Chipsy z ziemniaków

Opublikowano: 27.05.2023 r., 17:02 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe chrupiące ziemniaczane chipsy
Chipsy z ziemniaków
Chipsy z ziemniaków to nie co zdrowsza wersja tradycyjnych, kupnych chipsów, które możesz wykorzystać jako przekąskę, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
92 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Sól - 1 łyżeczka (5 g)
  • Tymianek świeży - 1 gałązka (5 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na chipsy z ziemniaków krok po kroku

Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj z pozostałego piasku.

Następnie pokrój ziemniaki w 2 mm plastry.

Połóż ziemniaki na blaszce, posyp solą tymiankiem i rozmarynem.

Całość polej oliwą z oliwek.

Upiecz chipsy w piekarniku przez 10 minut w 220 st. C.

Jak oceniasz przepis na chipsy z ziemniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat chipsy z ziemniaków

Jeśli jesteś przyzwyczajona do przekąsek w czasie oglądania filmu lub wieczornego relaksu i szukasz zdrowej alternatywy, koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na chipsy z ziemniaków. Będzie to idealna przekąska na wieczór, ale także do piwa czy gronie znajomych.

Domowe chipsy z ziemniaków są pyszne w smaku, ale związków przygotujesz je z podstawowych składników, które z całą pewnością masz w swoim domu. Przyda nam się tutaj kilka ziemniaków, oliwę z oliwek, sól i przyprawy. Ja zdecydowałam się na takie przyprawy jak tymianek i oregano.

Zatem, jak zrobić chipsy z ziemniaków?

W pierwszej kolejności ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj z pozostałego piasku. Następnie pokrój ziemniaki w 2 mm plastry. Połóż ziemniaki na blaszce, posyp solą tymiankiem i rozmarynem. Całość polej oliwą z oliwek. Upiecz chipsy w piekarniku przez 10 minut w 220 stopniach. Sam widzisz, jaki to prosty przepis na ziemniaczane chipsy. Są one zdecydowanie mniej kaloryczne niż te smażone, ale równie pyszne. Ziemniaczane przekąski będą dobre dla każdego domownika. Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.

Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.

Alergeny w chipsy z ziemniaków

Lista alergenów dla chipsy z ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chipsy z ziemniaków

Wartości odżywcze chipsy z ziemniaków

na 100g gotowej potrawy

Podobny sposób możesz przygotować chipsy z batatów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
92.41
92.41
Białko (g)
2.02
2.02
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: tymianek świeży.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
17.11
17.11
Węglowodany przyswajalne (g)
15.00
15.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.11
2.11
Sacharoza (cukier) (g)
0.17
0.17
Brak danych dla: tymianek świeży.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.30
0.30
Brak danych dla: tymianek świeży.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.25
0.25
Brak danych dla: tymianek świeży.
czytaj dalej
Skrobia (g)
14.85
14.85
Brak danych dla: tymianek świeży.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: tymianek świeży.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
2.04
2.04
Tłuszcze nasycone (g)
0.37
0.37
Tłuszcze nienasycone (g)
1.66
1.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.42
1.42
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
0.25
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
1.16
1.16
Witamina B6 (mg)
0.29
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
19.90
19.90
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.29
0.29
Brak danych dla: tymianek świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.08
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
1.04
1.04
Foliany (µg (mcg))
14.78
14.78
Beta karoten (µg (mcg))
14.81
14.81

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
194.26
194.26
Potas (mg)
415.64
415.64
Wapń (mg)
13.75
13.75
Fosfor (mg)
55.85
55.85
Magnez (mg)
23.11
23.11
Żelazo (mg)
0.88
0.88
Cynk (mg)
0.30
0.30
Miedź (mg)
0.11
0.11
Mangan (mg)
0.15
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny chipsy z ziemniaków 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chipsy z ziemniaków

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Tymianek świeży
5 g
1 gałązka
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 5 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
33.00