Chleb jaglany

Opublikowano: 27.06.2021 r., 13:02 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chleb jaglany na desce krojenia
Chleb jaglany
Chleb jaglany to bezglutenowe pieczywo na zakwasie. Wychodzi miękki i wilgotny w środku, a w smaku jest o niebo lepszy od sklepowych, bezglutenowych chlebów.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 50 min
304 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka jaglana - 200 g na chleb i 15 do zakwasu (350 g)
  • Mąka gryczana (100 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (70 g)
  • Mielone siemię lniane (25 g)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
  • Sok z cytryny - 1 łyżka (12 ml)
  • Cukier - 1 łyżka (15 g)
  • Miód - 1 łyżka (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa, młynek

Przepis na chleb jaglany krok po kroku

W słoiku wymieszaj 100 g mąki jaglanej z cukrem i dolej 150 ml wody z sokiem z kapusty.

Słoik przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni. Codziennie mieszaj zakwas.

Po tym czasie dodaj jeszcze 50 g mąki i 70 ml wody. Wymieszaj i odstawi na jeszcze jeden dzień

Resztę mąk wymieszaj z łyżeczką soli.

Siemię zalej ciepłą wodą (50 ml) i wystudź.

Zakwas wymieszaj z 250 ml wody, oliwą, siemieniem i 1 łyżką miodu.

Mieszamy mąki z zakwasem i dokładnie mieszamy.

Formę na chleb wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj oliwą.

Przełóż ciasto do formy, przykryj pokrywką lub folią aluminiową i zostaw na 4-5 godzin.

Po tym czasie przykryty chleb wstaw do piekarnika i rozgrzej go do 220 stopni Celsjusza.

Po 20 minutach odkryj chleb i piecz jeszcze 30 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Jak oceniasz przepis na chleb jaglany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat chleba jaglanego

Chleb jaglany robi się z mąki jaglanej na jaglanym zakwasie. Można go dostać w niektórych sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych. Opcjonalnie możesz użyć innego zakwasu lub drożdży, ale w przypadku zakwasu żytniego nie będzie to już bezglutenowy chleb. Metod zrobienia pieczywa jaglanego jest bardzo dużo. Można znaleźć informacje jak zrobić chleb z kaszy jaglanej na zakwasie, ale niestety najczęściej używany jest tam zakwas żytni, a kasza jest mielona na mąkę, więc łatwiej kupić gotową mąkę. Inną metodą na a’la pieczywo jaglane, na które się natknęłam, był chleb z mąki pszennej z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej, więc zdecydowanie nie był to chleb bezglutenowym, a jaglanym też ciężko było go nazwać.

Mój przepis na chleb jaglany składa się z mąki jaglanej, zakwasu jaglanego, oliwy, przypraw, siemię lniane oraz dodatku mąki gryczanej i ziemniaczanej. Zaczynamy od wlania zakwasu, wody i oliwy do miski. Następnie wsypujemy mąki i sól. Siemię lniane mielimy i także dodajemy do ciasta. Ja użyłam do zmielenia nasion siemienia lnianego zwykłego młynka do pieprzu. Można też dodać różne nasiona i pestki, a także różne przyprawy, które urozmaicą smak chleba. Teraz dokładnie zagniatamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. Po tym czasie ponownie zagniatamy, przekładamy do blachy do pieczenia i ponownie zostawiamy na 2-3 godziny. Podrośnięty chlebek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. W tej temperaturze pieczemy chleb przez pierwsze 20 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu domowy chleb jaglany wyjmujemy z blachy i studzimy. W ten sposób mamy pyszny i wilgotny chleb jaglany. Ze względu na to, że chleb jest robiony na zakwasie, to wymaga on dużo cierpliwości. Szybciej będzie zrobić chleb na drożdżach, więc jeżeli nie chcesz aż tyle czekać, to zamień zakwas na drożdże z wodą.

Taki chleb jest bezglutenowy, więc świetnie sprawdzi się w diecie osób z celiakią lub nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Oczywiście osoby zdrowe także śmiało mogą sięgać po takie pieczywo, jeżeli tylko mają ochotę na taki chleb.

Alergeny w chlebie jaglanym

Lista alergenów dla chleba jaglanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chleb jaglany

Wartości odżywcze chleba jaglanego

na 100g gotowej potrawy

Chleb jaglany jest bezglutenowy, więc świetnie sprawdzi się w diecie osób z celiakią lub nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Oczywiście osoby zdrowe także śmiało mogą sięgać po takie pieczywo, jeżeli tylko mają na nie ochotę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
406.27
304.70
Białko (g)
9.35
7.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
67.63
50.72
Węglowodany przyswajalne (g)
62.40
46.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.23
3.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
12.17
9.13
Tłuszcze nasycone (g)
3.49
2.62
Tłuszcze nienasycone (g)
8.68
6.51
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.29
4.72
Brak danych dla: mielone siemię lniane, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.39
1.79
Brak danych dla: mielone siemię lniane, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka gryczana, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina B6 (mg)
0.39
0.29
Witamina E (mg)
1.25
0.94
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.38
0.28
Ryboflawina (mg)
0.08
0.06
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.90
3.68
Foliany (µg (mcg))
37.58
28.19

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
10.17
7.62
Potas (mg)
354.00
265.50
Wapń (mg)
31.24
23.43
Fosfor (mg)
249.55
187.16
Magnez (mg)
125.54
94.15
Żelazo (mg)
3.19
2.39
Cynk (mg)
2.14
1.60
Miedź (mg)
0.40
0.30
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba jaglanego 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba jaglanego

Koszt składników
61.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka jaglana
350 g
200 g na chleb i 15 do zakwasu
5.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.89
Za 350 g
Mąka gryczana
100 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
70 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Mielone siemię lniane
25 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 25 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Sok z cytryny
12 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 12 ml
Cukier
15 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Miód
25 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Koszt składników
61.50