Babeczki z dyni

Opublikowano: 11.03.2022 r., 9:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dynia babeczki na talerzu
Babeczki z dyni
Babeczki z dyni to wspaniała propozycja na pyszny deser. Babeczki są mocno czekoladowe i wilgotne. Można ozdobić je kolorowym kremem i podać dzieciom na imprezę urodzinową.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Blendowanie 40 min
402 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Dynia - pół małej sztuki (400 g)
  • Mąka orkiszowa - 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mleczko kokosowe - niepełna szklanka (200 ml)
  • Kakao 16% (proszek) - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
  • Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Czekolada gorzka (100 g)
  • Serek śmietankowy (200 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka do babeczek, papilotki do muffinek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na babeczki z dyni krok po kroku

Dynie pokrój na mniejsze kawałki.

Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.

Dynie oddziel łyżką od skórki i umieść w misce.

Dodaj jajka, mleko kokosowe, cukier, roztopione masło i zblenduj.

Dodaj kakao, proszek do pieczenia i mąkę orkiszową, zmiksuj do połączenia składników.

Posiekaj czekoladę, dodaj do masy i wymieszaj.

Foremkę wyłóż papilotkami do babeczek.

Napełnij papilotki do 3/4 objętości.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.

Wystudź babeczki i ich wierzch udekoruj serkiem śmietankowym.

Jak oceniasz przepis na babeczki z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat babeczek z dyni

Babeczki z dyni to bardzo dobry pomysł na smaczne dyniowe babeczki pieczone w piekarniku. Babeczki można przygotować w dwóch wersjach smakowych. Pierwsza z dodatkiem czekolady gorzkiej oraz druga z dodatkiem białej czekolady. Przepis na babeczki z dyni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, dynia, jajka, proszek do pieczenia, masło, czekolada gorzka, kakao, mleko kokosowe, serek śmietankowy.

Jak zrobić babeczki z dyni? Dynie pokrój na mniejsze kawałki. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Dynie oddziel łyżką od skórki i umieść w misce. Dodaj jajka, mleko kokosowe, roztopione masło i zblenduj. Dodaj kakao, proszek do pieczenia i mąkę orkiszową, zmiksuj do połączenia składników. Posiekaj czekoladę, dodaj do masy i wymieszaj. Foremkę wyłóż papilotkami do babeczek. Napełnij papilotki do 3/4 objętości. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Wystudź babeczki i ich wierzch udekoruj serkiem śmietankowym.

Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu. Mleko kokosowe jest bardzo dobrą alternatywą dla mleka krowiego. Mleko kokosowe nie zawiera laktozy i jest produkowane z orzechów kokosowych. Mleko kokosowe można zamienić na inne roślinne mleko.

Podsumowując pyszne babeczki na słodko to świetny deser dla dzieci i dorosłych. Łatwe do zrobienia babeczki możesz przygotować razem z dziećmi. Smaczne czekoladowe babeczki to prosty przepis na nowoczesny tort urodzinowy. Babeczki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni.

Alergeny w babeczkach z dyni

Lista alergenów dla babeczek z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
    • Masło

Wartości odżywcze babeczek z dyni

na 100g gotowej potrawy

Babeczki z dyni to bardzo dobre źródło błonnika. Babeczki zawierają dużą ilość cukru, który możesz zamienić na ksylitol lub erytrytol. Babeczki są kaloryczne i powinny stanowić maksymalnie dwa posiłki w tygodniowym jadłospisie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
244.01
402.61
Białko (g)
8.02
13.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
27.33
45.10
Węglowodany przyswajalne (g)
22.29
36.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.04
8.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
12.86
21.22
Tłuszcze nasycone (g)
8.47
13.98
Tłuszcze nienasycone (g)
4.39
7.25
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.73
6.16
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
1.09
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
72.60
119.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A (µg (mcg))
198.54
327.59
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.36
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.23
3.67
Brak danych dla: mąka orkiszowa, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.52
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
97.60
161.04
Brak danych dla: mąka orkiszowa, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.23
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.40
0.66
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.94
24.65
Brak danych dla: mąka orkiszowa, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
739.82
1220.71
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
101.81
167.99
Potas (mg)
390.70
644.66
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
125.36
206.84
Fosfor (mg)
232.67
383.91
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
35.12
57.94
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.34
3.86
Cynk (mg)
0.75
1.24
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.25
0.42
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek z dyni 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babeczek z dyni

Koszt składników
49.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
400 g
pół małej sztuki
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Mąka orkiszowa
400 g
2 szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleczko kokosowe
200 ml
niepełna szklanka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Kakao 16% (proszek)
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Serek śmietankowy
200 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
3.56
Za 200 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
49.40