Babeczki czekoladowo bananowe
- Banan - 3 małe sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier puder (70 g)
- Mąka pszenna typ 500 (225 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100 g)
Przepis na babeczki czekoladowo bananowe krok po kroku
Czekoladę posiekaj na drobne kawałki.
Banany umieść w misce i rozgnieć je widelcem.
Do bananów wybij jajka, dodaj olej oraz cukier. Składniki miksuj do połączenia.
Następnie do masy przesiej mąkę, kakao oraz 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej.
Składniki wymieszaj szpatułką do połączenia.
Na koniec do masy dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami i rozlej do nich ciasto.
Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 20 minut (do suchego patyczka).
Upieczone babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babeczek czekoladowo bananowych
Babeczki czekoladowo bananowe to doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Babeczki warto podać jako słodką przekąskę dla dzieci i dorosłych. Sprawdzony przepis na babeczki czekoladowo bananowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania babeczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: banany, olej rzepakowy, jajka, cukier puder, mąka pszenna, kakao, czekolada gorzka oraz soda oczyszczona.
A jak zrobić babeczki czekoladowo bananowe? Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Banany umieść w misce i rozgnieć je widelcem. Do bananów wybij jajka, dodaj olej oraz cukier. Składniki miksuj do połączenia. Następnie do masy przesiej mąkę, kakao oraz 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej. Składniki wymieszaj szpatułką do połączenia. Na koniec do masy dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i rozlej do nich ciasto. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 minut (do suchego patyczka). Upieczone babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Banany stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K, oraz niektórych witamin z grupy B. Składniki mineralne obecne w bananach to między innymi potas, magnez, fosfor oraz wapń. Banany są stosunkowo wysokokaloryczne, dlatego z ich ilością powinny uważać osoby, które stosują dietę redukcyjną (nie powinno jednak całkowicie rezygnować ze spożywania bananów w tym rodzaju diety).
Kakao stanowi również doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych. Wśród witamin obecnych w nasionach kakao najdziemy witaminę A, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych obecnych w kakao możemy zaliczyć: sód, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo.
Podsumowując najlepsze, domowe babeczki świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci i dorosłych. Babeczki warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne babeczki są dobre do spożycia po wystudzeniu. Przed podaniem babeczki warto posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem. Produkty niezbędne do wykonania babeczek dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w babeczkach czekoladowo bananowych
Lista alergenów dla babeczek czekoladowo bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
W przepisie na babeczki czekoladowo bananowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze babeczek czekoladowo bananowych
Babeczki czekoladowo bananowe to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Banany wykorzystane do przygotowania potrawy stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników odżywczych.
Energia i białka
(45g)
Węglowodany
(45g)
Tłuszcze
(45g)
Witaminy
(45g)
Składniki mineralne
(45g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.