Mielone ze szpinakiem
- Szpinak (250 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Mięso mielone z indyka (450 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta (100 g)
- Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na mielone ze szpinakiem krok po kroku
W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli.
Szpinak umyj i blanszuj we wrzątku przez 2 minuty. Następnie odcedź go na sicie i posiekaj drobno.
Do szpinaku dodaj żółtko, szczyptę soli oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj.
Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Do miski przełóż mięso mielone z indyka. Dodaj do niego jajko, bułkę tartą, czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku.
Mięso wyrób na jednolitą masę. Gotową masę podziel na 8 części i z każdej uformuj kulkę.
Kulkę z mięsa rozpłaszcz, na środek ułóż porcję farszu szpinakowego i zlep kotlety formułując kulkę.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety mielone przez około 3-4 minuty na stronę (do zarumienienia).
Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Burgery
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Szarma
-
Kulebiaki
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Lahmacun na drożdżach
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Obiad z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat mielonych ze szpinakiem
Mielone ze szpinakiem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Kotlety mielone ze szpinakiem mogą być smażone lub pieczone. Pyszne mielone z indyka warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki przygotowanej na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na mielone ze szpinakiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty: szpinak, żółtka jaj, czosnek, mięso mielone z indyka, jajka, bułka trata, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.
A jak zrobić mielone ze szpinakiem? Szpinak umyj i blanszuj we wrzątku przez 2 minuty. Następnie odcedź go na sicie i posiekaj drobno. Do szpinaku dodaj żółtko, szczyptę soli oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj. Do miski przełóż mięso mielone z indyka. Dodaj do niego jajko, bułkę tartą, czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Mięso wyrób na jednolitą masę. Gotową masę podziel na 8 części i z każdej uformuj kulkę. Kulkę z mięsa rozpłaszcz, na środek ułóż porcję farszu szpinakowego i zlep kotlety formułując kulkę. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety mielone przez około 3-4 minuty na stronę (do zarumienienia).
Szpinak to skarbnica cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne, beta-karoten oraz luteinę. Do witamin obecnych w szpinaku możemy zaliczyć witaminę A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, natomiast do składników mineralnych żelazo, potas, magnez, fosfor, sód oraz cynk. Szpinak jest nisko kaloryczne, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
Podsumowując mielone ze szpinakiem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz z surówką (np. z mizerią). Kotlety możesz przygotować z mrożonym lub świeżym szpinakiem. Możesz je usmażyć lub przygotować w piekarniku. Produkty niezbędne do przygotowania kotletów mielonych z indyka ze szpinakiem dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w mielonych ze szpinakiem
Lista alergenów dla mielonych ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze mielonych ze szpinakiem
Mielone ze szpinakiem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso z indyka stanowi doskonałe źródło białka.
Energia i białka
(295g)
Węglowodany
(295g)
Tłuszcze
(295g)
Witaminy
(295g)
Składniki mineralne
(295g)
-
szpinak,
jajka,
czosnek,
mięso,
indyk,
jajka,
bułka tarta,
olej rzepakowy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.