Przepis na chłodnik pomidorowy krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, mikser, lodówka

Pomidory sparz wrzątkiem i usuń skórę.

Wszystkie warzywa pokrój w mniejsze kawałki i zmiksuj na gładką masę.

Dodaj pomidory i zmiksuj jeszcze raz.

Dopraw do smaku ulubionymi ziołami i wlej bulion, zmiksuj ostatni raz.

Gotowy chłodnik przelej do większego naczynia i włóż do lodówki na 2-3 godziny.

chłodnik pomidorowy
Chłodnik pomidorowy
Koszt przygotowania dania
16.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
61 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
50

Chłodnik pomidorowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chłodniku pomidorowym

Chłodnik pomidorowy to zupa podawana na zimno. Chłodnik jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, dodatkowo powstaje z kilku podstawowych składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie.

Poznaj mój smaczny przepis na chłodnik pomidorowy, który przygotujesz w kilka chwil.

Do jego przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe składniki takie jak: pomidory, nie ma znaczenia czy skorzystasz z malinowych, czy ze zwykłych, chłodnik będzie pyszny w smaku. Oprócz pomidorów, czyli naszego głównego składnika będziesz potrzebować cebulę, ogórek, czosnek, masło i bulion. Dodatkowo możesz dodać odrobinę papryki, zupa będzie nieco bardziej pikantna.

Zatem, jak zrobić chłodnik pomidorowy?

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, wszystkie warzywa pokrój w mniejsze kawałki i zmiksuj na gładką masę. Dodaj wcześniej pozbawione skóry pomidory i zmiksuj na gładką masę ponownie. W tym czasie dopraw nasz chłodnik do smaku Twoimi ulubionymi ziołami.

Nasz chłodnik pomidorowy, czyli hiszpańskie gazpacho powstaje bez użycia maślanki i śmietany, możesz jednak dodać odrobinę jako dodatek.

Tak przygotowany chłodnik odstaw do lodówki na kilka godzin.

Jest to najlepszy pomysł na posiłek w ciągu ciepłych i upalnych dni. Podczas wysokich temperatur, które coraz częściej występują w naszej strefie geograficznej, wielu z nas traci apetyt i zapomina o spożywaniu posiłków. Oczywiście nie jest to dobry pomysł, warto postawić wtedy na chłodne, orzeźwiające napoje i posiłki.

Dlatego zapamiętaj mój prosty przepis na obiad w ciepłe dni i wykorzystaj go.

Ten włoski chłodnik pełen pomidorów, przygotowywany na bazie warzyw będzie idealnym rozwiązaniem nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.

Postaw na domowy posiłek pełen warzyw dla całej swojej rodziny, nie tylko w ciągu gorących i upalnych dni. Chłodnik możesz spożywać przez cały rok, najlepszy jednak jest wiosną i latem, gdy warzywa są świeże i mają dostęp do pełnego Słońca.

Dlatego przygotuj wszystkie potrzebne składniki i przyrządź smaczny chłodnik dla całej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze chłodnika pomidorowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
30.80 kcal
61.60 kcal
Białko
0.77 g
1.55 g

Węglowodany w chłodniku pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
3.89 g
7.78 g
Węglowodany przyswajalne
3.08 g
6.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.81 g
1.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
1.63 g
3.25 g
Tłuszcze nasycone
1.08 g
2.15 g
Tłuszcze nienasycone
0.55 g
1.10 g
Tłuszcze jednonasycone
0.45 g
0.89 g
Tłuszcze wielonasycone
0.10 g
0.20 g
Cholesterol
3.94 mg
7.89 mg

Witaminy w przepisie na chłodnik pomidorowy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
35.49 µg (mcg)
70.97 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
7.84 mg
15.68 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.30 mg
0.59 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
12.31 µg (mcg)
24.62 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.02 mg
0.04 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.33 mg
0.66 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
8.28 µg (mcg)
16.55 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
244.69 µg (mcg)
489.38 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chłodnik pomidorowy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
71.06 mg
142.13 mg
Potas
147.84 mg
295.69 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
13.26 mg
26.51 mg
Fosfor
19.35 mg
38.70 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
8.16 mg
16.31 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.22 mg
0.44 mg
Cynk
0.14 mg
0.29 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.09 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chłodnika pomidorowego 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chłodniku pomidorowym

Lista alergenów dla chłodnika pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania chłodnika pomidorowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
500 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 500 g
Cebula czerwona
100 g
1 cebula
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Ogórek
200 g
2 sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
35.00
Jak oceniasz przepis na chłodnik pomidorowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób