Barszczyk na zakwasie

Opublikowano: 31.01.2022 r., 9:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Barszcz na zakwasie w garnuszku
Barszczyk na zakwasie
Barszczyk na zakwasie to doskonała propozycja na pyszną niskokaloryczną zupę. Barszcz można podać z dodatkiem pierogów lub uszek. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
485 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Burak (1000 g)
  • Zakwas z buraka (300 ml)
  • Marchewka (200 g)
  • Seler korzeniowy (200 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, sitko

Przepis na barszczyk na zakwasie krok po kroku

Buraki, marchew i seler obierz ze skórki.

Zetrzyj warzywa na tarce i umieść w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Wlej litr wody i zagotuj.

Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.

Dodaj ocet, sól, pieprz i cukier.

Wlej zakwas z buraka.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, aż lekko zbrązowieje.

Dodaj cebulę do garnka i zostaw barszcz do wystygnięcia.

Przecedź barszcz przez sito.

Podgrzej i dopraw w miarę potrzeby.

Jak oceniasz przepis na barszczyk na zakwasie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat barszczyku na zakwasie

Barszczyk na zakwasie to najlepszy czerwony barszcz na święta i na co dzień. Świąteczny barszczyk możesz przechowywać zawekowany w słoiku możesz przechowywać przez bardzo długi czas. Barszcz z burakami można podać jako czysty wywar lub z dodatkiem pierogów, uszek czy drożdżowych pasztecików z farszem mięsnym. Przepis na barszczyk na zakwasie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia barszczu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: buraki czerwone, cebula, marchew, seler, liść laurowy, ziele angielskie, zakwas z buraka, ocet, cukier, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić barszczyk na zakwasie? Buraki, marchew i seler obierz ze skórki. Zetrzyj warzywa na tarce i umieść w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej wodę i zagotuj. Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. Dodaj ocet, sól, pieprz i cukier. Wlej zakwas z buraka. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, aż lekko zbrązowieje. Dodaj cebulę do garnka i zostaw barszcz do wystygnięcia. Przecedź barszcz przez sito. Podgrzej i dopraw w miarę potrzeby.

Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze, dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm. Zakwas z buraków można przygotować w domu lub kupić gotowy w sklepie. Jeśli chcesz przygotować buraki kiszone w domu, wystarczy zalać je wodą z solą i przyprawami. Buraki powinny kisić się przez około tydzień w temperaturze pokojowej. Po tym czasie schowaj je w chłodne miejsce.

Podsumowując wigilijny barszcz świetnie sprawdzi się na obiad. Barszcz możesz podać z gotowanymi ziemniakami z dodatkiem cebuli i boczku. Barszcz jest niskokaloryczny i zawiera wiele cennych składników mineralnych. Pomysł na barszcz wykorzystaj także na co dzień.

Alergeny w barszczyku na zakwasie

Lista alergenów dla barszczyku na zakwasie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze barszczyku na zakwasie

na 100g gotowej potrawy

Barszczyk na zakwasie to bardzo dobre źródło cennych składników mineralnych. Barszcz jest zupą jarską i świetnie sprawdza się w diecie wegańskiej. Barszcz jest zupą niskokaloryczną i ma niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
80.95
485.71
Białko (g)
1.33
7.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
8.36
50.17
Węglowodany przyswajalne (g)
6.35
38.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.01
12.09
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
4.91
29.45
Tłuszcze nasycone (g)
0.40
2.41
Tłuszcze nienasycone (g)
4.51
27.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.17
18.99
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.34
8.05
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
145.24
871.43
Potas (mg)
234.67
1408.00
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.14
108.86
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.51
3.04
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczyku na zakwasie 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczyku na zakwasie

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Zakwas z buraka
300 ml
14.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.40
Za 300 ml
Marchewka
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
37.50