Babeczki czekoladowo bananowe

Opublikowano: 26.09.2023 r., 15:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babeczki czekoladowo bananowe z dodatkami
Babeczki czekoladowo bananowe
Babeczki czekoladowo bananowe to doskonała propozycja na słodki dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na duszne muffinki z czekoladą.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
154 kcal
Kcal w porcji
45 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Banan - 3 małe sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier puder (70 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (225 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny

Przepis na babeczki czekoladowo bananowe krok po kroku

Czekoladę posiekaj na drobne kawałki.

Banany umieść w misce i rozgnieć je widelcem.

Do bananów wybij jajka, dodaj olej oraz cukier. Składniki miksuj do połączenia.

Następnie do masy przesiej mąkę, kakao oraz 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej.

Składniki wymieszaj szpatułką do połączenia.

Na koniec do masy dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.

Formę do muffinek wyłóż papilotkami i rozlej do nich ciasto.

Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 20 minut (do suchego patyczka).

Upieczone babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na babeczki czekoladowo bananowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 74,7% osób

Więcej informacji na temat babeczek czekoladowo bananowych

Babeczki czekoladowo bananowe to doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Babeczki warto podać jako słodką przekąskę dla dzieci i dorosłych. Sprawdzony przepis na babeczki czekoladowo bananowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania babeczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: banany, olej rzepakowy, jajka, cukier puder, mąka pszenna, kakao, czekolada gorzka oraz soda oczyszczona.

A jak zrobić babeczki czekoladowo bananowe? Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Banany umieść w misce i rozgnieć je widelcem. Do bananów wybij jajka, dodaj olej oraz cukier. Składniki miksuj do połączenia. Następnie do masy przesiej mąkę, kakao oraz 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej. Składniki wymieszaj szpatułką do połączenia. Na koniec do masy dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i rozlej do nich ciasto. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 minut (do suchego patyczka). Upieczone babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Banany stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K, oraz niektórych witamin z grupy B. Składniki mineralne obecne w bananach to między innymi potas, magnez, fosfor oraz wapń. Banany są stosunkowo wysokokaloryczne, dlatego z ich ilością powinny uważać osoby, które stosują dietę redukcyjną (nie powinno jednak całkowicie rezygnować ze spożywania bananów w tym rodzaju diety).

Kakao stanowi również doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych. Wśród witamin obecnych w nasionach kakao najdziemy witaminę A, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych obecnych w kakao możemy zaliczyć: sód, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo.

Podsumowując najlepsze, domowe babeczki świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci i dorosłych. Babeczki warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne babeczki są dobre do spożycia po wystudzeniu. Przed podaniem babeczki warto posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem. Produkty niezbędne do wykonania babeczek dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w babeczkach czekoladowo bananowych

Lista alergenów dla babeczek czekoladowo bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na babeczki czekoladowo bananowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze babeczek czekoladowo bananowych

na 100g gotowej potrawy

Babeczki czekoladowo bananowe to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Banany wykorzystane do przygotowania potrawy stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kcal)
342.27
154.02
Białko (g)
6.38
2.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany (g)
38.81
17.47
Węglowodany przyswajalne (g)
36.01
16.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.80
1.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz (g)
19.02
8.56
Tłuszcze nasycone (g)
4.76
2.14
Tłuszcze nienasycone (g)
14.26
6.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.36
4.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.90
1.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.25
19.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina B6 (mg)
0.16
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.38
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.81
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
46.62
20.98
Brak danych dla: olej rzepakowy, czekolada gorzka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód (mg)
19.13
8.61
Potas (mg)
264.29
118.93
Wapń (mg)
22.96
10.33
Fosfor (mg)
108.65
48.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
52.15
23.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.68
1.21
Cynk (mg)
0.93
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.33
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek czekoladowo bananowych 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babeczek czekoladowo bananowych

Koszt składników
30.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
300 g
3 małe sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
125 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
70 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Mąka pszenna typ 500
225 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 225 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Koszt składników
30.40