Barszcz wigilijny bez zakwasu
- Burak - 4 duże sztuki (1000 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Ocet spirytusowy - 2 łyżki stołowe (10 ml)
- Suszone grzyby (30 g)
- Cukier (3 g)
Przepis na barszcz wigilijny bez zakwasu krok po kroku
Buraki obierz i pokrój w plastry.
Czosnek obierz i posiekaj drobno.
Wywar wlej do garnka, dodaj do niego 4 szklanki wody i zagotuj.
Następnie do garnka dodaj ocet, pokrojone buraki, czosnek, grzyby suszone i 2 liście laurowe. Składniki wymieszaj.
Wywar gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
Pod koniec gotowania dodaj do zupy łyżeczkę soli oraz cukier.
Ugotowany wywar zostaw na noc do przestudzenia.
Następnego dnia wywar podgrzej, ale nie doprowadzaj go do wrzenia. Następnie przecedź go przez sito i dopraw majerankiem (około 2 łyżeczek).
Gotowy barszcz podawaj jako dodatek do uszek.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz biały
-
Barszcz wigilijny
-
Barszczyk czerwony wigilijny
-
Barszcz czerwony zabielany
-
Barszcz czerwony na zakwasie
-
Barszczyk na zakwasie
-
Barszcz z uszkami
-
Barszcz wigilijny na zakwasie
-
Zakwas na barszcz biały
-
Barszcz zabielany
-
Zakwas na barszcz czerwony
-
Barszcz grzybowy
-
Barszcz biały z kiełbasą
-
Barszcz biały z ziemniakami
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Barszczyk czerwony Thermomix
-
Zakwas na barszcz wigilijny
-
Barszcze
Więcej informacji na temat barszczu wigilijnego bez zakwasu
Barszcz wigilijny bez zakwasu to pyszny barszcz na święta i na co dzień. Barszcz z czerwonych buraków można podać jako czysty wywar lub z dodatkiem pierogów, uszek czy drożdżowych pasztecików z farszem mięsnym. Przepis na barszcz wigilijny bez zakwasu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: buraki, czosnek, bulion warzywny, ocet spirytusowy, grzyby suszone, cukier, sól, pieprz oraz majeranek.
A jak zrobić barszcz wigilijny bez zakwasu? Buraki obierz i pokrój w plastry. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Wywar wlej do garnka, dodaj do niego 4 szklanki wody i zagotuj. Następnie do garnka dodaj ocet, pokrojone buraki, czosnek, grzyby suszone i 2 liście laurowe. Składniki wymieszaj. Wywar gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj do zupy łyżeczkę soli oraz cukier. Ugotowany wywar zostaw na noc do przestudzenia. Następnego dnia wywar podgrzej, ale nie doprowadzaj go do wrzenia. Następnie przecedź go przez sito i dopraw majerankiem (około 2 łyżeczek). Gotowy barszcz podawaj jako dodatek do uszek.
Buraki zawierają witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Buraki są źródłem żelaza, potasu, magnezu, fosforu oraz manganu. Buraki zawierają również spore ilości witaminy C, która wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Buraki posiadają silne przeciwutleniacze, które zmniejszają produkcję wolnych rodników, a tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry.
Podsumowując smaczny barszcz wigilijny bez zakwasu stanowi doskonały pomysł na dodatek do uszek lub pasztecików. Barszcz możesz podać również bez żadnych dodatków. Barszcz z buraków czerwonych jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Przepis na barszcz bez zakwasu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty niezbędne do przygotowania barszczu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w barszczu wigilijnym bez zakwasu
Lista alergenów dla barszczu wigilijnego bez zakwasu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze barszczu wigilijnego bez zakwasu
Barszcz wigilijny bez zakwasu do doskonała propozycja na pyszny dodatek do uszek. Buraki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.