Udziec z indyka z szynkowara

Opublikowano: 05.09.2023 r., 14:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Udziec z indyka z szynkowara na czarnym talerzu.
Udziec z indyka z szynkowara
Udziec z indyka z szynkowara to doskonała propozycja na domową wędlinę na kanapki. Udziec z szynkowara warto podać z dodatkiem warzyw. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 90 min
85 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Udziec z indyka (1200 g)
  • Cukier puder - 1 płaska łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, sól do peklowania
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, maszynka do mięsa, szynkowar, lodówka, woreczki do szynkowaru

Przepis na udziec z indyka z szynkowara krok po kroku

Mięso pokrój na kawałki o wielkości około 6 cm.

400 gram mięsa zmiel na sitku o wielkości oczek 3-4 mm.

Mięso przełóż do miski, dodaj do niego 20 gram soli do peklowania, 2 łyżeczki pieprzu, cukier puder oraz pół szklanki wody.

Mięso wyrabiaj ręcznie przez około 20 minut.

Masę mięsną przełóż do woreczka umieszczonego w szynkowarze.

Mięso w woreczku dokładnie ubij, aby pozbyć się powietrza. Woreczek dobrze zawiąż i zamknij szynkowar.

Mięso w szynkowarze odstaw do lodówki na 12 godzin.

Po tym czasie w garnku podgrzej wodę. Do garnka wstaw szynkowar tak, aby poziom wody sięgał około 1 cm ponad linię mięsa.

Szynkę z indyka parz w temperaturze 80 st. C przez około 90 minut. Po tym czasie szynkowar wyciągnij z garnka i mięso pozostaw do wystudzenia.

Wystudzone mięso wstaw do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie wyciągnij szynkę z szynkowaru, zdejmij delikatnie woreczek i mięso zawiń w papier.

Gotowe mięso podawaj na kanapkach, a niewykorzystane przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na udziec z indyka z szynkowara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,2% osób

Więcej informacji na temat udźca z indyka z szynkowara

Udziec z indyka z szynkowara to doskonała propozycja na soczysty kawałek mięsa, który możesz podać na obiad dla całej rodziny - mięso warto podać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. Domowa wędlina świetnie sprawdzi się również jako dodatek do kanapek - warto ją wtedy przestudzić. Przepis na udziec z indyka z szynkowara jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: udziec z indyka, cukier puder, sól do peklowania oraz pieprz.

A jak zrobić udziec z indyka z szynkowara? Mięso pokrój na kawałki o wielkości około 6 cm. 400 gram mięsa zmiel na sitku o wielkości oczek 3-4 mm. Mięso przełóż do miski, dodaj do niego 20 gram soli do peklowania, 2 łyżeczki pieprzu, cukier puder oraz pół szklanki wody. Mięso wyrabiaj ręcznie przez około 20 minut. Masę mięsna przełóż do woreczka umieszczonego w szynkowarze. Mięso w woreczku dokładnie ubij, aby pozbyć się powietrza. Woreczek dobrze zawiąż i zamknij szynkowar. Mięso w szynkowarze odstaw do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie w garnku podgrzej wodę. Do garnka wstaw szynkowar tak, aby poziom wody sięgał około 1 cm ponad linię mięsa. Szynkę z indyka parz w temperaturze 80°C przez około 90 minut. Po tym czasie szynkowar wyciągnij z garnka i mięso pozostaw do wystudzenia.

Mięso z indyka jest bardzo wartościowe. Zawiera stosunkowo niewiele kalorii, a dostarcza do naszego organizmu dużych ilości witamin, składników mineralnych oraz związków odżywczych. Jest to doskonałe źródło witaminy B3, B6, B12, selenu oraz cynku. Selen jest składnikiem mineralnym, który odpowiada za syntezę hormonów tarczycy. Odpowiednia podaż cynku w diecie przyczynia się do utrzymania jędrności skóry oraz poprawia kondycję włosów.

Podsumowując pyszny udziec z indyka z szynkowara świetnie sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe jak i wędlina podana na kanapkach. Smaczny udziec jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje na zimno. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w udźcu z indyka z szynkowara

Lista alergenów dla udźca z indyka z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na udziec z indyka z szynkowara

Wartości odżywcze udźca z indyka z szynkowara

na 100g gotowej potrawy

Udziec z indyka z szynkowara to doskonała propozycja na smaczną wędlinę. Domowe mięso z szynkowara warto wykorzystać jako dodatek do kanapek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
142.03
85.22
Białko (g)
19.92
11.95
Fenyloalanina (mg)
0.63
0.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
0.41
0.25
Węglowodany przyswajalne (g)
0.41
0.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.01
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
6.81
4.09
Tłuszcze nasycone (g)
2.56
1.54
Tłuszcze nienasycone (g)
4.25
2.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.30
1.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.95
1.17
Tłuszcze trans (g)
0.08
0.05
Cholesterol (mg)
81.66
49.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
25.89
15.54
Witamina B6 (mg)
0.34
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
1.89
1.14
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.50
0.30
Witamina E (mg)
0.18
0.11
Retinol (µg (mcg))
25.89
15.54
Tiamina (mg)
0.05
0.03
Ryboflawina (mg)
0.28
0.17
Niacyna (mg)
4.78
2.87
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
85.65
51.39
Potas (mg)
207.15
124.29
Wapń (mg)
8.97
5.38
Fosfor (mg)
150.37
90.22
Magnez (mg)
20.91
12.55
Żelazo (mg)
1.14
0.68
Cynk (mg)
2.91
1.74
Miedź (mg)
0.08
0.05
Mangan (mg)
0.01
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny udźca z indyka z szynkowara 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udźca z indyka z szynkowara

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec z indyka
1200 g
13.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
22.29
Za 1200 g
Cukier puder
5 g
1 płaska łyżeczka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 5 g
Koszt składników
28.00