Barszcz grzybowy
- Suszone grzyby (500 g)
- Marchewka - 1 sztuka (50 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (50 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
Przepis na barszcz grzybowy krok po kroku
Grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia najlepiej na całą noc.
Następnego dnia dodaj ok. 1,5-2 l wody i zagotuj.
Dodaj obrane warzywa i gotuj do miękkości. Dopraw.
Podawaj z makaronem lub uszkami z kapustą i grzybami.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz biały
-
Barszcz wigilijny
-
Barszczyk czerwony wigilijny
-
Barszcz czerwony zabielany
-
Barszcz czerwony na zakwasie
-
Barszczyk na zakwasie
-
Barszcz z uszkami
-
Barszcz wigilijny na zakwasie
-
Zakwas na barszcz biały
-
Barszcz zabielany
-
Zakwas na barszcz czerwony
-
Barszcz biały z kiełbasą
-
Barszcz biały z ziemniakami
-
Barszcz wigilijny bez zakwasu
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Barszczyk czerwony Thermomix
-
Zakwas na barszcz wigilijny
-
Barszcze
Więcej informacji na temat barszczu grzybowego
Barszcz grzybowy to pyszna, bardzo charakterystyczna zupa, która zaskakuje swoim głębokim aromatem, zapachem i smakiem. Wywar gotowany na suszonych i/lub świeżych grzybach jest przepyszny oraz bardzo klarowny. Barszcz wigilijny z suszonych grzybów można podawać jako czysty barszcz lub zjadać go z uszkami z kapustą i grzybami, pierożkami, fasolą lub z makaronem. Jeśli nie wiesz jak zrobic barszcz grzybowy jesteś w odpowiednim miejscu. Przepis na barszcz grzybowy nie jest skomplikowany, w wszystkie niezbędne do jego przygotowania produkty są łatwo dostępne i sezonowe, więc ich znalezienie w sklepie nie stanowi większego problemu. Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować barszcz grzybowy, który będzie miał wyjątkowy smak i zachwyci, wszystkich, którzy go spróbują ten przepis będzie dla Ciebie idealna wskazówką i inspiracją. Możesz przygotować go na zakwasie z buraków lub wyłącznie na wywarze ze świezych lub suszonych grzybów. Pomimo braku dodatku mięsnego, barszcz, jest naprawdę przepyszny i zachwycą się nim również osoby, które na co dzień nie wyobrażają sobie zup i potraw bezmięsnych. Przepis na świąteczny barszcz grzybowy jest naprawdę łatwy i pozwala na przygotowanie wykwintnej, pysznej potrawy, smakującej i pachnącej jak z najlepszej restauracji. Nasz przepis stopniowo krok po kroku prowadzi Cię przez cały proces gotowania, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Barszcz możesz podawać jako czysty wywar po odcedzeniu lub z dodatkiem ugotowanych warzyw. makarony czy wigilijnych uszek z kapustą i grzybami. Ugotowane warzywa z barszczu możesz wykorzystać do przygotowania farszu, warzywnego pasztetu, czy sałatki jarzynowej, pozostając w duchu zero waste, aby nie marnować żywności. Ta tradycyjna zupa jaką jest barszcz grzybowy będzie idealnym ukoronowaniem wigilijnego stołu, obok której trudno przejść obojętnie. Poznaj nasz przepis na barszcz grzybowy i sam/sama przekonaj się o jego wyjątkowym smaku.
Alergeny w barszczu grzybowym
Lista alergenów dla barszczu grzybowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na barszcz grzybowy
Wartości odżywcze barszczu grzybowego
Barszcz grzybowy jest dość ciężkostrawny, dlatego u osób z problemami żołądkowymi w dużych ilościach może powodować nasilenie dolegliwości.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.