Podudzie z indyka

Opublikowano: 21.05.2023 r., 18:40 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
podudzie z indyka
Podudzie z indyka
Podudzie z indyka w prosty i szybki sposób przygotujesz w swoim domu, koniecznie zapoznaj się z moim przepisem i przekonaj się, jak proste jest to danie.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
125 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Podudzie indyka bez skóry 4 sztuki (500 g)
  • Oliwa z oliwek 5 łyżek (50 ml)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Papryka zielona 1 sztuka (240 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (240 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, brytfanna

Przepis na podudzie z indyka krok po kroku

Mięso dokładnie umyj i osusz.

Przełóż mięso do miski i dodaj oliwę z oliwek.

Dokładnie wymieszaj, dodaj sól, pieprz i paprykę wędzoną.

Podsmaż mięso w brytfance przez 10 minut.

Dodaj pokrojone w plastry papryki i cebulę pokrojoną w pióra.

Obsmaż całość i duś pod przykryciem przez 25-30 minut.

Jak oceniasz przepis na podudzie z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat podudzia z indyka

Brakuje Ci pomysłów na obiad, a już znudziły Ci się tradycyjne przepisy na drób? Koniecznie poznaj mój przepis na podudzia z indyka, który przygotujesz błyskawicznie.

Danie jest nie tylko szybkie, ale przede wszystkim pyszne. Mój pomysł na podudzia powstał w brytfance, jeśli jednak nie masz takiego sprzętu, śmiało przygotujesz podudzie z indyka z piekarnika.

Zatem, jak zrobić podudzia z indyka na obiad?

Zaopatrz się w takie składniki jak: podudzia z indyka, oliwa z oliwek, sól, pieprz, cebula i papryki.

W pierwszej kolejności mięso dokładnie umyj i osusz. Przełóż mięso do miski i dodaj oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj, dodaj sól, pieprz i paprykę wędzoną. Podsmaż mięso w brytfance przez 10 minut. Dodaj pokrojone w plastry papryki i cebulę pokrojoną w pióra. Obsmaż całość i duś pod przykryciem przez 25-30 minut.

Sam widzisz jaki to prosty pomysł na posiłek dla całej rodziny.

Mój sprawdzony przepis idealnie pasuje do ryżu lub ziemniaczanych łódeczek.

Jeśli używasz ryż biały warto pamiętać, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym, dlatego jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II, ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie nie wskazany. Możesz wybrać, także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy. Jeśli nie masz przeciwskazań zdrowotnych to rodzaj ryżu naprawdę nie ma większego znaczenia. Śmiało możesz wybrać taki rodzaj, który najbardziej lubisz.

Dzięki połączeniu mięsa z ryżem i warzywami nasz pomysł na obiad będzie nie tylko pyszny ale i pożywny, taki posiłek da Ci energię na długi czas. Koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się jak smaczne może być takie proste danie. Będzie ono dobre dla wszystkich członków rodziny.

Alergeny w podudziu z indyka

Lista alergenów dla podudzia z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na podudzie z indyka

Wartości odżywcze podudzia z indyka

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować nogi z kurczaka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
104.64
125.56
Białko (g)
9.56
11.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
3.09
3.71
Węglowodany przyswajalne (g)
2.14
2.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
1.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
6.29
7.55
Tłuszcze nasycone (g)
1.56
1.87
Tłuszcze nienasycone (g)
4.74
5.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.75
4.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
1.18
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.02
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.96
41.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
46.02
55.22
Witamina B6 (mg)
0.25
0.30
Witamina B12 (µg (mcg))
0.84
1.01
Witamina C (mg)
44.85
53.82
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.21
Witamina E (mg)
1.06
1.27
Retinol (µg (mcg))
8.85
10.62
Tiamina (mg)
0.05
0.06
Ryboflawina (mg)
0.16
0.19
Niacyna (mg)
2.53
3.04
Foliany (µg (mcg))
16.23
19.48
Beta karoten (µg (mcg))
389.19
467.02

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
40.42
48.51
Potas (mg)
192.29
230.75
Wapń (mg)
10.12
12.14
Fosfor (mg)
82.25
98.70
Magnez (mg)
15.29
18.35
Żelazo (mg)
0.73
0.87
Cynk (mg)
1.48
1.77
Miedź (mg)
0.06
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny podudzia z indyka 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania podudzia z indyka

Koszt składników
46.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Podudzie indyka bez skóry
500 g
4 sztuki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Oliwa z oliwek
50 ml
5 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka zielona
240 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Koszt składników
46.50