Indyk - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Kategoria: Mięso i przetwory
Wartości odżywcze indyka - tabela
Energia i białka
Mięso z piersi indyka bez skóry | Podudzie indyka bez skóry | Skrzydełko indyka | Polędwica z indyka | Szynka z indyka | wędzony filet z piersi indyka | Mięso mielone z indyka | Podudzie indyka ze skórą | udziec z indyka | Kiełbasa z indyka i wieprzowiny | Skrzydełka indyka wędzone | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Białko | 23.30 g | 20.50 g | 20.20 g | 19.60 g | 19.60 g | 29.30 g | 27.14 g | 20.00 g | 20.00 g | 22.70 g | 27.40 g |
Fenyloalanina | 0.85 mg | 0.66 mg | 0.78 mg | b/d | b/d | b/d | b/d | 0.63 mg | 0.63 mg | b/d | b/d |
Węglowodany w indyku
Mięso z piersi indyka bez skóry | Podudzie indyka bez skóry | Skrzydełko indyka | Polędwica z indyka | Szynka z indyka | wędzony filet z piersi indyka | Mięso mielone z indyka | Podudzie indyka ze skórą | udziec z indyka | Kiełbasa z indyka i wieprzowiny | Skrzydełka indyka wędzone | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Węglowodany | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.93 g | 0.93 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.70 g | 0.00 g |
Węglowodany przyswajalne | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.93 g | 0.93 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.70 g | 0.00 g |
Błonnik (nieprzyswajalne) | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g |
Sacharoza (cukier) | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | b/d | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | b/d |
Glukoza | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | b/d | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | b/d |
Fruktoza | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | b/d | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | b/d |
Skrobia | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | b/d | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | b/d |
Laktoza | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | b/d | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | b/d |
Tłuszcze
Mięso z piersi indyka bez skóry | Podudzie indyka bez skóry | Skrzydełko indyka | Polędwica z indyka | Szynka z indyka | wędzony filet z piersi indyka | Mięso mielone z indyka | Podudzie indyka ze skórą | udziec z indyka | Kiełbasa z indyka i wieprzowiny | Skrzydełka indyka wędzone | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Tłuszcz | 2.33 g | 3.97 g | 12.30 g | 5.80 g | 5.80 g | 5.00 g | 10.31 g | 6.84 g | 6.84 g | 23.00 g | 12.40 g |
Tłuszcze nasycone | 2.33 g | 1.74 g | 4.47 g | 3.79 g | 3.79 g | 2.54 g | 3.99 g | 2.57 g | 2.57 g | 10.03 g | 4.82 g |
Tłuszcze nienasycone | b/d | 2.23 g | 7.83 g | 2.01 g | 2.01 g | 2.46 g | 6.32 g | 4.27 g | 4.27 g | 12.97 g | 7.58 g |
Tłuszcze jednonasycone | 0.56 g | 1.16 g | 4.97 g | 0.86 g | 0.86 g | 1.05 g | 3.43 g | 2.31 g | 2.31 g | 9.72 g | 4.65 g |
Tłuszcze wielonasycone | 0.64 g | 1.07 g | 2.86 g | 1.15 g | 1.15 g | 1.41 g | 2.89 g | 1.96 g | 1.96 g | 3.25 g | 2.93 g |
Tłuszcze trans | 0.01 g | 0.04 g | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | 0.08 g | 0.08 g | b/d | b/d |
Cholesterol | 53.00 mg | 79.00 mg | 70.00 mg | 67.00 mg | 67.00 mg | 76.00 mg | 92.00 mg | 82.00 mg | 82.00 mg | 84.00 mg | 81.00 mg |
Witaminy w przepisie na indyka
Mięso z piersi indyka bez skóry | Podudzie indyka bez skóry | Skrzydełko indyka | Polędwica z indyka | Szynka z indyka | wędzony filet z piersi indyka | Mięso mielone z indyka | Podudzie indyka ze skórą | udziec z indyka | Kiełbasa z indyka i wieprzowiny | Skrzydełka indyka wędzone | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Witamina A | 5.00 µg (mcg) | 20.00 µg (mcg) | 3.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 24.00 µg (mcg) | 26.00 µg (mcg) | 26.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) |
Witamina B6 | 0.81 mg | 0.36 mg | 0.41 mg | 0.23 mg | 0.23 mg | 0.46 mg | 0.63 mg | 0.34 mg | 0.34 mg | 0.34 mg | 0.42 mg |
Witamina B12 | 1.35 µg (mcg) | 1.90 µg (mcg) | 0.39 µg (mcg) | 0.26 µg (mcg) | 0.26 µg (mcg) | 0.37 µg (mcg) | 1.33 µg (mcg) | 1.90 µg (mcg) | 1.90 µg (mcg) | 1.26 µg (mcg) | 0.34 µg (mcg) |
Witamina C | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 1.10 mg | 0.00 mg |
Witamina D | 0.20 µg (mcg) | 0.40 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.10 µg (mcg) | 0.20 µg (mcg) | 0.50 µg (mcg) | 0.50 µg (mcg) | 2.00 µg (mcg) | 4.00 µg (mcg) |
Witamina E | 0.09 mg | 0.19 mg | b/d | 0.39 mg | 0.39 mg | 0.33 mg | 0.11 mg | 0.18 mg | 0.18 mg | 0.39 mg | 0.17 mg |
Retinol | 5.00 µg (mcg) | 20.00 µg (mcg) | 3.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 24.00 µg (mcg) | 26.00 µg (mcg) | 26.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) |
Tiamina | 0.05 mg | 0.05 mg | 0.05 mg | 0.05 mg | 0.05 mg | 0.06 mg | 0.08 mg | 0.05 mg | 0.05 mg | 0.51 mg | 0.05 mg |
Ryboflawina | 0.17 mg | 0.30 mg | 0.11 mg | 0.25 mg | 0.25 mg | 0.18 mg | 0.21 mg | 0.28 mg | 0.28 mg | 0.25 mg | 0.13 mg |
Niacyna | 10.30 mg | 5.00 mg | 4.43 mg | 3.53 mg | 3.53 mg | 5.44 mg | 8.65 mg | 4.80 mg | 4.80 mg | 4.22 mg | 5.73 mg |
Foliany | 7.00 µg (mcg) | 6.00 µg (mcg) | 7.00 µg (mcg) | 6.00 µg (mcg) | 6.00 µg (mcg) | 7.00 µg (mcg) | 7.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 4.00 µg (mcg) | 6.00 µg (mcg) |
Beta karoten | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) |
Składniki mineralne w przepisie na indyka
Mięso z piersi indyka bez skóry | Podudzie indyka bez skóry | Skrzydełko indyka | Polędwica z indyka | Szynka z indyka | wędzony filet z piersi indyka | Mięso mielone z indyka | Podudzie indyka ze skórą | udziec z indyka | Kiełbasa z indyka i wieprzowiny | Skrzydełka indyka wędzone | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Sód | 74.00 mg | 87.00 mg | 55.00 mg | 1040.00 mg | 1040.00 mg | 996.00 mg | 400.00 mg | 86.00 mg | 86.00 mg | 878.00 mg | 996.00 mg |
Potas | 267.00 mg | 220.00 mg | 240.00 mg | 299.00 mg | 299.00 mg | 298.00 mg | 292.00 mg | 208.00 mg | 208.00 mg | 337.00 mg | 266.00 mg |
Wapń | 9.00 mg | 10.00 mg | 14.00 mg | 5.00 mg | 5.00 mg | 25.00 mg | 28.00 mg | 9.00 mg | 9.00 mg | 32.00 mg | 24.00 mg |
Fosfor | 185.00 mg | 158.00 mg | 165.00 mg | 304.00 mg | 304.00 mg | 213.00 mg | 252.00 mg | 151.00 mg | 151.00 mg | 191.00 mg | 197.00 mg |
Magnez | 27.00 mg | 22.00 mg | 21.00 mg | 20.00 mg | 20.00 mg | 26.00 mg | 30.00 mg | 21.00 mg | 21.00 mg | 19.00 mg | 25.00 mg |
Żelazo | 0.76 mg | 1.18 mg | 1.26 mg | 1.35 mg | 1.35 mg | 1.78 mg | 1.51 mg | 1.14 mg | 1.14 mg | 1.62 mg | 1.46 mg |
Cynk | 1.16 mg | 3.12 mg | 1.54 mg | 2.36 mg | 2.36 mg | 3.10 mg | 3.08 mg | 2.92 mg | 2.92 mg | 3.17 mg | 2.10 mg |
Miedź | 0.05 mg | 0.08 mg | 0.08 mg | 0.11 mg | 0.11 mg | 0.09 mg | 0.15 mg | 0.08 mg | 0.08 mg | 0.15 mg | 0.06 mg |
Mangan | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | b/d | b/d | b/d | b/d | 0.01 mg | 0.01 mg | b/d | b/d |
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174515/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172875/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171495/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168092/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168092/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/index.html
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098625/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171134/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171134/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167694/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167709/nutrients
Alergie w indyku
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Produkty powiązane z indykiem
Przepisy z indykiem
- Kuleczki z mięsa mielonego
Mięso mielone z indyka, cebula, czosnek, bułka tarta i jajko – to podstawa tych smakowitych kuleczek z mięsa mielonego. Proste składniki przeistaczają się w pyszne danie, idealne na obiad lub kolację. A odrobina oleju rzepakowego do smażenia sprawi, że kulki będą pięknie złociste i chrupiące.
20 + 10 minłatwy10100 kcal - Mielone ze szpinakiem
Mięso mielone z indyka, szpinak, jajko i bułka tarta to kluczowe składniki do przygotowania pysznych mielonych ze szpinakiem. Te soczyste kotleciki są pełne smaku, a dodatek czosnku nadaje im wyrazistości. Idealne na szybki obiad, są nie tylko smaczne, ale też zdrowe dzięki obecności szpinaku.
35 minłatwy3 - Pierś z indyka faszerowana
Pierś z indyka, szpinak, feta, suszone pomidory i szynka parmeńska – to kluczowe składniki tego wyjątkowego dania. Aromatyczne nadzienie z czosnkiem i serem feta wspaniale uzupełnia delikatne mięso z indyka, a całość zawinięta w szynkę parmeńską zaskakuje smakiem. Idealny przepis na coś pysznego i niebanalnego na obiad.
30 + 60 minłatwy5 - Zawijaski z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie, plastry szynki z indyka i ser żółty – brzmi kusząco? Z tym przepisem na zawijaski z ciasta francuskiego wyczarujesz coś pysznie prostego i szybkiego. Dodatkowo ketchup doda trochę pikantności i smaku, który idealnie komponuje się z tymi składnikami. Wystarczy kilka chwil i masz gotową przekąskę na każdą okazję!
20 + 20 minłatwy10230 kcal - Indyk w sosie pieczarkowym
Mięso z piersi indyka, śmietanka kremowa i bulion drobiowy - te składniki tworzą podstawę tego przepisu na indyka w sosie pieczarkowym. Pieczarki dodają aromatu, a natka pietruszki świeżości. Wszystko podsmażane na oleju rzepakowym, tworząc delikatny, kremowy sos, który idealnie komponuje się z soczystym indykiem.
20 + 20 minłatwy4
- Sałatka letnia
Pomidor, ogórek, sałata i mięso z piersi indyka to podstawa tej sałatki letniej. Świeże warzywa dodają chrupkości, a soczysty indyk sprawia, że sałatka jest sycąca. Wszystko to połączone jogurtem naturalnym i doprawione świeżo posiekanym koperkiem tworzy idealne danie na ciepłe dni.
20 + 15 minłatwy2 - Farszynki mazurskie
Mięso mielone z indyka, ziemniaki i cebula to kluczowe składniki farszynek mazurskich. Połączone z masłem, jajkami i skrobią ziemniaczaną tworzą smakowite kotleciki, które z pewnością zagoszczą na twoim talerzu częściej niż raz. Czosnek dodaje aromatu, a bułka tarta tworzy chrupiącą skórkę.
60 + 10 minłatwy6 - Udziec z indyka z szynkowara
Udziec z indyka i cukier puder - te dwa składniki są kluczowe w naszym przepisie na udziec z indyka z szynkowara. To tylko dwa elementy, ale każde z nich wnosi coś wyjątkowego do finalnego smaku tej potrawy. Idealne na rodzinny obiad, niezawodne na każdą okazję.
60 + 90 minłatwy20 - Filet z indyka faszerowany
Mięso z piersi indyka, polędwica z indyka i świeży koperek to główne składniki, które czynią ten filet z indyka faszerowany wyjątkowym daniem. Dodatek masła sprawia, że mięso staje się soczyste i delikatne, a bułka tarta dodaje chrupkości. Pietruszka z kolei dba o świeży, aromatyczny akcent.
50 + 60 mintrudny6 - Krupnik polski
Skrzydełko indyka, bulion warzywny, kasza jęczmienna perłowa i ziemniaki - to kluczowe składniki tradycyjnego krupniku polskiego. Dodajemy też marchewkę i pietruszkę dla smaku, a cebula i seler korzeniowy wzbogacają aromat. Wszystko razem tworzy pyszny, sycący i rozgrzewający domowy krupnik, idealny na chłodne dni.
15 + 30 minśredni6 - Pieczony udziec z indyka z kością i skórą
Udziec z indyka, oliwa z oliwek, musztarda sarepska, miód i czosnek – oto najważniejsze składniki, które składają się na pyszny pieczony udziec z indyka z kością i skórą. Idealne połączenie soczystego mięsa i aromatycznej marynaty sprawi, że nikt nie przejdzie obok obiadu obojętnie. Chrupiąca skórka i delikatne mięso to tylko początek tej kulinarnej przygody!
10 + 90 minłatwy10240 kcal
- Papryka z mięsem mielonym
Papryka czerwona, mięso mielone z indyka, kukurydza konserwowa, pomidory w puszce, cebula i czosnek — to kluczowe składniki, które razem tworzą wybuchową mieszankę smaków w naszym daniu. Jest trochę słodko, trochę pikantnie, a przede wszystkim pysznie. Na koniec wszystko obficie posypujemy serem cheddar, który roztapia się, tworząc pyszną, ciągnącą się skorupkę.
30 + 30 minłatwy4543 kcal - Kofty z indyka
Mięso mielone z indyka, natka pietruszki i czosnek to główne składniki pysznych koftów, które świetnie sprawdzą się jako codzienny obiad lub smaczna przekąska na imprezie. Te aromatyczne kotleciki gotowe są w mgnieniu oka, a dzięki dodatkom takim jak cebula i sos sojowy, zyskują wyjątkowy smak i soczystość.
30 + 30 minłatwy5211 kcal - Udo z indyka duszone
Udziec z indyka, marchewka, seler korzeniowy i cebula to główne bohaterowie tego przepisu na duszone mięso. Udziec jest soczysty i pełen smaku, a warzywa dodają daniu dodatkowej głębi. Wszystko to duszone w aromatycznym bulionie warzywnym.
30 + 60 minśredni4 - Ragout z indyka
Mięso z piersi indyka, papryka czerwona, cebula, czosnek, cukinia, oliwa z oliwek, bulion drobiowy i przecier pomidorowy - to podstawa dla naszego pysznego ragout z indyka. Ten miks smaków tworzy aromatyczne danie, które po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek świeżego rozmarynu tylko podkręca całość.
30 + 60 minśredni4 - Sznycel z indyka z piekarnika
Mięso z piersi indyka bez skóry i oliwa z oliwek to bazowe składniki na ten prosty i smaczny sznycel z indyka pieczony w piekarniku. Idealny pomysł na lekki obiad, który doskonale wpasuje się w zdrową dietę. Soczyste mięso i delikatny posmak oliwy czynią ten przepis wyjątkowym i niezawodnym.
40 + 40 minśredni4
- Roladki z kurczaka z boczkiem
Boczek, ser żółty i soczyste piersi z indyka - to trójka głównych bohaterów w naszym przepisie na roladki z kurczaka z boczkiem. Każda z roladek jest idealnie doprawiona musztardą i smażona na odrobinie oleju rzepakowego, co dodaje im wyjątkowego smaku. To danie to fajna opcja na sycący i pełen aromatów obiad.
20 + 10 minłatwy4226 kcal - Udziec z indyka w rękawie
Udziec z indyka, oliwa z oliwek, sok z cytryny i miód – to składniki, które sprawią, że Twój obiad nabierze niepowtarzalnego smaku. Dodaj do tego musztardę i czosnek, a całość zapakuj w rękaw do pieczenia. To prosty przepis, który wprowadzi nieco urozmaicenia do Twojej kuchni.
30 + 75 minśredni4398 kcal - Filet z indyka w sosie własnym
Mięso z piersi indyka bez skóry, bulion warzywny i oliwa z oliwek to kluczowe elementy tego przepisu na filet z indyka w sosie własnym. Danie jest proste do przygotowania, a zarazem smaczne i delikatne, idealne na codzienny obiad.
35 minłatwy4207 kcal - Pierś z indyka pieczona w rękawie
Mięso z piersi indyka, miód i olej rzepakowy - to trzy kluczowe składniki przepisu na pieczoną pierś z indyka w rękawie. Indyka marynujemy w miodzie i oleju, dzięki czemu mięso nabiera niepowtarzalnej, delikatnie słodkiej nuty, a jednocześnie jest soczyste i aromatyczne.
20 + 60 minłatwy2680 kcal - Podudzie z indyka
Podudzie z indyka bez skóry, oliwa z oliwek, cebula, zielona i czerwona papryka to główne składniki tego przepisu. Przygotujesz smaczne i aromatyczne danie, które zachwyci różnorodnością smaków. Idealne na obiad dla całej rodziny lub na weekendowy obiad z przyjaciółmi.
20 + 40 minłatwy4125 kcal - Polędwica z indyka w sosie
Polędwica z indyka, śmietana 18%, żółta pasta curry, oliwa z oliwek i świeża kolendra – to kombinacja, która zamienia prosty obiad w coś wyjątkowego. Polędwica z indyka jest delikatna i soczysta, a pasta curry i oliwa dodają jej wyrazistego smaku. Śmietana sprawia, że sos jest kremowy, a kolendra wprowadza świeży akcent.
20 + 20 minłatwy2446 kcal
- Indyk w sosie curry
Mięso z piersi indyka bez skóry, żółta pasta curry i śmietana 18% to kluczowe składniki w tym przepisie na indyk w sosie curry. Połączenie delikatnego mięsa z piersi, aromatycznej pasty curry i kremowej śmietany tworzy pyszne i aromatyczne danie. Idealnie podane z ryżem basmati i świeżą kolendrą.
20 + 30 minłatwy3234 kcal - Filet z indyka smażony
Mięso z piersi indyka bez skóry i oliwa z oliwek to podstawa tego przepisu na soczysty filet z indyka smażony. Piersi z indyka delikatnie podsmażone na oliwie z oliwek tworzą pyszne, zdrowe danie, które można przygotować w mgnieniu oka.
20 + 15 minłatwy4 - Makaron z indykiem
Makaron spaghetti, soczyste mięso z piersi indyka i połowa puszki pomidorów – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować ten prosty i smaczny makaron z indykiem. Dołóż do tego starty parmezan i odrobinę czosnku, a otrzymasz danie, które zadowoli nawet wybrednych smakoszy.
10 + 20 minłatwy3217 kcal - Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym
Mięso mielone z indyka, przecier pomidorowy bez soli, bulion warzywny i czosnek – to właśnie dzięki tym składnikom powstają wyjątkowo soczyste pulpeciki z indyka w aromatycznym sosie pomidorowym. Idealne na obiad, a do zrobienia potrzebujesz jeszcze trochę oliwy z oliwek i koncentratu pomidorowego. Pychotka, którą zrobisz w mig!
10 + 20 minłatwy4367 kcal - Zupa pulpetowa
Mięso mielone z indyka, pomidory w puszce, marchewka, pietruszka i seler naciowy to kluczowe składniki zupy pulpetowej. Te pożywne warzywa razem z delikatnym mięsem tworzą bazę dla sycącej i aromatycznej zupy. Wystarczy dodać jeszcze trochę papryki żółtej i odrobinę przypraw, a masz danie idealne na obiad dla całej rodziny.
30 + 30 minłatwy4464 kcal
- Indyk duszony
Mięso z piersi indyka duszone w gęstym bulionie warzywnym, z dodatkiem cebuli i marchewki, doprawione czosnkiem i świeżo posiekaną natką pietruszki. Wszystko delikatnie zagęszczone mąką pszenną i ziemniaczaną oraz wzbogacone kremową śmietanką 30%. Idealne danie na obiad dla całej rodziny.
30 + 30 minłatwy6231 kcal - Sznycle z indyka pieczone
Mięso z piersi indyka bez skóry, jajko, bułka tarta i czosnek – te składniki tworzą pyszne sznycle z indyka pieczone, które zachwycą każdego amatora domowej kuchni. Dodaj jeszcze odrobinę oleju rzepakowego i masz prosty przepis na smakowite danie, które jest łatwe w przygotowaniu i świetnie nadaje się na rodzinny obiad.
30 + 20 minłatwy4309 kcal - Roladki z indyka z pieczarkami
Mięso z piersi indyka, pieczarki i ser gouda – to trio tworzy roladki pełne smaku! Idealnie soczyste mięso z indyka otula nadzienie z kawałkami pieczarek i roztopionym serem gouda, a całość trzyma w ryzach jajko i mąka. Idealna propozycja na obiad, stworzona z kilku prostych, ale wyrazistych składników.
20 + 40 minłatwy4285 kcal - Skrzydełka z indyka
Skrzydełka z indyka, sos sojowy, czosnek i odrobina ostrego ketchupu - to przepis na pyszne i aromatyczne danie! Proste składniki, a efekt gwarantuje obiad, który na pewno zniknie z talerza w mig. Kilka chwil przygotowań i można się cieszyć smakiem soczystych skrzydełek w wyjątkowej marynacie.
140 + 90 minłatwy21020 kcal - Pizza z tortili na patelni
Tortilla pełnoziarnista, szynka z indyka i ser mozzarella light to kluczowe składniki tej szybkiej i prostej Pizzy z tortilli na patelni. Wystarczy kilka chwil, aby cieszyć się smakiem domowej pizzy bez potrzeby rozgrzewania piekarnika. Wszystko to uzupełniają świeże pomidory koktajlowe, które dodają jej wyrazistego smaku.
5 + 5 minłatwy1536 kcal