Przepis na chłodnik z thermomixu krok po kroku
- Buraki gotowane 300 g
- Rzodkiewka 200 g 1 pęczek
- Kefir 500 g 2 szklanki
- Jogurt grecki pełnotłusty 180 g 1 opakowanie
- Szczypiorek 40 g 1 pęczek
- Czosnek 20 g 2 ząbki
- Ocet winny 20 ml 2 łyżki
- Jajko 200 szt. 4 sztuki
- Koperek 30 g 1 pęczek
W pierwszej kolejności do miksera dodaj koperek. Rozdrobnij 5 s/obr. 8.
Następnie dodaj czosnek, rzodkiewki i ogórki, zmiksuj na 15 s/obr.5.
Wlej ocet, buraki, szczypiorek, przyprawy, kefir i jogurt. Całość zmiksuj 60 s/obr.2.
Tak powstałą zupę odstaw do lodówki na około godzinę.
Chłodnik podawaj z ugotowanymi jajkami, całość obficie posyp posiekanym szczypiorkiem.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Chłodnik thermomix - cechy przepisu
Więcej o chłodniku z thermomixu
Chłodnik to zupa podawana na zimno. Chłodnik jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, dodatkowo powstaje z kilku podstawowych składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie.
Poznaj mój smaczny przepis na chłodnik z thermomixu, który przygotujesz w kilka chwil.
Do jego przygotowania będą potrzebne Ci ogórki, nie ma znaczenia czy skorzystasz z długich zielonych, czy z gruntowych, chłodnik będzie pyszny w smaku. Oprócz ogórków, czyli naszego głównego składnika będziesz potrzebować buraki, rzodkiewki, koperek, kefir i jogurt grecki.
W moim przepisie skorzystałam z jogurtu pełnotłustego, jeśli jednak masz ochotę przygotować chłodnik w nieco odchudzonej i bardziej delikatnej wersji postaw na jogurt grecki w wersji 0% tłuszczu.
Zatem, jak zrobić chłodnik w thermomixie?
W pierwszej kolejności do miksera dodaj koperek, następnie czas na ząbki czosnku, rzodkiewki i ogórki, dokładnie jak miksować dane składniki znajdziesz nieco niżej.
Wlej ocet, dodaj buraki, szczypiorek, kefir i jogurt. Całość ponownie zmiksuj tak, aby składniki rozdrobiły się, a przy okazji połączyły w jedną całość. Pamiętaj o przyprawach.
Oprócz soli i pieprzu, postaw na aromatyczne przyprawy takie jak koperek czy tymianek.
Tak przygotowany chłodnik odstaw do lodówki na kilka godzin.
Jest to najlepszy pomysł na posiłek w ciągu ciepłych i upalnych dni. Podczas wysokich temperatur, które coraz częściej występują w naszej strefie geograficznej, wielu z nas traci apetyt i zapomina o spożywaniu posiłków. Oczywiście nie jest to dobry pomysł, warto postawić wtedy na chłodne, orzeźwiające napoje i posiłki.
Dlatego zapamiętaj mój prosty przepis na obiad w ciepłe dni i wykorzystaj go.
Ten tradycyjny chłodnik przygotowywany na bazie buraków, ogórków, rzodkiewek, jogurtu greckiego i czosnku będzie idealnym rozwiązaniem nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.
Postaw na domowy posiłek pełen warzyw dla całej swojej rodziny, nie tylko w ciągu gorących i upalnych dni. Chłodnik możesz spożywać przez cały rok.
Dlatego przygotuj wszystkie potrzebne składniki i przyrządź smaczny chłodnik thermomix dla całej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Wartości odżywcze chłodnika z thermomixu
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w chłodniku z thermomixu
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na chłodnik z thermomixu
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na chłodnik z thermomixu
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chłodniku z thermomixu
Lista alergenów dla chłodnika z thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Kefir
- Jogurt grecki pełnotłusty
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko