w plastry lub zetrzyj na tarce.
Wymieszaj ze startą rzodkiewką, dodaj pokrojone buraczki.
Całość zalej maślanką i jogurtem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Chłodnik zostaw na kilka godzin w lodówce.

(liczba kalorii)
Chłodnik na maślance - cechy przepisu
Więcej o chłodniku na maślance
Chłodnik na maślance to zupa podawana na zimno. Chłodnik jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, dodatkowo powstaje z kilku podstawowych składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie.
Poznaj mój smaczny przepis na chłodnik na maślance, który przygotujesz w kilka chwil.
Do jego przygotowania będą potrzebne Ci ogórki, nie ma znaczenia czy skorzystasz z długich zielonych czy z gruntowych, chłodnik będzie pyszny w smaku. Oprócz ogórków, czyli naszego głównego składnika będziesz potrzebować rzodkiewki, koperek, botwinkę, maślankę i jogurt grecki.
W moim przepisie skorzystałam z jogurtu pełnotłustego, jeśli jednak masz ochotę przygotować chłodnik w nieco odchudzonej i bardziej delikatnej wersji postaw na jogurt grecki w wersji 0% tłuszczu.
Zatem, jak zrobić chłodnik na maślance?
W pierwszej kolejności dokładnie umyj botwinkę i ugotuj buraki w garnku do miękkości. Zostaw je do wystygnięcia, nie powinny być wcale ciepłe. Następnie dokładnie umyj ogórki, obierz je ze skóry i pokrój w plastry.
Możesz też zetrzeć ogórki na tarce razem z rzodkiewkami, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj. Dodaj ugotowane wcześniej buraki pokrojone w kostkę lub starte na tarce. Wlej jogurt i maślankę, dopraw do smaku. Oprócz soli i pieprzu, postaw na aromatyczne przyprawy takie jak koperek czy tymianek.
Tak przygotowany chłodnik odstaw do lodówki na kilka godzin.
Jest to najlepszy pomysł na posiłek w ciągu ciepłych i upalnych dni. Podczas wysokich temperatur, które coraz częściej występują w naszej strefie geograficznej, wielu z nas traci apetyt i zapomina o spożywaniu posiłków. Oczywiście nie jest to dobry pomysł, warto postawić wtedy na chłodne, orzeźwiające napoje i posiłki.
Dlatego zapamiętaj mój prosty przepis na obiad w ciepłe dni i wykorzystaj go.
Ten tradycyjny chłodnik przygotowywany na bazie ogórków, rzodkiewek, jogurtu, greckiego i czosnku będzie idealnym rozwiązaniem nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.
Postaw na domowy posiłek pełen warzyw dla całej swojej rodziny, nie tylko w ciągu gorących i upalnych dni. Chłodnik możesz spożywać przez cały rok.
Dlatego przygotuj wszystkie potrzebne składniki i przyrządź smaczny chłodnik dla całej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Wartości odżywcze chłodnika na maślance
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w chłodniku na maślance
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na chłodnik na maślance
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na chłodnik na maślance
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chłodniku na maślance
Lista alergenów dla chłodnika na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- maślanka 2%
- Jogurt grecki pełnotłusty