Roladki z indyka z pieczarkami

Opublikowano: 12.03.2023 r., 12:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roladki z indyka z pieczarkami podane z dodatkiem sosu na białym talerzu.
Roladki z indyka z pieczarkami
Roladki z indyka z piekarkami i serem to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pieczone roladki.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
285 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
  • Pieczarki 10 średnich sztuk (150 g)
  • Ser gouda (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 4 płaskie łyżki stołowe (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na roladki z indyka z pieczarkami krok po kroku

Mięso z piersi indyka umyj, osusz i rozbij na cienkie plastry. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach jarzynowych.

Pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Pod koniec smażenia pieczarki dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Ostudzone pieczarki wymieszaj z dodatkiem jajka.

Farsz pieczarkowy ułóż na plastrach mięsa i całość posyp serem.

Filety z indyka zwiń w roladki (możesz związać je nitką, aby się nie rozpadły).

Każdą roladkę obtocz w mące i podsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony.

Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.

Gotowe roladki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na roladki z indyka z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat roladek z indyka z pieczarkami

Roladki z indyka z pieczarkami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne roladki warto podać z dodatkiem ugorowanych ziemniaków oraz z surówką przygotowaną na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Prosty przepis na roladki z indyka z pieczarkami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania roladek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi indyka, pieczarki, ser żółty, jajka, mąka pszenna, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

A jak zrobić roladki z indyka z pieczarkami? Mięso z piersi indyka umyj, osusz i rozbij na cienkie plastry. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach jarzynowych. Pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Pod koniec smażenia pieczarki dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ostudzone pieczarki wymieszaj z dodatkiem jajka. Farsz pieczarkowy ułóż na plastrach mięsa i całość posyp serem. Filety z indyka zwiń w roladki. Każdą roladkę obtocz w mące i podsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony. Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Gotowe roladki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszne roladki z indyka z pieczarkami. Roladki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Roladki warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówką przygotowaną na bazie sezonowych warzyw. Roladki z indyka świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny.

Alergeny w roladkach z indyka z pieczarkami

Lista alergenów dla roladek z indyka z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze roladek z indyka z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Roladki z indyka z pieczarkami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso z indyka jest mięsem chudym, dlatego warto włączyć je do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
142.59
285.18
Białko (g)
18.72
37.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.14
10.27
Węglowodany przyswajalne (g)
4.96
9.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.18
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.34
10.67
Tłuszcze nasycone (g)
3.97
7.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.47
2.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
1.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
68.26
136.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
32.51
65.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.52
1.03
Witamina B12 (µg (mcg))
1.03
2.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.37
0.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.40
64.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.21
Ryboflawina (mg)
0.26
0.53
Niacyna (mg)
7.05
14.11
Foliany (µg (mcg))
21.04
42.07
Beta karoten (µg (mcg))
1.17
2.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
149.25
298.50
Potas (mg)
242.39
484.77
Wapń (mg)
92.20
184.39
Fosfor (mg)
207.12
414.25
Magnez (mg)
23.63
47.26
Żelazo (mg)
1.00
1.99
Cynk (mg)
1.37
2.74
Miedź (mg)
0.11
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z indyka z pieczarkami 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek z indyka z pieczarkami

Koszt składników
30.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Pieczarki
150 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
50 g
4 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
30.20