Bułeczki z ciasta francuskiego

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:50 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bułeczki francuskie z mlekiem.
Bułeczki z ciasta francuskiego
Bułeczki z ciasta francuskiego to wspaniała opcja dla wszystkich osób, które kochają proste, domowe słodkości, które można przygotować w ekspresowym tempie.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
239 kcal
Kcal w porcji
88 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 16 porcji
  • Ciasto francuskie (550 g)
  • Jabłko (450 g)
  • Budyń (proszek) (20 g)
  • Cukier (20 g)
  • Twaróg półtłusty (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Sok jabłkowy (150 ml)
  • Sok z cytryny (10 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na bułeczki z ciasta francuskiego krok po kroku

Jabłka umyj, osusz, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niedużą kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj cynamon i wymieszaj. Odstaw na bok.

Połowę soku jabłkowego wymieszaj z budyniem w proszku. Resztę soku wlej do rondelka, dodaj cukier i zagotuj. Do gotującego się soku dodaj rozmieszany budyń i szybko wymieszaj. Gotuj ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje.

Gotowy budyń ściągnij i ostudź. Następnie do letniego budyniu dodaj twarożek oraz śmietankę. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto francuskie rozwiń, każdy płat podziel na 8 kawałków. Na każdy kawałek nałóż łyżkę masy twarogowej, a następnie jabłka.

Brzegi kwadratu posmaruj rozkłóconym jajkiem lub wodą. Złóż na pół i brzegi mocno dociśnij widelcem.

Ciastka układaj na blasze zabezpieczonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem i zrób nacięcia w cieście, przecinając je do warstwy jabłek.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, przez ok. 10- 15 minut do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na bułeczki z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat bułeczek z ciasta francuskiego

Bułeczki z ciasta francuskiego to wspaniała opcja dla wszystkich osób, które kochają proste, domowe słodkości, które można przygotować w ekspresowym tempie.

Przepis na bułeczki z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na deser, ale również na przekąskę. Całość zajmuje tak niewiele czasu ze względu na użycie gotowego ciasta francuskiego. Choć może się wydawać, że jest ono niezbyt zdrowe i nie powinno gościć w menu, to tak naprawdę spokojnie można w sklepie znaleźć również takie, które mają naprawdę dobry skład. Jego użycie naprawdę upraszcza cały proces przygotowania. Dzięki jego dodatkowi można przygotować naprawdę wspaniały deser, w bardzo szybkim czasie. To naprawdę wyjątkowy deser, który spokojnie może gościć w menu bardzo często, ze względu na naprawdę łatwy sposób przyrządzania.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bułeczki z ciasta francuskiego, by były smaczne, proste i ciekawe, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Te bułeczki na słodko z twarogiem i jabłkami będą doskonałą opcją nie tylko dla dzieci. Do ich wykonania używa się gotowe ciasto francuskie, dzięki czemu całość zabiera tylko kilka chwil. Smak nie jest zbyt mdły, czy za bardzo gorzki. Całość jest idealnie wyważona. To pyszne bułeczki, do których potrzebne są tylko owoce, ser i arkusz ciasta francuskiego. Oczywiście spód można również przygotować własnoręcznie, jednak w wersji ekspresowej świetnie sprawdza się to gotowe, które dostępne jest w sklepach. To naprawdę dobre i bardzo szybkie bułki. Jeśli chce się je nieco udoskonalić, można przygotować i posypać je kruszonką. Natomiast do przygotowania warstwy owocowej najlepiej wykorzystać świeże owoce, jeśli tylko są dostępne. Dzięki temu bułki będą miękkie, pełne smaku i naprawdę słodkie. Jednak nawet w czasie, gdy są one niedostępne, wciąż można przygotować ten wypiek, używając tych ze słoika. Całość jest prosta, więc poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Do przygotowania tego przepisu wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym najbliższym sklepie.

Alergeny w bułeczkach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla bułeczek z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Twaróg półtłusty
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze bułeczek z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera dużo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(88g)
Energia (kcal)
271.65
239.05
Białko (g)
4.28
3.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(88g)
Węglowodany (g)
26.50
23.32
Węglowodany przyswajalne (g)
25.11
22.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.39
1.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(88g)
Tłuszcz (g)
16.59
14.60
Tłuszcze nasycone (g)
5.95
5.24
Tłuszcze nienasycone (g)
10.64
9.36
Cholesterol (mg)
15.42
13.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(88g)
Witamina A (µg (mcg))
12.06
10.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.10
9.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.68
1.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.05
29.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.44
7.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(88g)
Sód (mg)
134.77
118.60
Potas (mg)
82.04
72.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.91
14.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
45.95
40.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.55
8.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.14
1.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.31
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bułeczek z ciasta francuskiego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułeczek z ciasta francuskiego

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
550 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 3
11.96
Za 550 g
Jabłko
450 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.25
Za 450 g
Budyń (proszek)
20 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Twaróg półtłusty
100 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sok jabłkowy
150 ml
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 ml
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
37.50