Babka kakaowa
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (3 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
Przepis na babkę kakaową krok po kroku
Mleko wlej do rondelka i delikatnie podgrzej, rozpuść kakao.
Jajka utrzyj z cukrem za pomocą miksera.
Połącz obydwie masy i dokładnie wymieszaj.
Wsyp mąkę przesianą przez sitko i przelej ciasto do foremki.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.
- Babeczka cytrynowa
- Babka piaskowa
- Babka ziemniaczana
- Babka cytrynowa
- Babka wielkanocna
- Muffiny bananowe
- Muffinki bananowe
- Ciasto cytrynowe
- Babka na oleju
- Babka majonezowa
- Babka gotowana
- Babka piaskowa wilgotna
- Babka jogurtowa
- Babeczki wielkanocne
- Babeczki z budyniem
- Babka cytrynowa wilgotna
- Babka marmurkowa
- Babka zebra
- Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babki kakaowej
Są święta, które nie obejdą się bez tradycyjnej babki piaskowej, a co jeśli by ją delikatnie zmodyfikować? Poznaj mój przepis na babkę kakaową.
Jest tak samo pyszna, delikatna i wilgotna jak tradycyjna babka, jednak zawiera dodatek kakao. Babka kakaowa to idealny deser nie tylko na święta wielkanocne.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które zapewne masz w swoim domu, a jeśli nie, na pewno znajdziesz je w każdym sklepie.
Nasza nowoczesna babka wielkanocna jest pyszna w smaku, szybka i łatwa w przygotowaniu, dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis.
Będziesz potrzebować mąkę pszenną, mleko, jajko, kakao i cukier. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Zamiast cukru możesz postawić na miód. Pamiętaj, aby przy wyborze kakao zwracać uwagę na ich skład.
Zatem jak zrobić babkę kakaową?
To bardzo szybka i prosta sprawa, zaczniemy od podgrzania mleka w rondelku. Jeśli chcesz, śmiało możesz zastąpić mleko krowie napojem roślinnym.
Do mleka dodaj kakao, rozpuść je i pozostaw do ostygnięcia.
Jajka utrzyj z cukrem, najlepiej za pomocą miksera. Następnie połącz obydwie masy i dodaj mąkę pszenną. Tak przygotowane ciasto przelej do specjalnej foremki i upiecz je w piekarniku w 180 stopniach. Po 40 minutach nasza babka będzie dobra. Dodatkowo możesz przygotować do babki czekoladową polewę.
Może od teraz to babka kakaowa będzie podstawową wersją na święta Wielkanocne?
Koniecznie ją wypróbuj, smacznego!
Alergeny w babce kakaowej
Lista alergenów dla babki kakaowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze babki kakaowej
Pamiętaj, aby wybrać kakao o dobrym składzie, bez zbędnego cukru.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
- mąka pszenna, mleko, jajka, kakao, cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.