Bombolki

Opublikowano: 19.11.2021 r., 9:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bombolki podane z dodatkiem miodu. W oddali stoi słoik z miodem.
Bombolki
Bombolki to tradycyjny podhalański deser. Pieczone w piekarniku placuszki polane miodem świetnie pasują podane z kawą lub herbatą a także z gorącym kakao.
Przygotowanie 120 min
Pieczenie 20 min
314 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Mleko 3,2% (350 ml)
  • Drożdże świeże (70 g)
  • Cukier (50 g)
  • Sól (3 g)
  • Masło pół kostki (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
miód
Sprzęt kuchenny
papier do pieczenia, blacha

Przepis na bombolki krok po kroku

W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier i łyżkę mąki.

Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej zaczyn, 2 jajka, roztopione masło i sól.

Zagnieć ciasto, aż będzie odklejać się od dłoni.

Rozwałkuj ciasto, szklanką wytnij okrągłe ciastka i przykryj ściereczką aż wyrośnie.

W miseczce ubij jajko z wodą i posmaruj nimi ciastka.

Ciastka wyłóż na blasze i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika wystudzone ciasteczka polej miodem.

Jak oceniasz przepis na bombolki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat bombolek

Bombolki to doskonała propozycja na pyszny deser. Tradycyjne drożdżowe placuszki podane z miodem są pyszne i stosunkowo szybkie do zrobienia. Ciasto drożdżowe jest bardzo popularne w kuchni. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Przygotowywać je można z farszami wytrawnymi lub słodkimi. Robić można z niego bułeczki, pączki smażone lub pieczone w piekarniku. Gotować na parze i podawać jako dodatek do gulaszu lub z konfiturą na słodko do kawy. Przepis na bombolki jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego. Do zrobienia drożdżowych ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, drożdże, cukier, miód, masło, sól.

Jak zrobić bombolki? Wystarczy, że potrafisz przygotować ciasto drożdżowe. Jeśli jednak nigdy go nie przygotowywałeś wystarczy trzymać się przepisu. Przygotuj zaczyn drożdżowy. W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej zaczyn, roztopione masło i sól. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i łatwo będzie odklejać się od dłoni. Rozwałkuj ciasto, szklanką wytnij okrągłe ciastka i przykryj ściereczką aż wyrośnie. W miseczce ubij jajko z wodą i posmaruj nimi ciastka. Ciastka wyłóż na blasze i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudzone ciasteczka polej miodem. Możesz także posypać je posiekanymi orzechami.

Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B. Jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Jest ciastem niskokalorycznym. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobór żelaza zwany jest anemią, jest poważnym niedoborem mającym wpływ na funkcjonowanie całego organizmu człowieka. Dlatego powinniśmy bardzo pilnować podaży żelaza w naszej diecie.

Podsumowując bombolki to doskonała propozycja na słodki deser. Doskonale sprawdzą się podane z kawą czy gorącą czekoladą. Pamiętaj, aby mleko nie było zbyt ciepłe, gdyż spowoduje to neutralizację drożdży a ciasto nie urośnie. Ciastka wypiekane z ciasta drożdżowego są zdrowe i zawierają stosunkowo małą ilość kalorii.

Alergeny w bombolkach

Lista alergenów dla bombolek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na bombolki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze bombolek

na 100g gotowej potrawy

Bombolki to zdrowy deser. Domowe wypieki nie zawierają konserwantów oraz sztucznych dodatków do żywności. Ciastek nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
262.03
314.44
Białko (g)
8.92
10.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
35.87
43.04
Węglowodany przyswajalne (g)
35.41
42.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
9.51
11.41
Tłuszcze nasycone (g)
6.35
7.62
Tłuszcze nienasycone (g)
3.16
3.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.12
Tiamina (mg)
0.51
0.62
Ryboflawina (mg)
0.35
0.41
Niacyna (mg)
3.39
4.07
Foliany (µg (mcg))
109.45
131.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
127.53
153.03
Potas (mg)
148.11
177.74
Wapń (mg)
53.02
63.63
Fosfor (mg)
125.96
151.15
Magnez (mg)
21.92
26.30
Żelazo (mg)
2.66
3.20
Cynk (mg)
1.29
1.55
Miedź (mg)
0.10
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny bombolek 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bombolek

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 3,2%
350 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 ml
Drożdże świeże
70 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Sól
3 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
21.00