Brownie z kaszy jaglanej
- Kasza jaglana - pół szklanki (90 g)
- Jajko (3 szt.)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
- Erytrytol (100 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Kakao 16% (proszek) (80 g)
Przepis na brownie z kaszy jaglanej krok po kroku
Kaszę przepłucz na sitku, włóż do garnka, zalej 1 szklanką wody i gotuj do całkowitego zmięknięcia i wchłonięcia płynu.
Kaszę ostudź, dodaj olej, śmietankę, słodzik, proszek do pieczenia i wbij jajka. Całość zblenduj na gładką masę.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
-
Ciasteczka brownie
-
Brownie z malinami
-
Brownie czekoladowe
-
Brownie z buraka
-
Brownie z truskawkami
-
Babeczki brownie
-
Brownie z wiśniami
-
Brownie bezglutenowe
-
Brownie z ciecierzycy
-
Brownie z masłem orzechowym
-
Brownie Thermomix
-
Sernik brownie
-
Brownie z batatów
-
Brownie z nutelli
-
Brownie fit
-
Szybkie brownie
-
Brownie bez cukru
-
Brownie z gruszkami
-
Brownie
Więcej informacji na temat brownie z kaszy jaglanej
Brownie z kaszy jaglanej to niezwykle smaczny wybór dla wszystkich miłośników czekoladowych słodkości. Całość robi się w kilka minut. Ciasto, tak jak tradycyjne brownie, nie rośnie za bardzo. Dzięki temu ma bardzo wilgotną i zbitą strukturę. Ten przepis sprawdzi się dla wszystkich początkujących cukierników.
Przepis na brownie z kaszy jaglanej pozwala na przygotowanie naprawdę smacznego wypieku w łatwy sposób. Ze względu na sporą zawartość kakao całość ma głęboki smak. Jednak na pewno przypadnie do gustu tym, którzy nie wyobrażają sobie ciasta bez czekolady. Pomimo, że brak w nim cukru wciąż jest bardzo słodkie. To ze względu na spory udział słodzików, które nie tylko są w pełni bezpieczne, to jeszcze obniżają indeks glikemiczny całej potrawy. Głównym składnikiem tego wypieku jest kasza jaglana, która przeżywa obecnie swój wielki powrót. Znana jest od bardzo dawna, jednak na jakiś czas straciła swoją popularność. Teraz jednak znów powraca do łask. To świetnie gdyż jest niezwykle cennym składnikiem. Jest też niezwykle lekkostrawna, więc sprawdzi się w diecie osób z chorobami układu pokarmowego. To wspaniałe źródło wielu cennych składników, takich jak na przykład miedź. Obfituje również w żelazo - pierwiastek bez którego nie ma mowy o zdrowym organizmie. Jest on odpowiedzialny za wiele reakcji, dlatego jego niedobór skutkuje upośledzoną odpornością. Brak odpowiedniej ilości żelaza prowadzi również do niedokrwistości. Dostarcza również sporo magnezu, który wpływa pozytywnie na układ mięśniowy, ale również nerwowy. To wspaniałe źródło witamin z grupy B, zwłaszcza B1 i B6. Charakteryzuje się sporą zawartością białka, przez co będzie dobrym dodatkiem w daniach wegetariańskich i wegańskich. Do tego wypieku należy użyć gotowanej kaszy, dlatego spokojnie sprawdzi się taka, która została z innego posiłku.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brownie z kaszy jaglanej w naprawdę prosty sposób, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego nieskomplikowany deser, pełen smaku i kakao. Jest tak smaczny, że będzie odpowiedni również dla dzieci. Brownie z kaszy to dobre rozwiązanie na pyszne wege ciasto. Jest tak smaczne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.
Alergeny w brownie z kaszy jaglanej
Lista alergenów dla brownie z kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze brownie z kaszy jaglanej
To zdrowa opcja na pyszny deser.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.