Babka piaskowa dwukolorowa

Opublikowano: 08.09.2021 r., 21:21 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
babka dwukolorowa z kakao
Babka piaskowa dwukolorwa
Babka piaskowa dwukolorowa to genialny pomysł na przepyszne ciasto, które nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole. Połączenie, delikatnej, słodkiej masy z masą kakaową nadaje temu ciastu wyjątkowy smak.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
490 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 10 łyżek (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (130 g)
  • Mąka ziemniaczana (100 g)
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki (8 g)
  • Margaryna do pieczenia 1 kostka (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) 5 łyżek (50 g)
  • Mleko 2% (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, miska

Przepis na babkę piaskową dwukolorową krok po kroku

Margarynę pokrój w mniejszą kostkę, wrzuć do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści.

Jajka wbij do miski, ubijaj mikserem razem z ksylitolem, na jednolitą, puszystą masę.

Do masy jajecznej dodaj dwa rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodaj roztopioną margarynę.

Dokładnie wymieszaj, uważając aby nie powstały grudki. Masę podziel na dwie równe porcje. Do jednej dodaj mleko oraz kakao i ponownie wymieszaj.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem i wykładaj jasną i kakaową masę.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok 60 minut.

Jak oceniasz przepis na babkę piaskową dwukolorową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat babki piaskowej dwukolorowej

Babka piaskowa dwukolorowa to genialny pomysł na przepyszne ciasto, które nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole. Dzięki temu sprawdzi się zarówno jako ciasto okolicznościowe, na przykład babka wielkanocna, czy ciasto urodzinowe lub imieninowe, ale także prosty deser i coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty, bez większej okazji. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babkę piaskową z kakao jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz łatwy i prosty przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przepis na babkę piaskową dwukolorową z kakao nie należy do skomplikowanych, dlatego z pewnością poradzą sobie z nią nawet osoby nie mające większego doświadczenia w gotowaniu i pieczeniu ciasto. Co więcej do jej przygotowania nie są potrzebne żadne wyszukane, czy trudno dostępne składniki. Składniki niezbędne do tego aby powstała pyszna, dwukolorowa babka ucierana to dwa rodzaje mąki: mąka pszenna i mąka ziemniaczana, jajka, cukier lub słodzik (my polecamy ksylitol, głównie ze względu na mniejszą kaloryczność i niski indeks glikemiczny), proszek do pieczenia, margaryna lub masło oraz kakao. To kakao jest odpowiedzialne zarówno za wyjątkowy smak babki oraz jej wygląd. W zależności od twoich preferencji smakowych możesz dowolnie modyfikować jego ilość uzyskując lekko lub intensywnie czekoladowy smak. Możesz śmiało dodać także kilka, pokruszonych kostek czekolady. Najlepiej wybierz kakao ciemne, naturalne, bez dodatku cukru. Babkę piaskową dwukolorową możesz udekorować czekoladową polewą, cukrem pudrem, lub lukrem. Świetnie smakuje jednak również bez tych dodatków, a pamiętaj, że są one bardzo kaloryczne. Babka piaskowa dwukolorowa z kakao to doskonała propozycja na pyszny słodki dodatek do kawy i herbaty. Świetnie sprawdzi się również jako danie świąteczne na wielkanocnym stole.

Alergeny w babce piaskowej dwukolorowej

Lista alergenów dla babki piaskowej dwukolorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze babki piaskowej dwukolorowej

na 100g gotowej potrawy

Dzięki zastosowaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma mniejszą kaloryczność i niższy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
350.50
490.70
Białko (g)
6.96
9.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
33.27
46.57
Węglowodany przyswajalne (g)
30.70
42.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.57
3.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
24.42
34.19
Tłuszcze nasycone (g)
6.33
8.86
Tłuszcze nienasycone (g)
18.09
25.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.27
15.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.83
9.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
86.26
120.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
259.13
362.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.21
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.40
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.52
0.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.54
2.16
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
0.39
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
245.82
344.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.25
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.29
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.41
1.97
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
36.16
50.63
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
159.50
223.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
240.66
336.92
Potas (mg)
338.49
473.88
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
79.01
110.62
Fosfor (mg)
187.56
262.58
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
42.73
59.83
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.11
2.95
Cynk (mg)
0.90
1.26
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.26
0.36
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki piaskowej dwukolorowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki piaskowej dwukolorowej

Koszt składników
46.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
10 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mąka ziemniaczana
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Proszek do pieczenia
8 g
1,5 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Margaryna do pieczenia
250 g
1 kostka
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Mleko 2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Koszt składników
46.80