Babka piaskowa dwukolorowa
- Jajko (4 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 10 łyżek (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (130 g)
- Mąka ziemniaczana (100 g)
- Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki (8 g)
- Margaryna do pieczenia - 1 kostka (250 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 łyżek (50 g)
- Mleko 2% (100 ml)
Przepis na babkę piaskową dwukolorową krok po kroku
Margarynę pokrój w mniejszą kostkę, wrzuć do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści.
Jajka wbij do miski, ubijaj mikserem razem z ksylitolem, na jednolitą, puszystą masę.
Do masy jajecznej dodaj dwa rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodaj roztopioną margarynę.
Dokładnie wymieszaj, uważając aby nie powstały grudki. Masę podziel na dwie równe porcje. Do jednej dodaj mleko oraz kakao i ponownie wymieszaj.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem i wykładaj jasną i kakaową masę.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok 60 minut.
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka gotowana
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka wilgotna
-
Babka ucierana
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka piaskowa
Więcej informacji na temat babki piaskowej dwukolorowej
Babka piaskowa dwukolorowa to genialny pomysł na przepyszne ciasto, które nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole. Dzięki temu sprawdzi się zarówno jako ciasto okolicznościowe, na przykład babka wielkanocna, czy ciasto urodzinowe lub imieninowe, ale także prosty deser i coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty, bez większej okazji. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babkę piaskową z kakao jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz łatwy i prosty przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przepis na babkę piaskową dwukolorową z kakao nie należy do skomplikowanych, dlatego z pewnością poradzą sobie z nią nawet osoby nie mające większego doświadczenia w gotowaniu i pieczeniu ciasto. Co więcej do jej przygotowania nie są potrzebne żadne wyszukane, czy trudno dostępne składniki. Składniki niezbędne do tego aby powstała pyszna, dwukolorowa babka ucierana to dwa rodzaje mąki: mąka pszenna i mąka ziemniaczana, jajka, cukier lub słodzik (my polecamy ksylitol, głównie ze względu na mniejszą kaloryczność i niski indeks glikemiczny), proszek do pieczenia, margaryna lub masło oraz kakao. To kakao jest odpowiedzialne zarówno za wyjątkowy smak babki oraz jej wygląd. W zależności od twoich preferencji smakowych możesz dowolnie modyfikować jego ilość uzyskując lekko lub intensywnie czekoladowy smak. Możesz śmiało dodać także kilka, pokruszonych kostek czekolady. Najlepiej wybierz kakao ciemne, naturalne, bez dodatku cukru. Babkę piaskową dwukolorową możesz udekorować czekoladową polewą, cukrem pudrem, lub lukrem. Świetnie smakuje jednak również bez tych dodatków, a pamiętaj, że są one bardzo kaloryczne. Babka piaskowa dwukolorowa z kakao to doskonała propozycja na pyszny słodki dodatek do kawy i herbaty. Świetnie sprawdzi się również jako danie świąteczne na wielkanocnym stole.
Alergeny w babce piaskowej dwukolorowej
Lista alergenów dla babki piaskowej dwukolorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze babki piaskowej dwukolorowej
Dzięki zastosowaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma mniejszą kaloryczność i niższy indeks glikemiczny.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.