Przepis na bułgarskiego chłodnika krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
miska, lodówka

Ogórki umyj i obierz ze skóry, a następnie pokrój w plastry.

Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Dodaj jogurt grecki i wymieszaj. Zostaw chłodnik w lodówce na kilka godzin.

Danie podawaj obficie posypane posiekanym koperkiem.

bułgarski chłodnik
Bułgarski chłodnik
Koszt przygotowania dania
4.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
22 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
40

Bułgarski chłodnik - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bułgarskim chłodnikiem

Bułgarski chłodnik to rodzaj zupy podawanej na zimno. Chłodnik jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, dodatkowo powstaje z kilku podstawowych składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie.

Poznaj mój smaczny przepis na bułgarski chłodnik, który przygotujesz w kilka chwil.

Do jego przygotowania będą potrzebne Ci ogórki, nie ma znaczenia czy skorzystasz z długich zielonych czy z gruntowych, chłodnik będzie pyszny w smaku. Oprócz ogórków, czyli naszego głównego składnika będziesz potrzebować czosnek, koperek i jogurt grecki.

W moim przepisie skorzystałam z jogurtu pełnotłustego, jeśli jednak masz ochotę przygotować chłodnik w nieco odchudzonej i bardziej delikatnej wersji postaw na jogurt grecki w wersji 0% tłuszczu.

Zatem, jak zrobić bułgarski chłodnik?

W pierwszej kolejności dokładnie umyj ogórki, obierz je ze skóry i pokrój w plastry.

Możesz też zetrzeć ogórki na tarce, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj. Wlej jogurt i dopraw do smaku. Oprócz soli i pieprzu, postaw na aromatyczne przyprawy takie jak koperek czy tymianek.

Tak przygotowany chłodnik odstaw do lodówki na kilka godzin.

Jest to najlepszy pomysł na posiłek w ciągu ciepłych i upalnych dni. Podczas wysokich temperatur, które coraz częściej występują w naszej strefie geograficznej wielu z nas traci apetyt i zapomina o spożywaniu posiłków. Oczywiście nie jest to dobre rozwiązanie, warto postawić wtedy na chłodne, orzeźwiające napoje i posiłki.

Dlatego zapamiętaj mój prosty przepis na obiad w upalne dni i wykorzystaj go.

Ten tradycyjny bułgarski chłodnik przygotowywany na bazie ogórków, jogurtu i czosnku możesz urozmaicić dodatkiem grubo posiekanych orzechów włoskich.

Tarator, bo tak ta potrawa nazywa się w Bułgarii to jedno z ulubionych dań tych osób, po które często sięgają nie tylko w ciepłe, upalne dni ale też w ciągu całego roku.

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki i przygotuj pyszny chłodnik dla całej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze bułgarskiego chłodnika

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w bułgarskim chłodnikiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany przyswajalne
2.14 g
4.29 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcze nasycone
0.04 g
0.08 g
Tłuszcze nienasycone
0.06 g
0.12 g
Szacunkowy indeks glikemiczny bułgarskiego chłodnika 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bułgarskim chłodnikiem

Lista alergenów dla bułgarskiego chłodnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na bułgarskiego chłodnika nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • jogurt grecki pełnotłusty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania bułgarskiego chłodnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
200 g
2 sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koperek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Jogurt grecki pełnotłusty
400 g
1 opakowanie
Jak oceniasz przepis na bułgarskiego chłodnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób