Przepis na bananową krówkę krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Na blaszkę wyłóż połowę herbatników.

Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i mascarpone. Całość ubij na gładką masę.

Połowę kremu wyłóż na herbatniki.

Pokrój banany i wyłóż je na krem.

Na banany wyłóż drugą część herbatników.

Masę kajmakową wyłóż na herbatniki.

Kajmak przykryj kremem serowym.

Ciasto udekoruj pokrojonymi orzechami.

Często zadawane pytania

Bananowa krówka
bananowa krówka
Koszt przygotowania dania
54.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1085 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
89

Bananowa krówka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bananowej krówce

Bananowa krówka to ciasto niezwykle smaczne i bardzo ciekawe. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom owocowych placków. Jest niezwykle słodkie.

Przepis na bananową krówkę jest tak prosty, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Całość robi się podobnie jak tradycyjną krówkę. W tym przepisie dodaje się jednak banany. Choć może się wydawać, że karmel i banany, to już za dużo słodkości, wcale tak nie jest. Oba smaki wspaniale się razem dopełniają. Dzięki czemu ciasto po prostu rozpieszcza wspaniałą słodyczą. Jego bazą są banany, które oprócz wspaniałego smaku i słodyczy dodają całości także ogromnej ilości antyoksydantów. Zawierają też duże ilości potasu i magnezu, pierwiastków, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mięśni szkieletowych. Całość robi się na bazie tylko kilku składników, dzięki czemu jest szybki i prosty.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bananową krówkę, by stworzyć ciasto pyszne, szybkie i łatwe, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. To ciasto to dobre rozwiązanie na imprezowy placek. Jest smaczne, ale również bardzo efektowne. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w każdym sklepie. To dlatego, że ciasto robi się na bazie naprawdę prostych produktów. Krem można przygotować na dwa sposoby — jako budyniową masę lub serniczek. Dzięki temu ten deser nigdy się nie nudzi. Banany wspaniale nadają się do deserów. To dlatego, że są naturalnie słodkie. Dzięki temu przy przygotowaniu nie trzeba używać tak dużo cukru. Cały proces przygotowania jest równie prosty. Poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Do jego stworzenia wystarczy tylko kilka produktów. Najważniejsze są oczywiście banany, to w końcu krem bananowy. Najlepiej skorzystać z mrożonej opcji, gdyż dzięki temu mają wspaniałą konsystencję. Jest niezwykle słodki, a przy okazji bardzo ciekawy. Jego głównym składnikiem są banany, najlepiej wybrać owoce nieco przejrzałe, które nadadzą ciastu wyjątkowego smaku i charakteru. To dobry sposób na niemarnowanie jedzenia. Ten prosty przepis pozwala na przygotowanie kremu, który jest nie tylko pyszny, ale również szybki i nieskomplikowany.

Wartości odżywcze bananowej krówki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(328g)
Energia (kalorie)
330.93 kcal
1085.46 kcal
Białko
4.12 g
13.52 g

Węglowodany w bananowej krówce

Na 100g
Na porcję
(328g)
Węglowodany
28.69 g
94.11 g
Węglowodany przyswajalne
27.78 g
91.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.91 g
2.99 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(328g)
Tłuszcz
22.23 g
72.93 g
Tłuszcze nasycone
17.24 g
56.55 g
Tłuszcze nienasycone
2.86 g
9.37 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
39.51 mg
129.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na bananową krówkę

Na 100g
Na porcję
(328g)
Witamina C
1.95 mg
6.41 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bananową krówkę

Na 100g
Na porcję
(328g)
Sód
231.68 mg
759.92 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
100.62 mg
330.02 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
0.54 mg
1.76 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bananowej krówki 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bananowej krówce

Lista alergenów dla bananowej krówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
    • kajmak
    • Herbatniki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy arachidowe (ziemne)

Cena przygotowania bananowej krówki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
1000 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
26.00
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Kajmak
400 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Herbatniki
500 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
7.50
Za 500 g
Banan
600 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 5
4.00
Za 600 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
80 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 80 g
Koszt składników
57.50
Jak oceniasz przepis na bananową krówkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób