Przepis na babka makowa krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, miska, forma do babki

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij na puszystą pianę.

Dodaj olej rzepakowy, mleko, śmietanę kremówkę i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.

Na koniec dodaj kandyzowaną skórkę z pomarańczy i wymieszaj.

Formę do babki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Wlej ciasto do formy.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 50 minut.

Babka makowa podana na białej paterze.
Babka makowa
Koszt przygotowania dania
22.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
642 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
69

Babka makowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babce makowej

Babka makowa to doskonały pomysł na pyszne ciasto na święta i w dni powszednie. Wilgotna babka z makiem jest pyszna i można ją przechowywać przez 2-3 dni. Przepis na babkę makową jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją upiec. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, jajka, mak, skórka z pomarańczy kandyzowana, proszek do pieczenia, mleko, śmietana kremówka, bułka tarta, masło.

Jak zrobić babkę makową? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij na puszystą pianę. Dodaj olej rzepakowy, mleko, śmietanę kremówkę i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Na koniec dodaj kandyzowaną skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Formę do babki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 50 minut. Ciepłą babkę pokrój na kawałki i przechowuj w temperaturze pokojowej pod przykryciem.

Mak niebieski jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A, D i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest minerałem niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego. Skórka pomarańczowa to doskonały składnik aromatyzujący ciasta i desery. Przygotowuje się ją z gotowanej w syropie cukrowym skórki pomarańczowej. Pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C oraz kwasu foliowego. Owoce kiedyś spożywane były okazjonalnie podczas świąt Bożego Narodzenia, gdyż dostęp do nich był bardzo ograniczony. Teraz można je kupić praktycznie w każdym większym sklepie spożywczym. Pomarańcze są owocami dostępnymi w sprzedaży przez cały rok. Najlepsze są spożywane na świeżo, nie nadają się do mrożenia.

Podsumowując pyszna wielkanocna babka z makiem jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Możesz przygotować babkę z mielonego maku, który kupisz w super markecie. Jest to suszony wcześniej zmielony mak, dzięki któremu ograniczysz czas przygotowania deserów i ciast.

Wartości odżywcze babki makowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
357.12 kcal
642.82 kcal
Białko
8.18 g
14.72 g
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany w babce makowej

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
41.99 g
75.58 g
Węglowodany przyswajalne
39.72 g
71.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.27 g
4.09 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
18.11 g
32.60 g
Tłuszcze nasycone
5.25 g
9.45 g
Tłuszcze nienasycone
12.86 g
23.16 g

Witaminy w przepisie na babka makowa

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6
0.09 mg
0.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Tiamina
0.36 mg
0.65 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Niacyna
1.89 mg
3.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Foliany
56.07 µg (mcg)
100.93 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babka makowa

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
60.80 mg
109.44 mg
Potas
318.33 mg
573.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Wapń
260.16 mg
468.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Fosfor
283.75 mg
510.75 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Magnez
51.45 mg
92.62 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Żelazo
2.95 mg
5.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Cynk
1.41 mg
2.54 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Miedź
0.24 mg
0.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki makowej 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce makowej

Lista alergenów dla babki makowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy

Cena przygotowania babki makowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
2 czubate szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mleko 3,2%
200 ml
1 niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Mak niebieski
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Kandyzowana skórka z pomarańczy
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Koszt składników
43.40
Jak oceniasz przepis na babka makowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób