Chleb ketogeniczny
- Mąka migdałowa (200 g)
- Jajko (6 szt.)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki (10 g)
Przepis na chleb ketogeniczny krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj proszek do pieczenia, sól i wymieszaj.
Dodaj mąkę migdałową oraz pomidory z chilli i wymieszaj składniki.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 35-40 minut.
Chleb wystudź i podziel na porcje.
Więcej informacji na temat chleba ketogenicznego
Chleb ketogeniczny to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do śniadania dla całej rodziny. Najlepszy keto chleb to sprawdzony przepis na nisko węglowodanowy dodatek do potraw. Chleb zawiera sporą ilość białka i kwasów tłuszczowych. Przepis na chleb ketogeniczny jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pieczywa potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka migdałowa, jajka, pomidory suszone z chilli, sól, proszek do pieczenia.
Jak zrobić chleb ketogeniczny? Do miski wbij jajka, dodaj proszek do pieczenia, sól i wymieszaj. Dodaj mąkę migdałową oraz pomidory z chilli i wymieszaj składniki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35-40 minut. Chleb wystudź i podziel na porcje.
Jajka są produktem pochodzenia zwierzęcego. Jajka zawierają łatwo przyswajalne białko zwierzęce, są dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A czy D. Zawarty w żółtku beta-karoten nadający mu kolor, jest także składnikiem o działaniu prozdrowotnym. Ma pozytywny wpływ na zdrowie naszych oczu. Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo — naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.
Podsumowując pieczywo przygotowane w domu jest zdrowsze niż to kupione w markecie. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego pieczywa. Chleb jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Chleb można wzbogacić dodatkiem pestek dyni, słonecznika lub suszonych ziół.
Alergeny w chlebie ketogenicznym
Lista alergenów dla chleba ketogenicznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka migdałowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze chleba ketogenicznego
Chleb ketogeniczny to bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych. Chleb zawiera sporą ilość kalorii, dlatego spożywaj jedynie jedną porcję tego wypieku. Chleb zawiera małą ilość węglowodanów.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.