Brownie czekoladowe
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Czekolada gorzka (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier - 2 szklanki (400 g)
- Mąka pszenna typ 500 (340 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Przepis na brownie czekoladowe krok po kroku
W rondlu umieść czekoladę i masło.
Jajka wbij do miski, dodaj 200 g cukru i ubij do powstania białej puszystej masy.
Dodaj wystudzoną masę z czekolady i wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną, kakao dodaj proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut.
Na patelni podgrzej 200 g cukru, aż zrobi się brązowy.
Zdejmij z ognia, wlej śmietanę i wymieszaj.
Sos karmelowy dopraw solą, wymieszaj.
Wierzch ciasta polej sosem i pokrój na porcje.
-
Ciasteczka brownie
-
Brownie z malinami
-
Brownie z buraka
-
Brownie z truskawkami
-
Babeczki brownie
-
Brownie z wiśniami
-
Brownie bezglutenowe
-
Brownie z kaszy jaglanej
-
Brownie z ciecierzycy
-
Brownie z masłem orzechowym
-
Brownie Thermomix
-
Sernik brownie
-
Brownie z batatów
-
Brownie z nutelli
-
Brownie fit
-
Szybkie brownie
-
Brownie bez cukru
-
Brownie z gruszkami
-
Brownie
Więcej informacji na temat brownie czekoladowego
Brownie czekoladowe to, bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Brownie, przygotować można na bazie czekolady mlecznej lub gorzkiej. Pieczone w piekarniku ciasto jest idealne jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Najlepsze brownie przygotować można także z dodatkiem owoców takich jak maliny lub truskawki. Przepis na brownie czekoladowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, czekolada gorzka, jajka, masło, proszek do pieczenia, kakao, śmietana kremówka.
Jak zrobić brownie czekoladowe? W rondlu umieść czekoladę i masło. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj wystudzoną masę z czekolady i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, kakao dodaj proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut. Na patelni podgrzej cukier, aż zrobi się brązowy. Zdejmij z ognia, wlej śmietanę i wymieszaj. Sos karmelowy dopraw solą, wymieszaj. Wierzch ciasta polej sosem i pokrój na porcje.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Czekolada gorzka to świetne źródło magnezu oraz naturalnych przeciwutleniaczy.
Podsumowując pyszne ciasto sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Ciasto można podać także na imprezę ze znajomymi. Brownie z czekolady gorzkiej jest bardziej wyraźne w smaku. Słodkie ciasto doskonale komponuje się z kwaśnymi owocami. Prosty przepis przygotować można z pomocą dzieci. Najlepsze brownie jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.
Alergeny w brownie czekoladowym
Lista alergenów dla brownie czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze brownie czekoladowego
Brownie czekoladowe to domowy, wypiek zawierający dużą ilość kalorii. Brownie, zawiera dużą ilość cukru i węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.