- Mięso z piersi indyka bez skóry 400 g 4 filety
- Boczek wieprzowy bez kości 120 g 6 plastrów
- Ser żółty 100 g
- Musztarda 10 g 1 łyżka
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
Przepis na roladki z kurczaka z boczkiem krok po kroku
Przygotuj filety z kurczaka, rozbij je delikatnie tłuczkiem do mięsa, aby były cienkie i równomierne.
Na każdym filecie posmaruj po łyżce musztardy. Posól, popieprz i posyp słodką papryką oraz suszonym tymiankiem.
Na każdym filecie ułóż po 2 plastry boczku. Na środku fileta ułóż paski sera żółtego. Zwijaj filety z kurczaka, starając się, aby nadzienie pozostało w środku. Jeśli potrzeba, możesz użyć wykałaczek, aby zabezpieczyć roladki.
W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Wrzuć roladki z kurczaka i smaż je z każdej strony, aż boczek będzie chrupiący i mięso dobrze przypieczone.
Gdy roladki z kurczaka będą gotowe, przenieś je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Filet z kurczaka
-
Pad thai z kurczakiem
-
Ryż z warzywami
-
Kurczak po chińsku
-
Butter chicken
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Makaron po chińsku
-
Filet z kurczaka
Informacje dietetyczne - roladki z kurczaka z boczkiem
Wartości odżywcze roladek z kurczaka z boczkiem
W podobny sposób możesz przygotować roladki z dowolnymi składnikami.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w roladkach z kurczaka z boczkiem
Lista alergenów dla roladek z kurczaka z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Więcej informacji na temat roladek z kurczaka z boczkiem
Roladki z kurczaka z boczkiem to wyjątkowe danie, które zachwyci Twoje kubki smakowe. Ten apetyczny i kuszący posiłek składa się z delikatnego mięsa kurczaka, aromatycznego boczku oraz smakowitego nadzienia.
Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na roladki z kurczaka z boczkiem.
Na początku przygotowujemy soczyste filety z kurczaka, które rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa, aby uzyskać cienkie i równomierne kawałki mięsa. Następnie na każdym filecie smarujemy musztardą, dodajemy przyprawy, takie jak słodka papryka, suszony tymianek, sól i pieprz, które nadadzą daniu wyrazistego smaku.
Zatem, jak zrobić roladki z kurczaka z boczkiem nie tylko na obiad?
Na gotowych filetach z kurczaka układamy plastry smacznego boczku, które dodadzą chrupkości i intensywności smaku. W samym środku każdej roladki umieszczamy paski sera żółtego, który pod wpływem ciepła roztopi się, nadając daniu kremowej konsystencji i wspaniałego smaku.
Kolejnym krokiem jest zwinięcie filetów z kurczaka w formie roladek, tak aby nadzienie było ładnie zawinięte w środku. W razie potrzeby można użyć wykałaczek do zabezpieczenia roladek i utrzymania ich w odpowiednim kształcie podczas smażenia.
Gdy roladki są dobre do smażenia, rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy nasze roladki. Smażymy je z każdej strony, aż boczek będzie chrupiący i mięso kurczaka dobrze przypieczone. Podczas smażenia aromatyczne zapachy będą rozchodzić się po kuchni, a danie nabierze apetycznego wyglądu.
Mój sprawdzony przepis na roladki z kurczaka z boczkiem to doskonały wybór na obiad czy specjalne okazje. Ich połączenie smaków i różnorodność tekstur sprawiają, że danie jest nie tylko smaczne, ale również atrakcyjne wizualnie. Spróbuj tego przepisu I przekonaj się, jak smaczne są to przekąski. Będą one dobre nie tylko na przyjęcie, ale też na codzienne danie. Dlatego koniecznie przygotuj je w domu i przekonaj się, że są pyszne po prostu najlepsze.
Szacunkowy koszt przygotowania roladek z kurczaka z boczkiem
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023