Przepis na gofry czekoladowe krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
rózga, miska, gofrownica

Mąkę wsyp do miski, wlej mleko i wymieszaj za pomocą rózgi.

Wbij jajko, wsyp cukier, kakao i proszek do pieczenia.

Mieszaj do momentu połączenia się składników.

Gofrownicę nasmaruj olejem rzepakowym i dodaj 2-3 łyżki ciasta.

Upiecz w gofrownicy przez 5-7 minut.

gofry czekoladowe
Gofry czekoladowe
Koszt przygotowania dania
3.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
147 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Gofry czekoladowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gofrach czekoladowych

Gofry czekoladowe z mąki pełnoziarnistej to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które możesz podawać jako śniadanie na słodko lub deser w ciągu dnia.

Aby przygotować dobre i smaczne, domowe gofry na słodko potrzebujesz prosty przepis na najlepsze ciasto na gofry.

Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na gofry czekoladowe, dzięki któremu przygotujesz szybkie i pulchne gofry. Będzie to idealna propozycja posiłku dla dzieci, ale nie tylko, przygotuj pyszny deser dla całej Twojej rodziny.

Gofry z mąki pełnoziarnistej powstają z kilku składników takich jak: mąka o grubym przemiale, postaw na razową, żytnią lub mieszankę mąk pełnoziarnistych, jajka, mleko lub napój roślinny, cukier, kakao i odrobina oleju.

Śmiało możesz przygotować gofry w wersji bezglutenowej. Wystarczy, że wybierzesz odpowiednią mąkę np. ryżową lub z ciecierzycy. Możesz skorzystać też z mąki orkiszowej, która powinna być bezglutenowa, jednak bardzo często dochodzi do jej zanieczyszczenia glutenem w trakcie uprawy, zbiorów i magazynowania. Dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, koniecznie wybierz mąkę orkiszową oznaczoną symbolem przekreślonego kłosa.

Zatem, jak zrobić gofry czekoladowe?

W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko, wbij jajka i wlej mleko. Całość wymieszaj i dodaj pozostałe składniki oprócz oleju. Wymieszaj całość za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć nieco bardziej gęstą konsystencję niż ciasto naleśnikowe.

Jeśli masz więcej czasu odstaw ciasto na chwilę i daj mu poleżakować, jeśli nie śmiało, też możesz od razu upiec gofry.

Wystarczy, że nasmarujesz dokładnie gofrownicę olejem i dodasz 2-3 łyżki przygotowanego ciasta. Upiecz gofry 4-5 minut, po tym czasie nasze pyszne i chrupiące słodycze gotowe.

Gotowe gofry z kakao będą idealne dla dzieci, ale nie tylko, zapewne pokocha je większość dorosłych. Najlepsze będą, jeśli podasz je z owocami, bitą śmietaną lub lodami. Jeśli masz domowy dżem lub konfiturę wystaw ją na stół w towarzystwie chrupiących gofrów.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze gofrów czekoladowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
294.17 kcal
147.08 kcal
Białko
10.49 g
5.24 g

Węglowodany w gofrach czekoladowych

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
39.76 g
19.88 g
Węglowodany przyswajalne
35.54 g
17.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.22 g
2.11 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
10.91 g
5.46 g
Tłuszcze nasycone
2.86 g
1.43 g
Tłuszcze nienasycone
8.05 g
4.03 g
Tłuszcze jednonasycone
4.91 g
2.46 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.14 g
1.57 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
45.18 mg
22.59 mg

Witaminy w przepisie na gofry czekoladowe

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
40.37 µg (mcg)
20.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.12 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.52 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Witamina E
0.13 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
40.37 µg (mcg)
20.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.39 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.86 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
24.67 µg (mcg)
12.34 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.79 µg (mcg)
0.39 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gofry czekoladowe

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
38.12 mg
19.06 mg
Potas
391.53 mg
195.76 mg
Wapń
116.91 mg
58.45 mg
Fosfor
375.68 mg
187.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
91.15 mg
45.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.69 mg
1.34 mg
Cynk
2.10 mg
1.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.32 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów czekoladowych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gofrach czekoladowych

Lista alergenów dla gofrów czekoladowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania gofrów czekoladowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista
250 g
1 szklanka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
28.60
Jak oceniasz przepis na gofry czekoladowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób