Babka makowa
- Mąka pszenna typ 500 - 2 czubate szklanki (450 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (250 g)
- Mleko 3,2% - 1 niepełna szklanka (200 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
- Mak niebieski (200 g)
- Olej rzepakowy (150 ml)
- Kandyzowana skórka z pomarańczy (100 g)
- Proszek do pieczenia (30 g)
- Masło (30 g)
- Bułka tarta (40 g)
Przepis na babka makowa krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij na puszystą pianę.
Dodaj olej rzepakowy, mleko, śmietanę kremówkę i wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.
Na koniec dodaj kandyzowaną skórkę z pomarańczy i wymieszaj.
Formę do babki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Wlej ciasto do formy.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 50 minut.
- Babeczka cytrynowa
- Babka piaskowa
- Babka ziemniaczana
- Babka cytrynowa
- Babka wielkanocna
- Muffiny bananowe
- Muffinki bananowe
- Ciasto cytrynowe
- Babka na oleju
- Babka majonezowa
- Babka gotowana
- Babka piaskowa wilgotna
- Babka jogurtowa
- Babeczki wielkanocne
- Babeczki z budyniem
- Babka cytrynowa wilgotna
- Babka marmurkowa
- Babka zebra
- Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babki makowej
Babka makowa to doskonały pomysł na pyszne ciasto na święta i w dni powszednie. Wilgotna babka z makiem jest pyszna i można ją przechowywać przez 2-3 dni. Przepis na babkę makową jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją upiec. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, jajka, mak, skórka z pomarańczy kandyzowana, proszek do pieczenia, mleko, śmietana kremówka, bułka tarta, masło.
Jak zrobić babkę makową? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij na puszystą pianę. Dodaj olej rzepakowy, mleko, śmietanę kremówkę i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Na koniec dodaj kandyzowaną skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Formę do babki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 50 minut. Ciepłą babkę pokrój na kawałki i przechowuj w temperaturze pokojowej pod przykryciem.
Mak niebieski jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A, D i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest minerałem niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego. Skórka pomarańczowa to doskonały składnik aromatyzujący ciasta i desery. Przygotowuje się ją z gotowanej w syropie cukrowym skórki pomarańczowej. Pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C oraz kwasu foliowego. Owoce kiedyś spożywane były okazjonalnie podczas świąt Bożego Narodzenia, gdyż dostęp do nich był bardzo ograniczony. Teraz można je kupić praktycznie w każdym większym sklepie spożywczym. Pomarańcze są owocami dostępnymi w sprzedaży przez cały rok. Najlepsze są spożywane na świeżo, nie nadają się do mrożenia.
Podsumowując pyszna wielkanocna babka z makiem jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Możesz przygotować babkę z mielonego maku, który kupisz w super markecie. Jest to suszony wcześniej zmielony mak, dzięki któremu ograniczysz czas przygotowania deserów i ciast.
Alergeny w babce makowej
Lista alergenów dla babki makowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Bułka tarta
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
- Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Kandyzowana skórka z pomarańczy
Wartości odżywcze babki makowej
Babka makowa to słodki wypiek zawierający dużą ilość cukru. Babka jest wypiekiem domowym, więc nie zawiera konserwantów. Nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.