Przepis na babkę piaskową dwukolorową krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy, ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, miska

Margarynę pokrój w mniejszą kostkę, wrzuć do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści.

Jajka wbij do miski, ubijaj mikserem razem z ksylitolem, na jednolitą, puszystą masę.

Do masy jajecznej dodaj dwa rodzaje mąki proszek do pieczenia. Na koniec dodaj roztopioną margarynę.

Dokładnie wymieszaj, uważając aby nie powstały grudki. Masę podziel na dwie równe porcje. Do jednej dodaj kakao i ponownie wymieszaj.

Blachy do pieczenia wyłóż papierem i wlej do niej najpierw jasną masę ciasta, a następnie kakaową.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok 60 minut.

babka dwukolorowa z kakao
babka piaskowa dwukolorwa
Koszt przygotowania dania
14.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
539 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Babka piaskowa dwukolorowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o babce piaskowej dwukolorowej

Babka piaskowa dwukolorowa to genialny pomysł na przepyszne ciasto, które nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole. Dzięki temu sprawdzi się zarówno jako ciasto okolicznościowe, na przykład babka wielkanocna, czy ciasto urodzinowe lub imieninowe, ale także prosty deser i coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty, bez większej okazji. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babkę piaskową z kakao jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz łatwy i prosty przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przepis na babkę piaskową dwukolorową z kakao nie należy do skomplikowanych, dlatego z pewnością poradzą sobie z nią nawet osoby nie mające większego doświadczenia w gotowaniu i pieczeniu ciasto. Co więcej do jej przygotowania nie są potrzebne żadne wyszukane, czy trudno dostępne składniki. Składniki niezbędne do tego aby powstała pyszna, dwukolorowa babka ucierana to dwa rodzaje mąki: mąka pszenna i mąka ziemniaczana, jajka, cukier lub słodzik (my polecamy ksylitol, głównie ze względu na mniejszą kaloryczność i niski indeks glikemiczny), proszek do pieczenia, margaryna lub masło oraz kakao. To kakao jest odpowiedzialne zarówno za wyjątkowy smak babki oraz jej wygląd. W zależności od twoich preferencji smakowych możesz dowolnie modyfikować jego ilość uzyskując lekko lub intensywnie czekoladowy smak. Możesz śmiało dodać także kilka, pokruszonych kostek czekolady. Najlepiej wybierz kakao ciemne, naturalne, bez dodatku cukru. Babkę piaskową dwukolorową możesz udekorować czekoladową polewą, cukrem pudrem, lub lukrem. Świetnie smakuje jednak również bez tych dodatków, a pamiętaj, że są one bardzo kaloryczne. Babka piaskowa dwukolorowa z kakao to doskonała propozycja na pyszny słodki dodatek do kawy i herbaty. Świetnie sprawdzi się również jako danie świąteczne na wielkanocnym stole.

Wartości odżywcze babki piaskowej dwukolorowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
385.52 kcal
539.73 kcal
Białko
7.38 g
10.33 g

Węglowodany w babce piaskowej dwukolorowej

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
36.57 g
51.20 g
Węglowodany przyswajalne
33.71 g
47.19 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.86 g
4.01 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
27.05 g
37.87 g
Tłuszcze nasycone
6.90 g
9.66 g
Tłuszcze nienasycone
20.15 g
28.21 g
Tłuszcze jednonasycone
12.53 g
17.55 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
7.61 g
10.66 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
95.38 mg
133.54 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na babkę piaskową dwukolorową

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A
279.66 µg (mcg)
391.53 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.22 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.56 mg
0.78 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
1.59 µg (mcg)
2.23 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.30 mg
0.43 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
264.80 µg (mcg)
370.72 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.26 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.30 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
1.56 mg
2.18 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
40.14 µg (mcg)
56.20 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
177.74 µg (mcg)
248.83 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babkę piaskową dwukolorową

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
264.16 mg
369.83 mg
Potas
359.41 mg
503.17 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
73.54 mg
102.95 mg
Fosfor
197.41 mg
276.38 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
46.32 mg
64.84 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
2.35 mg
3.29 mg
Cynk
0.96 mg
1.34 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.29 mg
0.41 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki piaskowej dwukolorowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce piaskowej dwukolorowej

Lista alergenów dla babki piaskowej dwukolorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania babki piaskowej dwukolorowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
10 łyżek
22.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mąka ziemniaczana
100 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Proszek do pieczenia
8 g
1,5 łyżeczki
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Margaryna do pieczenia
250 g
1 kostka
2.70
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 łyżek
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
44.30
Jak oceniasz przepis na babkę piaskową dwukolorową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób