Mielone ze szpinakiem

Opublikowano: 19.12.2023 r., 11:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mielone ze szpinakiem podane na białym półmisku.
Mielone ze szpinakiem
Szukasz pomysłu na smaczny obiad dla całej rodziny? Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na soczyste mielone z indyka z nadzieniem ze szpinaku.
Przygotowanie 35 min
553 kcal
Kcal w porcji
295 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Szpinak (250 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Mięso mielone z indyka (450 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, sitko, miska

Przepis na mielone ze szpinakiem krok po kroku

W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli.

Szpinak umyj i blanszuj we wrzątku przez 2 minuty. Następnie odcedź go na sicie i posiekaj drobno.

Do szpinaku dodaj żółtko, szczyptę soli oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj.

Czosnek obierz i drobno posiekaj.

Do miski przełóż mięso mielone z indyka. Dodaj do niego jajko, bułkę tartą, czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku.

Mięso wyrób na jednolitą masę. Gotową masę podziel na 8 części i z każdej uformuj kulkę.

Kulkę z mięsa rozpłaszcz, na środek ułóż porcję farszu szpinakowego i zlep kotlety formułując kulkę.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety mielone przez około 3-4 minuty na stronę (do zarumienienia).

Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na mielone ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat mielonych ze szpinakiem

Mielone ze szpinakiem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Kotlety mielone ze szpinakiem mogą być smażone lub pieczone. Pyszne mielone z indyka warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki przygotowanej na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na mielone ze szpinakiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty: szpinak, żółtka jaj, czosnek, mięso mielone z indyka, jajka, bułka trata, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.

A jak zrobić mielone ze szpinakiem? Szpinak umyj i blanszuj we wrzątku przez 2 minuty. Następnie odcedź go na sicie i posiekaj drobno. Do szpinaku dodaj żółtko, szczyptę soli oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj. Do miski przełóż mięso mielone z indyka. Dodaj do niego jajko, bułkę tartą, czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Mięso wyrób na jednolitą masę. Gotową masę podziel na 8 części i z każdej uformuj kulkę. Kulkę z mięsa rozpłaszcz, na środek ułóż porcję farszu szpinakowego i zlep kotlety formułując kulkę. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety mielone przez około 3-4 minuty na stronę (do zarumienienia).

Szpinak to skarbnica cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne, beta-karoten oraz luteinę. Do witamin obecnych w szpinaku możemy zaliczyć witaminę A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, natomiast do składników mineralnych żelazo, potas, magnez, fosfor, sód oraz cynk. Szpinak jest nisko kaloryczne, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.

Podsumowując mielone ze szpinakiem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz z surówką (np. z mizerią). Kotlety możesz przygotować z mrożonym lub świeżym szpinakiem. Możesz je usmażyć lub przygotować w piekarniku. Produkty niezbędne do przygotowania kotletów mielonych z indyka ze szpinakiem dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w mielonych ze szpinakiem

Lista alergenów dla mielonych ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze mielonych ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Mielone ze szpinakiem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso z indyka stanowi doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(295g)
Energia (kcal)
187.50
553.12
Białko (g)
17.01
50.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(295g)
Węglowodany (g)
9.32
27.48
Węglowodany przyswajalne (g)
8.19
24.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
3.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(295g)
Tłuszcz (g)
9.25
27.28
Tłuszcze nasycone (g)
2.93
8.65
Tłuszcze nienasycone (g)
6.31
18.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.78
11.16
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.53
7.47
Cholesterol (mg)
92.84
273.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(295g)
Witamina A (µg (mcg))
160.52
473.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.41
1.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.80
2.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.98
23.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
1.01
Witamina E (mg)
0.27
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.02
88.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.27
15.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
75.41
222.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1565.87
4619.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(295g)
Sód (mg)
313.12
923.69
Potas (mg)
335.86
990.79
Wapń (mg)
69.13
203.93
Fosfor (mg)
179.56
529.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
42.71
125.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.22
6.55
Cynk (mg)
1.98
5.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mielonych ze szpinakiem 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mielonych ze szpinakiem

Koszt składników
50.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
250 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.33
Za 250 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Mięso mielone z indyka
450 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 450 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
50.80