Chleb razowy na zakwasie
- Mąka pszenna typ 1850 - razowa (250 g)
- Mąka żytnia typ 2000 - + 1 łyżka do oprószenia formy (250 g)
- Zakwas żytni (200 g)
- Słonecznik nasiona łuskane (20 g)
- Sól - 1,5 łyżeczki (8 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
Przepis na chleb razowy na zakwasie krok po kroku
Do miski wsyp obie mąki, dodaj sól oraz zakwas. Wlej 380 ml letniej wody.
Mieszaj całość aż powstanie plastyczna masa.
Olejem natłuść formę i oprósz dokładnie mąką żytnią.
Ciasto przełóż do formy. Wierzch posyp ziarnami słonecznika. Przykryj ściereczką i zostaw na 4 godziny w ciepłym miejscu.
Piekarnik nagrzej do 220 st. C. Piecz w tej temperaturze przez 20 minut.
Następnie zmniejsz temperaturę do 190 st. C. i piecz jeszcze 25 minut.
Wystudź chleb na kratce.
Więcej informacji na temat chleba razowego na zakwasie
Domowe pieczywo zyskało w ostatnim czasie na popularności. Jeśli jeszcze nie próbowałeś wykonać pieczywa samodzielnie, to koniecznie spróbuj wykonać przepis na chleb razowy na zakwasie. Potrzebne składniki to dwa rodzaje mąki: mąka pszenna razowa i mąka żytnia. Przyda się oczywiście również zakwas żytni, a także sól, letnia woda i nasiona słonecznika.
Na początku do miski wsyp obie mąki, dodaj sól oraz zakwas. Wlej 380 ml letniej wody. Mieszaj całość aż powstanie plastyczna masa. Olejem natłuść formę i oprósz dokładnie pozostałą mąką. Ciasto przełóż do formy. Wierzch posyp ziarnami słonecznika. Przykryj ściereczką i zostaw na 4 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik nagrzej do 220 st. C. Piecz w tej temperaturze przez 20 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 190 st. C. i piecz jeszcze 25 minut.
Tak przygotowany domowy chleb w piekarniku jest nie tylko smaczny, ale również daje wiele satysfakcji. Jeśli wiesz już jak zrobić chleb razowy na zakwasie, to nie czekaj ani chwili.
Chleb razowy na zakwasie jest nie tylko pyszny, ale także ma wiele innych zalet. Przede wszystkim długo zachowuje swoją świeżość. Wystarczy przechowywać go w bawełnianym lub papierowym woreczku. Choć wiele osób uważa przygotowanie chleba na zakwasie za dość trudne, to mam nadzieję, że nasze wskazówki pomogą Ci go wykonać. Warto pamiętać, że na zachowanie zakwasu ma wpływ wiele czynników. W zależności od temperatury otoczenia, pory roku czy wilgotności zmieniać się może czas wyrastania chleba. By chleb po upieczeniu był miękki w środku i z chrupiącą skórką można wrzucić kostki lodu do rozgrzanego piekarnika. To powoduje, że chleb piecze się w towarzystwie pary wodnej, która ma duże znaczenie dla jego końcowej struktury.
Chleb razowy na zakwasie dodatkowo wzbogacają nasiona słonecznika. Nasiona te, to jedno z najbogatszych źródeł witaminy E, która należy do najsilniejszych antyoksydantów. Dodatkowo dla osób jedzących dania bez mięsa są świetnym źródłem białka.
Alergeny w chlebie razowym na zakwasie
Lista alergenów dla chleba razowego na zakwasie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
- Mąka żytnia typ 2000
- Zakwas żytni
Wartości odżywcze chleba razowego na zakwasie
Nasiona słonecznika to jedno z najbogatszych źródeł witaminy E, która należy do najsilniejszych antyoksydantów.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.