Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym na białej patelni z bazylią.
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym to doskonały wybór na smaczny obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakują z ziemniakami lub kaszą. A zrobisz je w kilka chwil.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
367 kcal
Kcal w porcji
304 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (400 g)
  • Koncentrat pomidorowy (25 g)
  • Bulion warzywny (250 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym krok po kroku

Do dużej miski przełóż mięso, dodaj do niego czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dopraw solą, pieprzem, posiekaną natką i koperkiem.

Całość dokładnie wymieszaj. Ręką uformuj małe kotleciki.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kotleciki.

Następnie całość zalej bulionem i duś przez 15 minut.

Do klopsów dodaj przecier, koncentrat i zioła prowansalskie.

Całość duś kolejne 15 minut.

Jak oceniasz przepis na pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat pulpecików z indyka w sosie pomidorowym

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakują z ziemniakami lub kaszą. A zrobisz je w kilka chwil.

Przepis na pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym to doskonały pomysł na smaczne wykorzystanie mielonego mięsa drobiowego. Powstają z niego pulpety idealne, a w dodatku lekkostrawne, dlatego mogą po nie sięgać nawet osoby z kłopotami z układem pokarmowym. To danie, które świetnie sprawdzi się nawet dla najmłodszych, gdyż jest bardzo łagodne w smaku. Tak przygotowane pulpety świetnie komponują się z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Są idealną opcją na szybki, ale zbilansowany posiłek, który na pewno zaspokoi nawet duży głód.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym, by były pyszne i dobre również dla początkujących, koniecznie sięgnij do tego przepisu. Pulpety w sosie pomidorowym to pomysł na pyszny i sycący obiad, który powstaje w kilka chwil. Jest niezwykle odżywczy i bardzo zdrowy. Mięso przygotowane w taki sposób jest bardzo soczyste i pełne smaku, dlatego stanowi wspaniały pomysł na pyszny posiłek. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni w nowoczesnym, nieco lżejszym i zdrowszym wydaniu. Pulpety najlepiej robić z mięsa mielonego, które ma odpowiednią konsystencję. Najlepiej sprawdzi się kawałek bardzo drobno zmielony, który sprawi, że całość będzie łatwiejsza w formowaniu i nie będzie się rozpadać. W tym przepisie proponowane jest mięso z indyka, które jest niezwykle delikatne, a przy tym zawiera sporo białka. To opcja bardzo zdrowa i idealna na każdej diecie. Jednak przepis sprawdzi się również w przypadku mięsa wołowego i wieprzowego. Te kotlety w pomidorowym sosie są naprawdę pyszne. Mają wspaniały, choć delikatny smak, który idealnie komponuje się z każdym dodatkiem, dlatego pulpeciki są bardzo uniwersalne. Są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Sos pomidorowy do pulpetów w tym wydaniu jest niezwykle intensywny i bardzo warzywny. Można w nim wyczuć nutę śródziemnomorskiego klimatu. To za sprawą przepysznych ziół. Całość robi się bez dodatku jogurtu czy śmietany, dlatego jest wersją zdrowszą, a przy tym mniej kaloryczną.

Alergeny w pulpecikach z indyka w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla pulpecików z indyka w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze pulpecików z indyka w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Danie zawiera dużo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(304g)
Energia (kcal)
121.00
367.83
Białko (g)
11.90
36.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(304g)
Węglowodany (g)
3.82
11.60
Węglowodany przyswajalne (g)
3.09
9.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
2.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(304g)
Tłuszcz (g)
6.81
20.70
Tłuszcze nasycone (g)
2.10
6.38
Tłuszcze nienasycone (g)
4.71
14.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.23
9.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.48
4.51
Cholesterol (mg)
37.86
115.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(304g)
Witamina A (µg (mcg))
22.47
68.31
Witamina B6 (mg)
0.32
0.97
Witamina B12 (µg (mcg))
0.55
1.66
Witamina C (mg)
4.28
13.01
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.25
Witamina E (mg)
1.05
3.19
Retinol (µg (mcg))
9.88
30.02
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Ryboflawina (mg)
0.12
0.37
Niacyna (mg)
4.14
12.57
Foliany (µg (mcg))
6.77
20.59
Beta karoten (µg (mcg))
142.16
432.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(304g)
Sód (mg)
236.14
717.85
Potas (mg)
292.71
889.83
Wapń (mg)
20.32
61.78
Fosfor (mg)
120.46
366.19
Żelazo (mg)
1.31
3.98
Cynk (mg)
1.41
4.30
Miedź (mg)
0.17
0.51
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpecików z indyka w sosie pomidorowym 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpecików z indyka w sosie pomidorowym

Koszt składników
60.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Bulion warzywny
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
60.50