Chipsy z ziemniaków
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Sól - 1 łyżeczka (5 g)
- Tymianek świeży - 1 gałązka (5 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na chipsy z ziemniaków krok po kroku
Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj z pozostałego piasku.
Następnie pokrój ziemniaki w 2 mm plastry.
Połóż ziemniaki na blaszce, posyp solą tymiankiem i rozmarynem.
Całość polej oliwą z oliwek.
Upiecz chipsy w piekarniku przez 10 minut w 220 st. C.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat chipsy z ziemniaków
Jeśli jesteś przyzwyczajona do przekąsek w czasie oglądania filmu lub wieczornego relaksu i szukasz zdrowej alternatywy, koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na chipsy z ziemniaków. Będzie to idealna przekąska na wieczór, ale także do piwa czy gronie znajomych.
Domowe chipsy z ziemniaków są pyszne w smaku, ale związków przygotujesz je z podstawowych składników, które z całą pewnością masz w swoim domu. Przyda nam się tutaj kilka ziemniaków, oliwę z oliwek, sól i przyprawy. Ja zdecydowałam się na takie przyprawy jak tymianek i oregano.
Zatem, jak zrobić chipsy z ziemniaków?
W pierwszej kolejności ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj z pozostałego piasku. Następnie pokrój ziemniaki w 2 mm plastry. Połóż ziemniaki na blaszce, posyp solą tymiankiem i rozmarynem. Całość polej oliwą z oliwek. Upiecz chipsy w piekarniku przez 10 minut w 220 stopniach. Sam widzisz, jaki to prosty przepis na ziemniaczane chipsy. Są one zdecydowanie mniej kaloryczne niż te smażone, ale równie pyszne. Ziemniaczane przekąski będą dobre dla każdego domownika. Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.
Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.
Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.
Alergeny w chipsy z ziemniaków
Lista alergenów dla chipsy z ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chipsy z ziemniaków
Wartości odżywcze chipsy z ziemniaków
Podobny sposób możesz przygotować chipsy z batatów.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.