Bigos z kiszonych buraków
- Buraki kiszone - 3 średnie sztuki (800 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Śliwki suszone - lub wędzone (120 g)
- Olej rzepakowy - 10 łyżek stołowych (100 ml)
- Kiełbasa domowa (300 g)
Przepis na bigos z kiszonych buraków krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
Przeciśnij czosnek przez praskę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i czosnek.
Buraki zetrzyj na tarce.
Dodaj buraki do garnka, wlej wodę, dodaj śliwki i gotuj 25 minut.
Kiełbasę pokrój w plastry i podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.
Dodaj do bigosu.
Dopraw bigos solą i pieprzem, wymieszaj.
Podawaj ze świeżym pieczywem żytnim.
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos wegański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu z kiszonych buraków
Bigos z kiszonych buraków to świetny pomysł na smaczny posiłek. Bigos z buraków można wykorzystać jako alternatywę dla bigosu z kapusty. Przepis na bigos z kiszonych buraków jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kiszone buraki, cebula, śliwki wędzone, kiełbasa, olej rzepakowy, sól, pieprz, czosnek.
Jak zrobić bigos z kiszonych buraków? Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Przeciśnij czosnek przez praskę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i czosnek. Buraki zetrzyj na tarce. Dodaj buraki do garnka, wlej wodę, dodaj wędzone śliwki i gotuj 25 minut. Kiełbasę pokrój w plastry i podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu. Dodaj do bigosu. Dopraw bigos solą i pieprzem, wymieszaj. Podawaj ze świeżym pieczywem żytnim.
Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze, dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm. Buraki kiszone są doskonałym źródłem naturalnych substancji probiotycznych. Podczas procesu kiszenia dochodzi do wytworzenia kwasu mlekowego, który jest bardzo zdrowym składnikiem kiszonek. Kiszenie pozwala na zachowanie świeżości warzyw bez utraty składników odżywczych.
Podsumowując pyszny świąteczny bigos na bazie wędzonych śliwek sprawdzi się także jako potrawa w dzień powszedni. Bigos z buraków ma niepowtarzalny smak i aromat. Bigos jest bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie warzyw po przygotowaniu zakwasu na barszcz. Buraki gotują się szybciej niż kapusta kiszona. Bigos możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Jeśli chcesz przygotować bigos wegetariański, pomiń dodatek kiełbasy.
Alergeny w bigosie z kiszonych buraków
Lista alergenów dla bigosu z kiszonych buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z kiszonych buraków
Wartości odżywcze bigosu z kiszonych buraków
Bigos z kiszonych buraków to bardzo dobre źródło wielu cennych składników mineralnych. Bigos zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Jest także źródłem naturalnie występujących bakterii probiotycznych.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.