Przepis na ciasto francuskie z serem i szynką krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
oregano
To będzie niezbędne
piekarnik

Wyciągnij i rozwiń ciasto.

Następnie posmaruj koncentratem pomidorowym.

Ułóż plasterki szynki z indyka, posyp mozzarellą i posiekanym szczypiorkiem.

Całość przypraw oregano.

Następnie zawiń ciasto w rulon i pokrój na równe części.

Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, nałóż roladki z ciasta francuskiego i piecz w 180 st. C przez 15-20 minut.

Gotowe przekąski wyłóż na talerz.

Zawijane ciasto francuskie z serem i szynką
Ciasto francuskie z serem i szynką
Koszt przygotowania dania
17.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
262 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
58

Ciasto francuskie z serem i szynką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Cieście francuskim z serem i szynką

Ciasto francuskie z serem i szynką to genialna przekąska na imprezę lub inną uroczystość domową. Z pewnością zaskoczy każdego, a najlepiej smakuje na ciepło. Świetnie sprawdzi się, również do takiej przekąski sos np. jogurtowo-ziołowy. Jest to bardzo szybkie i łatwe rozwiązanie, które zajmie Ci zaledwie kilka minut. Znacznie większą część czasu przekąski z ciasta francuskiego będą się piekły.

Składniki, które potrzebujesz do przygotowania pysznych przekąsek imprezowych to: ciasto francuskie, passata pomidorowa/przecier pomidorowy lub keczup, szynka z piersi z kurczaka lub indyka, ser mozzarella, szczypiorek, ulubione zioła np. oregano.

Jak zrobić ciasto francuskie z serem i szynką? Poznaj szybki i sprawdzony przepis! Do przygotowania przekąsek użyj gotowe ciasto francuskie. Rozpocznij od wyciągnięcia i rozwinięcia ciasta, następnie posmaruj passatą/przecierem lub keczupem. Ułóż plasterki szynki z indyka lub kurczaka, posyp mozzarellą i posiekanym szczypiorkiem. Całość przypraw oregano. Następnie zawiń ciasto w rulon i pokrój na równe części. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, nałóż roladki z ciasta francuskiego i piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut. Gotowe przekąski wyłóż na talerz. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Ciasto francuskie należy do dosyć kalorycznych produktów, niemniej można je świetnie wykorzystać do wielu posiłków np. rogalików, nadziewanych ciast, croissantów, przekąsek na słodko i na słono. Ogromną zaletą jest to, że ciasto francuskie jest ogólnodostępne w sklepach, dlatego jest świetnym i szybkim rozwiązaniem na proste i smaczne przekąski. Natomiast wadą jest to, że ciasto francuskie jest wysokokaloryczne, zawiera dużą ilość tłuszczu i cholesterolu. Warto więc spożywać takie produkty w umiarkowanych ilościach, jednakże nie oznacza to, że jest to całkowicie zabronione. Należy zachować zdrowy rozsądek.

Przepis na ciasto francuskie z serem i szynką jest najlepsze zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, wtedy jest świeże i chrupie, a takie smakuje znakomicie. Koniecznie wypróbuj przepis!

Wartości odżywcze Ciasta francuskiego z serem i szynką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(78g)
Energia (kalorie)
335.97 kcal
262.05 kcal
Białko
11.53 g
8.99 g

Węglowodany w cieście francuskim z serem i szynką

Na 100g
Na porcję
(78g)
Węglowodany
25.83 g
20.15 g
Węglowodany przyswajalne
24.37 g
19.01 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.47 g
1.14 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(78g)
Tłuszcz
21.15 g
16.50 g
Tłuszcze nasycone
7.96 g
6.21 g
Tłuszcze nienasycone
13.19 g
10.29 g
Tłuszcze jednonasycone
10.60 g
8.27 g
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.59 g
2.02 g
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Cholesterol
17.58 mg
13.71 mg

Witaminy w przepisie na ciasto francuskie z serem i szynką

Na 100g
Na porcję
(78g)
Witamina A
19.29 µg (mcg)
15.05 µg (mcg)
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.07 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina C
5.41 mg
4.22 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina E
0.32 mg
0.25 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.17 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.16 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Niacyna
3.10 mg
2.42 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Foliany
44.03 µg (mcg)
34.35 µg (mcg)
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Beta karoten
229.52 µg (mcg)
179.02 µg (mcg)
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie z serem i szynką

Na 100g
Na porcję
(78g)
Sód
432.19 mg
337.11 mg
Potas
250.19 mg
195.15 mg
Wapń
128.61 mg
100.32 mg
Fosfor
93.32 mg
72.79 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Magnez
19.10 mg
14.90 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Żelazo
1.99 mg
1.55 mg
Cynk
0.76 mg
0.59 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.11 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Ciasta francuskiego z serem i szynką 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Cieście francuskim z serem i szynką

Lista alergenów dla Ciasta francuskiego z serem i szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light

Cena przygotowania Ciasta francuskiego z serem i szynką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
5.00
Za 230.0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Szynka z indyka
100 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Koncentrat pomidorowy
100 g
1.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 100 g
Ser mozzarella light
100 g
4.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
24.00
Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z serem i szynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób