Babka makowa

Opublikowano: 07.01.2022 r., 12:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto makowe na białej paterze
Babka makowa
Babka makowa to świetna propozycja na pyszny deser, doskonale komponujący się jako dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na tę pyszną babkę.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
642 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 czubate szklanki (450 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier (250 g)
  • Mleko 3,2% - 1 niepełna szklanka (200 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Mak niebieski (200 g)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy (100 g)
  • Proszek do pieczenia (30 g)
  • Masło (30 g)
  • Bułka tarta (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, miska, forma do babki

Przepis na babka makowa krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij na puszystą pianę.

Dodaj olej rzepakowy, mleko, śmietanę kremówkę i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.

Na koniec dodaj kandyzowaną skórkę z pomarańczy i wymieszaj.

Formę do babki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Wlej ciasto do formy.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na babka makowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat babki makowej

Babka makowa to doskonały pomysł na pyszne ciasto na święta i w dni powszednie. Wilgotna babka z makiem jest pyszna i można ją przechowywać przez 2-3 dni. Przepis na babkę makową jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją upiec. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, jajka, mak, skórka z pomarańczy kandyzowana, proszek do pieczenia, mleko, śmietana kremówka, bułka tarta, masło.

Jak zrobić babkę makową? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij na puszystą pianę. Dodaj olej rzepakowy, mleko, śmietanę kremówkę i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Na koniec dodaj kandyzowaną skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Formę do babki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 50 minut. Ciepłą babkę pokrój na kawałki i przechowuj w temperaturze pokojowej pod przykryciem.

Mak niebieski jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A, D i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest minerałem niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego. Skórka pomarańczowa to doskonały składnik aromatyzujący ciasta i desery. Przygotowuje się ją z gotowanej w syropie cukrowym skórki pomarańczowej. Pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C oraz kwasu foliowego. Owoce kiedyś spożywane były okazjonalnie podczas świąt Bożego Narodzenia, gdyż dostęp do nich był bardzo ograniczony. Teraz można je kupić praktycznie w każdym większym sklepie spożywczym. Pomarańcze są owocami dostępnymi w sprzedaży przez cały rok. Najlepsze są spożywane na świeżo, nie nadają się do mrożenia.

Podsumowując pyszna wielkanocna babka z makiem jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Możesz przygotować babkę z mielonego maku, który kupisz w super markecie. Jest to suszony wcześniej zmielony mak, dzięki któremu ograniczysz czas przygotowania deserów i ciast.

Alergeny w babce makowej

Lista alergenów dla babki makowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy

Wartości odżywcze babki makowej

na 100g gotowej potrawy

Babka makowa to słodki wypiek zawierający dużą ilość cukru. Babka jest wypiekiem domowym, więc nie zawiera konserwantów. Nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
357.12
642.82
Białko (g)
8.18
14.72
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
41.99
75.58
Węglowodany przyswajalne (g)
39.72
71.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.27
4.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
18.11
32.60
Tłuszcze nasycone (g)
5.25
9.45
Tłuszcze nienasycone (g)
12.86
23.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.89
3.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
56.07
100.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
60.80
109.44
Potas (mg)
318.33
573.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
260.16
468.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
283.75
510.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
51.45
92.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.95
5.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.41
2.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.24
0.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki makowej 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki makowej

Koszt składników
43.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
2 czubate szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mleko 3,2%
200 ml
1 niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Mak niebieski
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Kandyzowana skórka z pomarańczy
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Koszt składników
43.40