Bombolki
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Mleko 3,2% (350 ml)
- Drożdże świeże (70 g)
- Cukier (50 g)
- Sól (3 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Jajko (3 szt.)
Przepis na bombolki krok po kroku
W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier i łyżkę mąki.
Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej zaczyn, 2 jajka, roztopione masło i sól.
Zagnieć ciasto, aż będzie odklejać się od dłoni.
Rozwałkuj ciasto, szklanką wytnij okrągłe ciastka i przykryj ściereczką aż wyrośnie.
W miseczce ubij jajko z wodą i posmaruj nimi ciastka.
Ciastka wyłóż na blasze i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzone ciasteczka polej miodem.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat bombolek
Bombolki to doskonała propozycja na pyszny deser. Tradycyjne drożdżowe placuszki podane z miodem są pyszne i stosunkowo szybkie do zrobienia. Ciasto drożdżowe jest bardzo popularne w kuchni. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Przygotowywać je można z farszami wytrawnymi lub słodkimi. Robić można z niego bułeczki, pączki smażone lub pieczone w piekarniku. Gotować na parze i podawać jako dodatek do gulaszu lub z konfiturą na słodko do kawy. Przepis na bombolki jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego. Do zrobienia drożdżowych ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, drożdże, cukier, miód, masło, sól.
Jak zrobić bombolki? Wystarczy, że potrafisz przygotować ciasto drożdżowe. Jeśli jednak nigdy go nie przygotowywałeś wystarczy trzymać się przepisu. Przygotuj zaczyn drożdżowy. W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej zaczyn, roztopione masło i sól. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i łatwo będzie odklejać się od dłoni. Rozwałkuj ciasto, szklanką wytnij okrągłe ciastka i przykryj ściereczką aż wyrośnie. W miseczce ubij jajko z wodą i posmaruj nimi ciastka. Ciastka wyłóż na blasze i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudzone ciasteczka polej miodem. Możesz także posypać je posiekanymi orzechami.
Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B. Jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Jest ciastem niskokalorycznym. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobór żelaza zwany jest anemią, jest poważnym niedoborem mającym wpływ na funkcjonowanie całego organizmu człowieka. Dlatego powinniśmy bardzo pilnować podaży żelaza w naszej diecie.
Podsumowując bombolki to doskonała propozycja na słodki deser. Doskonale sprawdzą się podane z kawą czy gorącą czekoladą. Pamiętaj, aby mleko nie było zbyt ciepłe, gdyż spowoduje to neutralizację drożdży a ciasto nie urośnie. Ciastka wypiekane z ciasta drożdżowego są zdrowe i zawierają stosunkowo małą ilość kalorii.
Alergeny w bombolkach
Lista alergenów dla bombolek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na bombolki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód
Wartości odżywcze bombolek
Bombolki to zdrowy deser. Domowe wypieki nie zawierają konserwantów oraz sztucznych dodatków do żywności. Ciastek nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
-
mąka pszenna,
mleko,
cukier,
masło,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.